Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛΑNΤΖΗΣ ΤΩΝ TRADEMARK ΘΥΜΑΤΑΙ ΚΙ 0 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ ΓΡΑΦΕΙ.


Η μουσική των Trademark, 26 χρόνια μετά την κυκλοφορία του μοναδικού τους άλμπουμ, ακούγεται σαν ένα όμορφο παραμύθι. Ο Αλέξανδρος Ριχάρδος συναντήθηκε ένα μεσημέρι λίγο πριν την Πρωτοχρονιά του 2017 στο Le Roi της οδού Πανόρμου, με τον τραγουδιστή του συγκροτήματος, Άγγελο Καλαντζή και να διαβάστε τί συζήτησαν!
Α.Ρ. Πώς ξεκίνησαν οι Trademark;
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ: Ξεκινήσαμε εγώ κι ένας άλλος κιθαρίστας που στη συνέχεια δεν μπόρεσε να συνεχίσει και μου γνώρισε τον Σωτήρη Φεγγίτη που μου άρεσε πολύ το παίξιμό του. Μετά ο ένας άρχισε να φέρνει τον άλλο. Με τον Σωτήρης πήγαμε ένα demo στην εκπομπή του Δημήτρη Δημητράκα, όπου μας ρώτησε γιατί έχουμε rhythm box κι όχι έναν κανονικό ντράμερ. Έτσι μάς πρότεινε τον Χρήστο Διακουμή που με τη σειρά του έφερε τον Νίκο Λαζάκη στο μπάσο.
Α.Ρ. Πώς διαλέξατε το όνομα Trademark;
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ: Δεν θυμάμαι πως καταλήξαμε σε αυτό το το όνομα. Το είχα διαλέξει γιατί ήθελα κάτι εύκολο και χαρακτηριστικό.
Α.Ρ. Πώς βρεθήκατε στη  Music Box κι ηχογραφήσατε το δίσκο;
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ: Ο Χρήστος ασχολήθηκε και ήλθε σε επαφή με τον Άκη Λαδικό που δούλευε στην Music Box και στον Rock FM. Μας είδε στο φεστιβάλ της Μολών Λαβέ και μας υπέγραψε. Δεν θυμάμαι πολύ καλά πώς είχε γίνει τότε, με κάθε επιφύλαξη.
Α.Ρ. Τί θυμάσαι από τις ώρες που κάνατε στο studio;
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ: Δεν είχαμε καμία εμπειρία από studio, ο Σωτήρης είχε ένα 6κάναλο όπου γράφαμε τα demo. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο, είμαστε 18 έως 20 ετών. Γράψαμε στο studio Praxis στη Ν. Σμύρνη των Coti K και Κώστα Παρίσση (Υπόγεια Ρεύματα) και δεν νομίζω να ξεπεράσαμε τις 100 ώρες.
Α.Ρ. Κάνατε μόνοι σας την παραγωγή.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ: Δεν υπήρχαν χρήματα για να πληρωθεί παραγωγός και η εταιρεία κάλυψε τις ώρες στο studio. Γράψαμε μόνο 5 κομμάτια γιατί δεν υπήρχει χρόνος για περισσότερα. Τότε οι συνθήκες ηχογράφησης για ένα rock συγκρότημα ήταν πολύ διαφορετικές από τις σημερινές. Σκέψου ότι ηχογραφήσαμε σε ένα 16 κάναλο και είχαμε πρόβλημα για να περάσουμε περισσότερα όργανα. Στο Cold Love που είναι ένα γεμάτο τραγούδι, αντιμετωπίσαμε έντονα το πρόβλημα.
Α.Ρ. Το “Burn the sky”, έγινε μεγάλη επιτυχία, έστω και καθυστερημένα!
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ: Δεν το ήξερα, ένας φίλος μου με ενημέρωσε. Μπήκα στο facebook και στο you tube και τότε κατάλαβα!
(σσ. Προσέξτε ότι την ίδια απάντησης μου είχε δώσει κι ο Γιώργος Φλωράκης των Raw Silk) σε αντίστοιχη ερώτηση. Διάβασε εδώ.)
Α.Ρ. Όλα τα τραγούδια του άλμπουμ είναι γραμμένα από εσένα.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ: Το στυλ των τραγουδιών καθορίζεται από το τί αρέσει στον συνθέτη. Τα τραγούδια είναι δικές μου συνθέσεις και τα παιδιά βάζανε  πινελιές στα τραγούδια.
Α.Ρ. Το εξώφυλλο πώς προέκυψε;
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ:  Όταν αρχίσαμε να ψάχνουμε για εξώφυλλο, μίλησα με την γραφίστρια, Μαρίλυ Μπεί που ήταν γνωστή μου και καταλήξαμε σε αυτό. Μας άρεσε γιατί ήταν αλλόκοτο.
Α.Ρ. Είχατε κάνει και ένα video για το τραγούδι Fatal Blues.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ: Ναι, τότε ο Άκης Λαδικός είχε πάει στο Montreux κι είχαν δείξει ενδιαφέρον για το άλμπουμ και το ομώνυμο κομμάτι. Έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε video γι αυτό το τραγούδι και να ονομάσουμε το άλμπουμ έτσι.
Α.Ρ. Σας έχουν γίνει προτάσεις για να ξαναπαίξτε σαν Trademark;
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ: Κατά καιρούς μας έχουν γίνει προτάσεις να ξαναενωθούμε, αλλά μουσικά δεν είμαι εκεί. Δεν θέλω να κάνω κάτι και να το καπηλευτώ. Μου αρέσει πολύ η brit indie σκηνή και παίζω με τους Last International Playboys, όπου θα εμφανιστούμε την 1η Ιουλίου στο Rockwave(2017).
Α.Ρ. Υπάρχει κάποια πιθανότητα να παίξετε έστω και μερικά τραγούδια από τους Trademark;
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ:  Δεν νομίζω.
Α.Ρ. Ούτε ένα τραγούδι, το “Burn the sky”;
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ: Δεν θα ήθελα να καπηλευτώ το παρελθόν. Μου άρεσε αυτό που έκανα τότε αλλά ανήκει στο παρελθόν. Δεν απορρίπτω αυτή την πλευρά μου, αλλά ανήκει στο παρελθόν. 
Α.Ρ. Να ξαναγυρίσουμε στο άλμπουμ. Πώς το προωθήσατε;
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ:  Είχαμε ανοίξει για τον Ian Gillan, φαντάσου ότι είμαστε 20 χρονών και βλέπαμε τον Gillan δίπλα μας. Καταλαβαίνεις πώς αιθανόμαστε. Παίξαμε με κρύα χέρια.Μετά ανοίξαμε για τους Scorpions στη συναυλία τους στη Ν. Σμύρνη και ο ίδιος διοργνωτής μας πήρε και παίξαμε μαζί τους και στη συναυλία τους στη Βουλγαρία, στο στάδιο Lefski. Στην Βουλγαρία δεν είχε παίξει ο Χρήστος γιατί ήταν στρατιώτης κι ήταν σε επιφυλακή λόγω εκλογών (1993) και στη θέση του είχε παίξει ο Τζίμυ Χριστόπουλος από τους Νοκ Άουτ. Είχαμε παίξει και με τους Nazareth στο Λυκαβηττό όπου είχε εμφανιστεί και ο Gillan! 
Α.Ρ. Είχατε πάρει χρήματα;
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ: Όχι, αλλά είχαμε όλα τα έξοδα πληρωμένα. Ζήσαμε τρεις ημέρες σαν rockstars!
Α.Ρ. Με τους Scorpions συναντηθήκατε εκεί;
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ:  Ήταν τέτοιο το πρόγραμμά μας που σχεδόν δεν βρεθήκαμε καθόλου.
Α.Ρ. Πριν λίγα χρόνια το άλμπουμ ξανακυκλοφόρησε σε cd
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ: To γνωρίζω, εμείς δώσαμε τα bonus demo που έχει.
Α.Ρ. Βγάλατε χρήματα από αυτή την ιστορία; (σ.σ.η ερώτηση αφορά τη γενική ενασχόλησή τους με τη μουσική).

ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ: Κάποια στιγμή, κάποια φορά, κάποια λίγα!  
Α.Ρ. Γιατί δεν συνεχίσατε;
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ: O Καιάφας (σ.σ. ο τότε ιδιοκτήτης της Music Box) μας ζήτησε να κάνουμε κι ελληνικά τραγούδια, με ελληνικό στίχο. Δεν δεχτήκαμε και συνεχίσαμε. Όμως πήγαν στρατό οι άλλοι τρεις και όταν αυτoί επέστρεψαν, πήγα εγώ και κάπου εκεί τελειώσαμε.
  Α.Ρ. Τί σου έμεινε μετά από αυτή την όμορφη περιπέτεια;
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ:  25 χρόνια μετά, το αίσθημα που νιώθω είναι η ικανοποίηση και οι αναμνήσεις που μένουν με τον κόσμο να σε θυμάται. Μου έμεινε η εμπειρία να παίζω με τους καλύτερους μουσικούς και να βελτιώνομαι.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
28/12/16/
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου