QUARTERMASS: ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥΣ “BLACK SHEEP OF THE FAMILY” ΉΤΑΝ Η ΑΙΤΙΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ RITCHIE BLACMORE ΑΠΟ ΤΟΥΣ DEEP PURPLE

Tο όνομα των Quatermass ανήκει στη μεγάλη κατηγορία συγκροτημάτων που έχουν μείνει στην ιστορία, όχι τόσο λόγω της δισκογραφίας τους, όσο για την ιστορία των μελών τους  αλλα και για ένα τραγούδι τους! Και οι Quatermass έμειναν στην ιστορία επειδή στο μοναδικό άλμπουμ τους συμμετείχαν οι John Gustafson και  Mick Underwood στη σύνθεση τους και για το τραγούδι του "Black Sheep of the Family".
Οι λέξεις που είναι υπογραμμισμένες με κόκκινο χρώμα αποτελούν link και μπορείτε να  επισκεφτείτε σχετικά άρθρα.

Σχηματίστηκαν το Λονδίνο το 1969 από τους John Gustafson μπάσο/τραγούδι, Peter Robinson πλήκτρα και  Mick Underwood ντραμς.  Ήδη, οι φίλοι των Τιτανοτεράστιων στην ανάγνωση των ονομάτων των Gustafson και Underwood έκαναν τις απαραίτητες αναδρομές, στο μεν πρώτο σαν μέλος της παράστασης Jesus Christ Superstar στο ρόλο του Σίμωνα του Ζηλωτή αλλά και χάρις στη συμμετοχή του στο άλμπουμ του Roger Glover (σ.σ. τι θα πει ποιος είναι ο Roger Glover;) Butterfly Ball αλλά και στους Gillan Band. Στο δε δεύτερο, τον ντράμερ Mick Underwood, οι μνήμες πάνε στα τέλη της δεκαετίας του 60 όταν έπαιζε στους Episode Six (σ.σ. μαζί με τους Roger Glover και Ian Gillan πριν γίνουν μέλη των Deep Purple) στους Herd του Peter Frampton, στους Outlaws το 1962 όταν μέλος τους ήταν κι ο Ritchie Blackmore και στους Gillan αφού έπαιξε στα 5 καλύτερα άλμπουμ τους (σ.σ. από το 1979 έως και το 1982).
Στενά συνδεδεμένοι με τα μέλη των Deep Purple οι Quartermass, ο ήχος τους είχε σαν βάση το Hammond του John Peter Robinson, αφού πρέπει να προσέξατε διαβάζοντας τη σύνθεσή τους ότι κανένας τους δεν έπαιζε κιθάρα!

Το μοναδικό τους άλμπουμ με τίτλο το όνομά τους κυκλοφόρησε το 1970 αλλά πέρασε απαρατήρητο. Έπρεπε να φθάσουμε στο 1975 όπου οι Rainbow διασκεύασαν στο πρώτο ιστορικό άλμπουμ τους το τραγούδι Black Sheep of Family” για να ανατρέξουν όλοι να ακούσουν την πρώτη
εκτέλεση.

Το Quatermass είχε πλούσιο, στιβαρό ήχο που σε αρκετά σημεία θύμιζε τους Nice του Keith Emerson. Πλούσιες ενορχηστρώσεις, συνθέσεις με πολλή φαντασία, συνιστούν ένα καλό άλμπουμ που όμως πέρασε απαρατήρητο στην εποχή του.
Διαλύθηκαν στις αρχές του 1971 και ο Gustafson σχημάτισε τους Bullet όπου έπαιζαν και οι John DuCann και Paul Hammond πρώην μέλη των Atomic Rooster.
Το 1994, ο Underwood με τη συμμετοχή του πρώτου μπασίστα των Deep Purple, Nick Simper σχημάτισε τους  Quatermass II, με τη συμμετοχή των Gary Davis και  Bart Foley στις κιθάρες και του Don Airey στα πλήκτρα. Με αυτή τη σύνθεση ηχογράφησαν το άλμπουμ  Long Road(1997).

TRIVIA

  • Πήραν το όνομά τους από τον Professor Bernard Quatermass, που ήταν φανταστικός χαρακτήρας, δημιουργημένος από τον συγγραφέα Nigel Kneale για τηλεοπτική σειρά του BBC στη δεκαετία του ’50!
  • O Gustafson παίζει μπάσο και κάνει φωνητικά στα πρώτα τρία studio άλμπουμ των Gillan Band καθώς και στο Live at the Budokan. Έπαιξε επίσης για 4 χρόνια στους Roxy Music, παίζοντας σε 3 studio άλμπουμ με πιο χαρακτηριστική συμμετοχή στην επιτυχία τους «Love is the Drug”.
  • Ο οργανίστας John Peter Robinson δεν συνεργάστηκε με κανένα μέλος των Τιτανοτεράστιων και μετά τη διάλυση των Quatermass αλλά έπαιξε με τους Brand X, Phil Collins, Mike Rutherford, Shawn Phillips, Bryan Ferry κ.α. για να δώσει μεγάλο βάρος στην καριέρα του στη σύνθεση μουσικής για ταινίες, όπως Cocktail, The Believers, Vampire in Brooklyn, The Bank Job, Highlander III:The Sorcerer, Godzilla 2000, Wayne’s World αλλά και τηλεοπτικές σειρές. Ο Robinson εργάστηκε σαν ενορχηστρωτής τραγουδιών των Eric Clapton, Manhattan Transfer, Al Jarreau, και Melissa Etheridge.
  •  
  • Η διασκευή του “Black Sheep of Family” ήταν  η αφορμή της αποχώρησης του Μαυροφορεμένου από τους Τιτανοτεράστιους. Τους είχε προτείνει να το διασκευάσουν στο τελευταίο άλμπουμ της ΜΚΙΙΙ, Stormbringer, αλλά οι Glenn Hughes και David Coversdale αρνήθηκαν και το ποτήρι ξεχείλισε. Παρεμπιπτόντως, η διασκευή των Rainbow στο πρώτο άλμπουμ τους ήταν από τα δυνατά κομμάτια του άλμπουμ!
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ 
Quartermass (1970)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
 6/9/18
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου