ΠΟΙΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΟΝ PAUL KOSSOFF;


O Kossoff είναι ο ορθις στη μέση.
Λίγοι θα είναι, φαντάζομαι, αυτοί που τους αρέσει το κλασικό rock και που δεν γνωρίζουν τους θρυλικούς Free και τη μεγάλη διαχρονική επιτυχία τους “All Right Now”! Το τραγούδι αυτό, που γράφτηκε το 1970 και περιέχεται στο ιστορικό άλμπουμ “Fire and Water”, αποτελούσε απαραίτητο συστατικό των χορευτικών πάρτυ της εποχής, χάρη στον καταπληκτικό ρυθμό του και το ξεσηκωτικό του riff. Ο «υπεύθυνος» αυτού του riff λοιπόν, ήταν ο χαρισματικός κιθαρίστας Paul Kossof.
O Paul γεννήθηκε το Σεπτέμβρη του 1950 και ήταν γιός του διάσημου –την εποχή εκείνη- ηθοποιού David Kossoff, ρωσοεβραϊκής καταγωγής, με μεγάλη καριέρα στο αγγλικό θέατρο και σινεμά. Στην Ελλάδα, ο  David Kossoff ήταν γνωστός κυρίως ως συμπρωταγωνιστής του Peter Sellers στο «Ποντίκι που βρυχάται», μια υπέροχη αντιψυχροπολεμική σάτιρα.
Ο Paul έδειξε πολύ γρήγορα την κλίση του στην κιθάρα και σε ηλικία 14-15 χρονών τζαμάριζε με προσωπικότητες όπως ο Peter Green και οι Fleetwood Mac, έχοντας αποσπάσει την προσοχή και την εκτίμηση του μέγιστου μπλουζάνθρωπου της Μεγάλης Βρετανίας, του Alexis Korner! Αν τυχόν κάποιος δεν έχει ακούσει για τον Alexis Korner, ας ψάξει γι’ αυτόν, αξίζει τον κόπο! Εγώ να πω απλώς ότι ΔΕΝ ήταν Βρετανός ( ο πατέρας Βέλγοεβραίος, η μητέρα Ελληνίδα!), εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο το 1940, εξαιτίας των χιτλερικών διωγμών, και δημιούργησε ένα μεγάλο σχολείο μπλουζ, στο οποίο μαθήτευσαν οι πιο καλοί μαθητές: John Mayall, Keith Richards, Eric Clapton, Jimmy Page, Peter Green, και άλλοι!!!
Ήταν λοιπόν ο Alexis Korner, που σύστησε τον Kossoff στον Paul Rodgers και τ’ άλλα μέλη της μπάντας (Andy Fraser μπάσο, Simon Kirke ντραμς), τους βάφτισε κιόλας (από τον Korner ονομάστηκαν Free) και τους ελευθέρωσε, τέσσερεις έφηβους το 1968, να βρουν την παγκόσμια επιτυχία, μέσα από το χώρο του blues rock.
Η επιτυχία δεν ήρθε αμέσως: Τα δύο πρώτα άλμπουμ της μπάντας  πέρασαν μάλλον απαρατήρητα, παρόλο που έδειχναν ξεκάθαρα το ταλέντο των πιτσιρικάδων (18άρηδες οι Rodgers, Kossoff και Kirke, 16χρονος ο Fraser). Το τρίτο όμως άλμπουμ, “Fire and Water”, που κυκλοφόρησε, όπως είπαμε,  το 1970 και στο οποίο υπήρχε και το διαπλανητικό “All Right Now”, χτύπησε απίστευτα νούμερα πωλήσεων σε Αμερική και Ευρώπη και έφερε το συγκρότημα στην κορυφή του κόσμου!
Η ανεπανάληπτη αυτή επιτυχία φάνηκε δυστυχώς πολύ βαριά για τους ώμους των τεσσάρων νεαρών, ιδίως του Paul Kossoff, που κύλησε στα ναρκωτικά και προξενούσε μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία του γκρουπ. Αυτό (κυρίως) προξένησε τη διάλυση του γκρουπ το 1971, την προσωρινή του επανένωση λίγους μήνες αργότερα, που είχε σαν αποτέλεσμα την κυκλοφορία του άλμπουμ “Free at Last”, και την οριστική τους διάλυση το 1973, δίνοντας τέλος σ’ ένα συγκρότημα, που στα 5 χρόνια της ιστορίας του κατάφερε ν’ αγαπηθεί τόσο πολύ και για τόσο πολύ!
Οι Rodgers και Kirke φτιάξανε τους Bad Company, ο Fraser ξανοίχτηκε σε δικά του σχήματα, ενώ ο ταλαντούχος Paul Kossoff (νο 51 στην παγκόσμια κατάταξη του Rolling Stone!) πέθανε το Μάρτη του ’76, πριν καλά κλείσει τα 26 του και πριν καλά απλώσει όλο το τεράστιο  ταλέντο του. Ο πατέρας του, David Kossoff, διέθεσε από τότε όλη του τη διασημότητα και όλη του την περιουσία στην καταπολέμηση των ναρκωτικών και στην επανένταξη των παιδιών, που κατάφερναν να σωθούν από τη μοίρα του δικού του παιδιού.
Δεν ξέρω αν το υπέροχο τραγούδι των Bad Company “Shooting Star” γράφτηκε για τον Kossoff (o Kirke ισχυρίζεται ότι γράφτηκε για τον Jimmie Hendrix ενώ ο Paul Rodgers λέει ότι γράφτηκε για τον Kossoff), του ταιριάζει όμως γάντι!

Δικαιόπολις


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου