SWEET CHILD O'MINE - GUNS'N'ROSES

Όταν τον Ιούλιο του 1987 οι Guns'n'Roses κυκλοφορούσαν το καταπληκτικό Apetite for Destruction, κανείς δεν φανταζόταν ότι θα εξελισσόταν σε ένα άλμπουμ γεμάτο επιτυχίες, σ' ένα άλμπουμ που θα έμενε στην ιστορία του rock. Το "Sweet Child o' Mine" ήταν το τρίτο single που επέλεξε η εταιρεία να κυκλοφορήσει μετά τα "It's so easy" και "Welcome to the Jungle" αλλά το μοναδικό τραγούδι του συγκροτήματος που πήγε Νο1 στο αμερικάνικο chart (Νο 6 Ενωμένο Βασίλειο). Το riff στην εισαγωγή ανήκει στον Slash, που τυχαία άρχισε να παίζει κατά τη διάρκεια μια πρακτικής με την κιθάρα σε ένα jam με το συγκρότημα και σιγά σιγά όλοι "μπήκαν" στο κομμάτι, με πρώτο τον Steven Adler. O Izzy Stradlin ζήτησε από τον Slash να το ξαναπαίξει κι ο Duff έβαλε τη μπασογραμμή με τον Izzy να παίζει το ρυθμικό μέρος. Εκείνη τη στιγμή ο Axel δεν ήταν στο ίδιο χώρο, αλλά κάπου κοντά, κι αμέσως άρχισε να γράφει τους στίχους, τους οποίους τους είχε ήδη στο μυαλό του. Στις πρώτες πρόβες του τραγουδιού, οι στίχοι δεν ήταν έτοιμοι, συμπληρώθηκαν λίγες ημέρες αργότερα κι αναφέρονται στην κοπέλα του, Erin Everly. Είναι χαρακτηριστικό ότι το συγκρότημα ήθελε να τελειώσει το κομμάτι απότομα, αλλά δεν ήταν κι απόλυτα σίγουροι, για αυτό και ο Axel χρησιμοποίησε το μικρόφωνο φωνάζοντας "Where do we go? Where do we go now?". Όταν το άκουσε ο υπεύθυνος της παραγωγής Spencer Proffer, το κράτησε γιατί νόμισε ότι ήταν μέρος των στίχων.
Το video βιντεοσκοπήθηκε κατά τη διάρκεια πρόβας στο Huntington Ballroom, με την παρουσία μελών του crew αλλά και των τότε συντρόφων τους. Ο χρυσόδετος κι ασήκωτος τόμος της ιστορίας του rock μάς θυμίζει ότι τότε ο Axel Rose τα είχε με την Erin Everly, ο Duff με την Mandy (από το all female band The Lame Flames), o Adler με την Cheryl κι ο Slash με την Sally. Ο Izzy είχε φέρει το σκύλο του που κόβει βόλτες!
Η διάρκεια του τραγουδιού είναι 5:56 κι για το αμερικάνικο ραδιόφωνο έγινε ένα edit στα 4:12 με το σόλο του Slash να κόβεται.
Το 2015 το αυστραλέζικο συγκρότημα των Australian Crawl σημείωσε ότι το "Sweet Child o' Mine"μοιάζει πάρα πολύ με το δικό τους τραγούδι "Unpublished Critics" που γράφτηκε το 1981 και κυκλοφόρησε στο άλμπουμ τους Semantics το οποίο είχε κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα. Η αλήθεια είναι ότι τα δύο τραγούδια μοιάζουν αλλά όχι τόσο που να είναι κάτι επιλήψιμο, κάτι που παρατήρησε κι ο Duff αλλά σχολίασε ότι είναι συμπτωματικό καθώς όχι μόνο δεν είχαν ακούσει το τραγούδι αλλά δεν ήξεραν το συγκρότημα και το θέμα έληξε εκεί.

Toν Οκτώβριο του 2019, το video ξεπέρασε το 1.000.000.000 views (αν σας μπέρδεψαν τα μηδενικά, 1 δις) κι έγινε το πρώτο μουσικό video που ξεπέρασε αυτό το μεγάλο νούμερο.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
15/3/17
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου