Ο BON SCOTT ΦΕΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΟΙ AC/DC ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΟΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ

Η ιστορία των AC/DC είναι πολύ μεγάλη. Όμως το διάστημα που μεσολάβησε από το θάνατο του Bon Scott έως και την επιλογή του νέου τραγουδιστή, Brian Johnson έχει πολύ ενδιαφέρον γιατί ήταν μια μεγάλη αλλαγή που πέτυχε.
Στο άρθρο που ακολουθεί θα διαβάσετε τι συνέβη τη νύχτα της 19ης  Φεβρουαρίου 1980, όπου ο Bon Scott έχασε τη ζωή του, ποιος πρότεινε τον Brian Johnson, τι είχε δηλώσει σε ανύποπτη στιγμή ο Scott για τον Johnson, το ιστορικό της μετακίνησης του από το Newcastle στο Λονδίνο για την audition αλλά και την τελική πρόσληψή του. Όσες λέξεις είναι υπογραμμισμένες με κόκκινο αποτελούν σύνδεσμο και μπορείτε να τις πατήσετε για να μεταβείτε σε σχετικά άρθρα.
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ατυχίας για ένα συγκρότημα να χάνει ένα βασικό μέλος του (τραγουδιστή, συνθέτη, κιθαρίστα) τη στιγμή που ετοιμάζεται να εκτοξευτεί. Κι αυτό συνέβη και στους AC/DC όταν λίγο μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ τους Highway to Hell (No 17 Αμερική) και συγκεκριμένα στις 19 Φεβρουαρίου 1980 ο τραγουδιστής Bon Scott βρέθηκε νεκρός. Σύμφωνα με τη μαρτύρια του φίλου του Alistair Kinnear, είχε προηγηθεί μεγάλη κατανάλωση ποτού  στο bar του Camden town, Music Machine. Και επειδή δεν ήταν σε θέση να οδηγήσει αλλά ούτε και να πάει μόνος του σπίτι του, τον επέστρεψε ο Kinnear. "Τον άφησα πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου μου, ένα Renault 5, για να χτυπήσω το κουδούνι στο διαμέρισμα της κοπέλα του όπου έμενε μαζί της» είχε πει ο Kinnear στην Maggie Montalbano, δημοσιογράφο του Classic Rock το 2005.  "Δεν μου άνοιξε και πήρα το κλειδί από τον Bon κι ανέβηκα στο διαμέρισα όπου ήταν άδειο. Ο Bon δεν ξύπναγε παρ’ όλες τις προσπάθειές μου κι έτσι τηλεφώνησα στην πρώην κοπέλα του Silver Smith η οποία με συμβούλεψε να τον αφήσω να συνεχίσει να κοιμάται". Ο Kinnear δεν άφησε τον Scott στο διαμέρισμα αλλά συνέχισε με το αυτοκίνητο και τον πήγε στο δικό του σπίτι. Όμως ήταν πολύ βαρύς για να τον σηκώσει, τον άφησε μέσα στο αυτοκίνητο και τον τύλιξε με μια κουβέρτα για να μην κρυώνει. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ο Scott έκανε εμετό και τελικά τον βρήκαν την επομένη στις 11 το πρωί πνιγμένο. Τον μετέφεραν στο King’s  College Hospital όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Ο ιατροδικαστής είπε ότι πέθανε από πνευμονική αναρρόφηση αλλά η επίσημη αιτία είναι «δηλητηρίαση εξ’ αιτίας του αλκοόλ»
Ο πρώτος που έμαθε το δυσάρεστο νέο ήταν ο Angus Young ο οποίος αμέσως τηλεφώνησε στον αδελφό του Malcolm που με τη σειρά ενημέρωσε την μητέρα του Scott πριν ακόμα το νέο διαρρεύσει στους δημοσιογράφους. Ο Bon Scott ήταν μόνο 33 ετών.
ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ
Έχουν ακουστεί πολλά κι έχουν γραφτεί ακόμα περισσότερα για το θάνατό του, προσπαθώντας να τον συνομοσιολογήσουν, ευτυχώς όλα με αποτυχία. Μετά την κηδεία του,  το συγκρότημα άρχισε να ψάχνει τον αντικαταστάτη του και μεταξύ των πρώτων υποψήφιων ήταν ο Ουαλός Gary Pickford- Hopkins, πρώην τραγουδιστής των άγνωστων Eyes Of Blue, Wild Turkey αλλά και του Rick Wakeman στο προσωπικό του άλμπουμ Journey to the Centre of the Earth (1974), o Allan Fryer των Fat Lip και ο Stevie Wright των Easybeats. Ακολούθησε μια δεύτερη φουρνιά υποψηφίων, πιο γνωστών ονομάτων όπως του Noddy Holder των Slade (που αρνήθηκε την πρόταση) και του Terry Slesser των Back Street Crawler. Βλέποντας το αδιέξοδο, ο παραγωγός Mutt Lange πρότεινε τον τραγουδιστή των Geordie, Brian Johnson. 
Οι Geordie ήταν ένα συγκρότημα από την περιοχή του Newcastle με ήχο κοντά σε αυτό των Slade και Sweet. Έως τότε είχαν κυκλοφορήσει 4 άλμπουμ με τον Johnson και είχαν δει επιτυχίες στους καταλόγους μικρών δίσκων με τα τραγούδια , "All Because of You"(1973 Νο 6 Μ.Βρετανία) και "Can You Do It" (1973, Νο 13 Μ.Βρετανία). O Johnson είχε φύγει από το συγκρότημα από το 1978 για να ακολουθήσει προσωπική καριέρα.
ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΩΔΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗ
Συμπτωματικά ο Bon Scott είχε δει live τους Geordie και είχε εκφραστεί με πολύ καλά λόγια για τον Johnson, λέγοντας στον Angus Young; “o τραγουδιστής, τραγουδάει και σκίζει το λαρύγγι του στέλνοντας τη φωνή του στο ταβάνι. Τραγουδάει και χτυπιέται στο πάτωμα, τινάζεται στον αέρα, ζει κάθε λέξη που ερμηνεύει» είχε πει ο Scott. Εκείνο που δεν ήξερε ήταν ότι εκείνη τη νύχτα, ο Johnson είχε κρίση σκωληκοειδίτιδας και την ίδια νύχτα τον πήγαν σε νοσοκομείο για εγχείρηση!!!!
Έχοντας την πρόταση του Lange αλλά και στο μυαλό του τη θετική γνώμη του Scott και μάλιστα σε ανύποπτο χρόνο, ο Angus προσκαλεί τον Johnson για μια audition.
Εξ’ άλλου, οι AC/DC ήθελαν για αντικαταστάτη του Scott, έναν τραγουδιστή που να πατάει στη φωνή του προκατόχου του αλλά να μην τον μιμείται. Κι ο Johnson μπορούσε να τα καταφέρει.
Εκείνη την  εποχή, όταν πήρε το τηλέφωνο για audition, ο Johnson εργαζόταν σε φαναρτζίδικο του Newcastle. Αποφάσισε να πάει στο Λονδίνο με το αυτοκίνητό του, ένα Toyota Corolla αλλά επειδή του έμενε διαρκώς, ζήτησε από ένα φίλο του το δικό του, ένα Ford Sunbeam. Όμως και το Sunbeam τον άφησε στα περίχωρα του Λονδίνου κι ο Johnson πήγε καθυστερημένος στο studio.


Σύμφωνα με συνέντευξη του Malcolm Young στο περιοδικό Classic Rock, περιέγραψε με μοναδικό τρόπο την γνωριμία τους μαζί του. Βλέποντας να αργεί, πίστεψαν ότι τελικά δεν θα έλθει για audition. Τελικά τον ..βρήκαν μέσα στο studio να παίζει μπιλιάρδο με κάποιες κοπέλες! Όλα τα λεφτά είναι η αντίδραση του Malcolm που είπε «Τουλάχιστον ξέρει μπιλιάρδο».

Ο Johnson μπήκε στο studio και τραγούδησε το “Whole lotta Rosie’ (σ.σ. το έλεγε και με τους Geordie) και το “Nutbush City Limits’ της Tina Turner. Την ώρα που ήταν μέσα στο studio ήλθε και ο  Angus που τότε τον έβλεπε για πρώτη φορά και ρώτησε τους υπόλοιπους ‘Ποιος είναι αυτός ο μαλάκας με τη μπλούζα της Newcastle;”

Ήταν η πρώτη φορά μετά το θάνατο του Scott  που οι AC/DC χαμογελούσαν ον κάλεσαν για μια δεύτερη audition. Την επομένη ο Malcolm του τηλεφώνησε για να του προσφέρει τη θέση, ενώ επίσημα η πρόσληψή του ανακοινώθηκε στις 8 Απριλίου 1980.
Μια εβδομάδα αργότερα του στέλνουν ένα αεροπορικό εισιτήριο για τις Μπαχάμες όπου θα ηχογραφούσαν τα νέα τραγούδια. Η ιδέα να πάνε στις Μπαχάμες ήταν του
Management για να αποφύγουν τη μεγάλη φορολογία.

O Johnson σχεδόν σε όλες τις φωτογραφίες φοράει τραγιάσκα ή καπέλο του base ball.Η ιδέα ήταν του αδελφού του γιατί ίδρωνε συνέχεια και ο ιδρώτας έτρεχε στα μάτια του. Έτσι ο κατσαρομάλλης Johnson ακολούθησε τη συμβουλή του αδελφού του και η τραγιάσκα έγινε ρούχο του κατατεθέν!
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ   3/9/18
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου