FRUUPP: ΒΟΡΕΙΟΙΡΛΑΝΔΕΖΙΚΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ


 Το όνομα Fruupp σε οδηγεί σε kraut rock συγκροτήματα αλλά κατάγονται από τη Β. Ιρλανδία, παίζουν  progressive rock κι έχουν κυκλοφόρησει 4 άλμπουμ αλλά κανένα από αυτά δεν έκανε επιτυχία. Σχηματίστηκαν το 1971 από τον κιθαρίστα Vincent McCusker στο  Belfast με τη συμμετοχή των Peter Farrelly μπάσο/τραγούδι, Stephen Houston πλήκτρα, oboe και Martin Foye ντραμς. Παρ΄όλη τη Βορειοιρλναδέζικη προέλευσή τους, το κοινό τους ήταν Βρετανοί και μετά από 2 χρόνια προσπαθειών, υπέγραψαν στη Pye Records για να κυκλοφορήσουν το 1973 το πρώτο άλμπουμ τους. H Pye Records τους μετέφερε στη Dawn Records, μια δική της εταιρεία που ηχογραφούσε μόνο progressive συγκροτήματα. Στην 3ετία 1973 - 1975, κυκλοφόρησαν 4 άλμπουμ (Future Legends 1973, Seven Secrets 1974, The Prince of Heaven's Eyes 1974 και Modern Masquerades 1975), δίνοντας πολλές συναυλίες στη Μ.Βρετανία κι αρκετές στην Ευρώπη. Σχεδίαζαν την κυκλοφορία ενός live άλμπουμ, που ηχογράφησαν στις 6 Δεκεμβρίου 1975 στο Friars Aylesbury αλλά οι ταινίες κάηκαν μετά από φωτιά στο διαμέρισμα του μουσικού που τις …φύλαγε!

Ο 1975 ο οργανίστας Stephen Houston αποχώρησε για να γίνει…κληρικός κι αντικαταστάθηκε από τον John Mason, με τον οποίο οι Fruupp ηχογράφησαν το τελευταίο άλμπουμ τους Modern Masquerades (1975), με παραγωγό τον Ian McDonald (King Crimson,  Foreigner). Οι χαμηλές πωλήσεις των άλμπουμ τους και η έλλειψη ενδιαφέροντος του κοινού, ειδικά μετά την εμφάνιση του punk, οδήγησαν τους Fruupp στη διάλυση.
Το 2022 εμφανίστηκε στην αγορά το 2πλό cd Masquerading With Dawn, ενώ για το 2024 έχει ανακοινωθεί η κυκλοφορία του box set A Twilight Adventure.

Σε συγκροτήματα αυτού του τύπου, ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσεις τη μουσική τους είναι μια καλή συλλογή γι αυτό και σας προτείνω την Songs for a Thought (19'92) που περιλαμβάνει 14 κομμάτια από τα τέσσερα άλμπουμ τους. Το συγκρότημα επιδεικνύει μια ωριμότητα στη σύνθεση, συνδυάζοντας πολλά στυλ παίζοντας πολλά όργανα και μεταβαλλόμενες ατμόσφαιρες: κλασικό με όμποε, λαϊκή με ακουστικές κιθάρες και συμφωνικό με προωθητική αλληλεπίδραση ηλεκτρικής κιθάρας και οργάνου.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

10/6/24


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου