ROCK ZAPPING 1: O ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΕΙΡΗΝΑΚΗΣ ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΟΤΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΑΚΟΥΣΕ.








Καινούργια στήλη ξεκινά σήμερα στη σελίδα του Rockmachine.gr. Την υπογράφει ο Δημήτρης Σειρηνάκης και θα παρουσιάζει τις καινούργιες κυκλοφορίες.
Πάμε να ξεκινήσουμε κάνοντας zapping στα rock, hard rock, metal άλμπουμ που πέσανε στα χέρια μας αυτή τη περίοδο και μας άρεσαν, μας άφησαν αδιάφορους ή δε μας άρεσαν καθόλου. Σκοπός της στήλης είναι μια άποψη και γνώμη και όχι ανάλυση της κάθε κυκλοφορίας, όπως γίνεται συνήθως σε μια δισκοκριτική όπως συνηθίζεται ή αλλιώς λίγα λόγια και σταράτα! Πάμε να δούμε! Οι Heaven & Earth, κυκλοφορούν το πέμπτο άλμπουμ τους και ο κιθαρίστας Stuart Smith, πάλαι ποτέ τεχνικός και κολλητός φίλος του Ritchie Blackmore, μας δίνει μια μάλλον μέτρια δουλειά που θυμίζει έντονα φυσικά Rainbow. Καλοπαιγμένο άλμπουμ το “Hard to kill”, μα δεν έχει στο σύνολο του συνθέσεις που θα σου μείνουν στο μυαλό και θα τις σιγοτραγουδάς. Αν εξαιρέσουμε το ομώνυμο κομμάτι, τα άλλα μάλλον ακούγονται δυνατά μεν, βαρετά δε.  Περίμενα πολλά περισσότερα! Erin Harpe And The Delta Swingers, μια κοπελιά που τραγουδά και παίζει blues σε ένα άλμπουμ που ονομάζεται “Big Road” και μοιάζει να στάζει από τα νερά του Μισισιπή! Αν γουστάρετε τα blues, ολίγον boogie, ακόμα πιο λίγο funky φάση και έναν πιο seventies ήχο με ολίγον από  ΖΖ Top ή  Lynyrd Skynyrd, Beth Hart μην διστάσετε. Εμένα μου άρεσε πάντως!
Αλλάζουμε ύφος και πάμε στους σαφώς πιο δημοφιλείς Europe που μόλις κυκλοφόρησαν το καινούργιο άλμπουμ τους  “Walk the earth. Το ότι έχουν αλλάξει το γνωρίζουμε εδώ και χρόνια και αφού γουστάρουν να παίζουν seventies rock, το σεβόμαστε. Προσωπικά το νέο τους άλμπουμ, όσο κιθαριστικό κι αν είναι, όσο βαρύ κι αν ακούγεται με αφήνει αδιάφορο, γιατί δεν βρήκα την σύνθεση που θα κάνει τη διαφορά. Παρά τα μερικά εκτυφλωτικά σόλο και ριφ του Norum, όπως στο “Haze” ή τα καλά “Turn to dust”, “Walk to earth” το σύνολο των συνθέσεων θα μπορούσε να είχε γραφτεί και από μια πρωτοεμφανιζόμενη μπάντα. Από τους Europe όμως άλλα περιμένουμε. Του λείπει η λάμψη.  Αντιθέτως οι Eloy  με το “The Vision, The Sword & The Pyre. Part 1” λάμπουν! Το γιατί αυτή η μπάντα δεν έγινε ποτέ δημοφιλής στην Ελλάδα είναι περίεργο. Τα έχει όλα και πάντα έδινε progressive rock δουλειές υψηλού επιπέδου. Το άλμπουμ σαφώς και συνιστάται σε όλους τους οπαδούς, όχι μόνο του prog, αλλά και του classic rock. Επικό και πομπώδες rock, μελωδικό και ρυθμικό, οι Eloy είναι μαέστροι και για ακόμα μια φορά σκαρφαλώνουν πολύ ψηλά. Ασφαλής αγορά! Αλλάζουμε ύφος και πάμε στους συμπαθέστατους Η.Ε.Α.Τ. με την νέα τους δουλειά  “Into the great unknown”. Αλλάζουν με τα χρόνια και ενώ παραμένουν πάντα προσιτοί και μελωδικοί, ενσωματώνουν πιο μοντέρνες ιδέες,  ενορχηστρώσεις και παραγωγή στο νέο τους άλμπουμ. Σχεδόν δεν έχουν καμιά σχέση, ηχητικά, με τον FM ήχο των eighties, μα η αίσθηση της μελωδίας είναι πάντα εκεί. Κατά την προσωπική μου άποψη, το “Into the great unknown” είναι ένας εξαιρετικός δίσκος και οι φίλοι των H.E.A.T. πρέπει να τον εκτιμήσουν. Thumbs Up for Η.Ε.Α.Τ.! Πάμε και στους άλλους Heat. Μην μπερδευτείτε! Αυτοί εδώ είναι Γερμανοί και κυκλοφορούν το εντυπωσιακά καλό “Night trouble”, εάν δεν κάνω λάθος είναι η τρίτη δουλειά τους. Αν γουστάρετε U.F.O, Thin Lizzy, Bad Company, Wishbone Ash, ειλικρινά νομίζω ότι αυτό τον καιρό δε θα βρείτε τίποτα καλύτερο να αγοράσετε.Προσωπικά έφαγα τρελό κόλλημα με ολόκληρο το “Night trouble”, αλλά ειδικά με το οκτάλεπτο έπος “Where love grows” προσκύνησα. Μην τους αγνοήσετε με τίποτα! Τελευταίο άλμπουμ για αυτή την εβδομάδα, είναι η νέα δουλειά του αγαπημένου τραβουδόρου Chris Rea με τίτλο “Songs for lovers”. Άλλοι τον λένε pop, άλλοι rock, άλλοι blues rock, άλλοι jazz rock. Εγώ ξέρω πως αυτός ο άνθρωπος γράφει μουσική και τραγούδια που είναι ιδιαίτερα απλά, κιθαριστικά μα πάνω από όλα όμορφα. Τέτοια ελκυστική απλότητα δύσκολα συναντάς. Αν θέλετε να απολαύσετε μουσική ήρεμη σαν Κυριακάτικο πρωϊνό, το “Songs for lovers” θα το λατρέψετε. Για ακροατές χωρίς παρωπίδες. Αυτά για την ώρα… Σας φιλώ!
Δημήτρης Σειρηνάκης

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΕΙΡΗΝΑΚΗΣ
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου