ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ: ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Ο CHICK COREA

 

Μια τεράστια προσωπικότητα στο χώρο του jazz-fusion, o πιανίστας Chick Corea, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών, χτυπημένος από μια σπάνια μορφή καρκίνου η οποία ανακαλύφθηκε πρόσφατα. Το αστέρι του ανέτειλε πολύ νωρίς, από τις αρχές της δεκαετίας του 60 όταν άρχισε να παίζει με τους Stan Getz και Herbie Mann για να κυκλοφορήσει το 1968 το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ με τίτλο Tones for Joan's Bones. Έπαιξε ακόμα με τους Stanley Clarke, Miles Davis, Joe Farrell, Joe Henderson, Eric Kloss, Wayne Shorter κ.α. Η προσωπική του δισκογραφία περιλαμβάνει περισσότερα από 35 άλμπουμ με πιο πρόσφατο το Plays (2020) κι έχει κερδίσει23(!) βραβεία Grammy. Στη χώρα μας έχει παίξει αρκετές φορές, με πρώτη αυτή της το πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 1967 στη Στοά του Αττάλου τις 11, 13 και 15 Ιουλίου όταν συνόδευε τον τενόρο σαξοφωνίστα Stan Getz! Το 1995 έπαιξε πλήκτρα σε  δύο κομμάτια στο άλμπουμ της Αλέξια, In Jazz Mood.
Εκτός από τη μεγάλη προσωπική δισκογραφία του και τις συνεργασίες του, ο Corea  μετέφερε το αστείρευτο ταλέντο στο συγκρότημα των Return to Forever όπου έχοντας κυκλοφορήσει συνολικά 8 studio κι 1 live άλμπουμ, παρουσίασαν ένα μοναδικά συγκροτημένο jazz –fusion σύνολο, που άνοιξε εντελώς καινούργιους δρόμους τη δεκαετία του 70 όταν κυκλοφόρησαν το πρώτο άλμπουμ τους.
Η συνεισφορά του Chick Corea στο χώρο της jazz και γενικά του jazz fusion είναι τεράστια γιατί με το παίξιμό του, τις συνθέσεις του και τη διαφορετική προχωρημένη αντίληψη που ένιωθε για τη μουσική, άλλαξε σημαντικά τη jazz μουσική. Πολλοί από εμάς σήμερα, τού οφείλουμε την αγάπη μας για το fusion! Τυχεροί όσοι τον είδαμε να παίζει live!
Α.Ρ.

12/2/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου