ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΕΚΦΡΑΣΗ VULTURE CULTURE ΣΤΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΤΩΝ ALAN PARSONS PROJECT

Τον Φεβρουάριο του 1984, οι Alan Parsons Project κυκλοφόρησαν το άλμπουμ τους Ammonia Avenue που ήταν το τελευταίο πολύ πετυχημένο εμπορικά άλμπουμ στην Αμερική (Νο 15,Νο 24 Μ. Βρετανία). Το άλμπουμ ήταν αρχικά προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει διπλό αλλά τελικά η ιδέα απορρίφθηκε και τα εναπομείναντα κομμάτια με κάποιες προσθήκες κυκλοφόρησαν το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς στο άλμπουμ με τίτλο Vulture Culture. Από αυτό το άλμπουμ αρχίζει μια σταδιακή πτώση των πωλήσεων του συγκροτήματος αλλά με …καλούς δίσκους. Και το Vulture Culture είναι ένας από αυτούς (Νο 46 Αμερική, Νο 4ο Μ.Βρετανία).
Στη σημερινή ανάρτηση θα διαβάσετε γιατί το άλμπουμ ονομάστηκε έτσι, από που οι Alan Parsons και Eric Woolfson πήραν ερεθίσματα και τι σημαίνει στο εξώφυλλο το φίδι που δαγκώνει την ουρά του.

Ας ξεκινήσουμε με το ερέθισμα, που τα δύο μέλη του συγκροτήματος πήραν όταν έκαναν διακοπές στο Los Vegas, όπου έβλεπαν τους ανθρώπους να παίζουν με την τύχη τους. Εκεί, προς μεγάλη έκπληξή τους, γνώρισαν ανθρώπους (vulture) που υπερηφανευόντουσαν να λένε ότι βοηθούν άμεσα αυτούς που χάνουν τις περιουσίες τους και τα σπίτια τους, αγοράζοντας τα αμέσως σε χαμηλή τιμή και μετά τα πωλούσαν σε κανονική (υψηλότερη) τιμή! Μέσα σε ένα παραλήρημα… ανθρωπιάς, γνώρισαν κι άλλους ανθρώπους που εργαζόντουσαν στο αεροδρόμιο του Las Vegas ή είχαν γνωστό σε αεροπορική εταιρεία και μάθαιναν πότε μια πτήση είχε μεγάλη ζήτηση. Αγόραζαν εισιτήρια για αυτή την πτήση κι όταν γινόταν πλήρης, στεκόντουσαν δίπλα στο γκισέ εισιτηρίων όπου πάντα ερχόταν κάποιος που ήθελε εισιτήριο. Με τη διαμεσολάβηση του υπαλλήλου, προσφερόντουσαν να του πουλήσουν το δικό τους με αντάλλαγμα μίλια αλλά και χρήματα. Στη συνέχεια έστελναν γράμμα στον Δ/ντη της εταιρείας παραπονούμενοι ότι «υποχρεώθηκαν» να πουλήσουν το εισιτήριό τους βλέποντας ανθρώπους να παρακαλάνε για ένα εισιτήριο. Κι ο Δ/ντης με τη σειρά του, χωρίς να γνωρίζει την απατεωνιά τους, τους έδινε κι άλλα μίλια και εισιτήρια σε πολύ χαμηλή τιμή για την …καλή τους κίνηση.
Έχοντας στο μυαλό τους την έκφραση Culture Vulture που σημαίνει τον άνθρωπος βιβλιοφάγο (σε ελεύθερη μετάφραση) δηλ. τον άνθρωπος που είναι χωμένος μέσα στις τέχνες και στα βιβλία, αυτοί το αντέστρεψαν και το έκαναν Vulture Culture, οι άνθρωποι όρνεα και στρέφονται ο ένας κατά του άλλου.
  • Με την ίδια λογική επέλεξαν για εξώφυλλο το ουροβόρο φίδι που ελίσσεται γύρω από τον εαυτό του και δαγκώνει την ουρά του αφαιρώντας το υπόλοιπο παλαιού δέρματός του, δίνοντας έτσι την εντύπωση ότι τρώει την ουρά του. Η περίκλειστη αναπαράστασή του αποτελεί ένα αρχαίο σύμβολο της αιωνιότητας και της συνέχειας του κυκλικού χρόνου.
Το Vulture Culture ήταν το τελευταίο άλμπουμ των Alan Parsons Project που ηχογραφήθηκε αναλογικά. Όλα τα επόμενα ηχογραφήθηκαν με ψηφιακή τεχνολογία.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
16/11/17


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου