NILS LOGFREN: ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ E STREET BAND KAI CRAZY HORSE (Neil Young)

Είναι πολύ πιθανό να μην ήξερε κανείς τον κιθαρίστα Nils Lofgren, αν δεν ήταν μέλος του συγκροτήματος του Bruce Springsteen των E Street Band αλλά και των Crazy Horse. Σε ηλικία 5 ετών ξεκίνησε να παίζει ακορντεόν, με το οποίο ασχολήθηκε τουλάχιστον 10 χρόνια για να ακολουθήσουν σπουδές στην κλασσική μουσική και jazz για να ασχοληθεί με το rock στα εφηβικά χρόνια του όπου έμαθε κιθάρα.
    GRIN
    Δεν τελείωσε το λύκειο και στα 17 του άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με τη μουσική και το 1968 σχημάτισε τους Grin, μαζί με τους George Daly μπάσο (αντικαταστάθηκε από τον Bob Gordon) και τον ντράμερ Bob Berberich. Σε μια εμφάνισή τους στο Georgetown και στο club Cellar Door, γνωρίστηκε με τον Neil Young o οποίος τους προσκάλεσε στο σπίτι του στο Laurel Canyon της Καλιφόρνια. Με τη βοήθεια του Neil Young, υπέγραψαν στην Epic και κυκλοφόρησαν 4 άλμπουμ, τα Grin (1971, Νο 192 Αμερική) 1+1 (1972, Νο 180 Αμερική) All Out (1973, Νο 186 Αμερική) και Gone Crazy 1973. Και τα 4 απέτυχαν εμπορικά, αλλά πήραν καλές κριτικές, με το παίξιμο του Lofgren  να ξεχωρίζει και να είναι ο βασικός συνθέτης των περισσοτέρων τραγουδιών τους. Από το άλμπουμ 1+1, στο συγκρότημα προστέθηκε ο αδελφός του Tom που έπαιζε κι αυτός κιθάρα. 
NEIL YOUNG
Η γνωριμία του με τον Neil Young ήταν καταλυτική για την καριέρα του, αφού σε ηλικία 19 ετών έπαιξε πιάνο και κιθάρα στο άλμπουμ του After the Gold Rush(1970), όπως και στα Tonight's the Night (σ.σ. εξαιρετικό) και Trans. Έπαιζε στα άλμπουμ και στις περιοδείες του ενώ ήταν μέλος του συγκροτήματος των Crazy Horse (1970–1971 κι από το 2018 ως και σήμερα) . Το 2023, ο Neil Young και οι Crazy Horse Molina, Talbot, Lofgren και Young) , κυκλοφόρησαν το άλμπουμ All Roads Lead Home.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΛΜΠΟΥΜ
Μετά τη διάλυση των Grin, ο Lofgren κυκλοφόρησε το πρώτο του προσωπικό άλμπουμ με τίτλο το όνομά του(1975) το οποίο πήρε πολύ καλές κριτικές αλλά εμπορικά δεν τα πήγε τόσα καλά, σταματώντας στο Νο141 του αμερικάνικου chart μεγάλων δίσκων. Ακολούθησε το Cry Tough (1976, Νο 32) που ήταν το πιο πετυχημένο εμπορικά, όπως και τα  I Came to Dance(1977, No 36 Αμερική), το live Night after Night (1977, No 44 Αμερική) και το Nils (1979, No 54 Αμερική) που ήταν οι πιο εμπορικές στιγμές του καθώς κατάφερε να ακουστούν από το ραδιόφωνο τα τραγούδια του Back It Up, Keith Don't Go και I Came to Dance, σε μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική εποχή για το rock. Ακόμα, το τραγούδι του Bullets Fever γράφτηκε για τους πρωταθλητές του 1978 στο NBA, Washington Bullets. Στις συναυλίες του έκανε ένα..ακροβατικό όπου κατά τη διάρκεια του σόλο, …πήδαγε πάνω σε ένα τραμπολίνο. Τρικ που έκανε και όταν έπαιζε με τον Springsteen. Δες video. Συνολικά, μαζί με τα 4 live, το soundtrack Every Breath κι ορισμένα Best of, η προσωπική δισκογραφία του ξεπερνά τα 25 άλμπουμ, με τελευταίο το Mountains (2023), όπου συμμετέχουν οι David Crosby, Ringo Starr και Neil Young.


E STREET BAND
Τo μεγάλο άλμα στην καριέρα του το έκανε το 1984 όταν έγινε μέλος των E Street Band, αντικαθιστώντας τον Steven Van Zandt κατά τη διάρκεια της περιοδείας Born in the U.S.A. Tour. Το 1987 έκανε την πρώτη ηχογράφηση με τον Springsteen στο άλμπουμ Tunnel of Love για να ακολουθήσουν τα άλμπουμ Chimes of Freedom (1988), Blood Brothers, Bruce Springsteen & The E Street Band: Live in New York City (2001), The Rising (2002), Magic (2007), Working on a Dream (2009),  Wrecking Ball (2012), High Hopes (2014), American Beauty (2014), Chapter and Verse (2016) και τελευταίο το Letter to You (2020). Έχει παίξει σε όλα τα live εκείνης της περιόδου καθώς και στην Human Rights Tour Now που πέρασε κι από την Αθήνα. Όταν ο Springsteen διέλυσε την E Street Band, συνέχισε την προσωπική καριέρα του.
 Έπαιξε ακόμα στα πρώτα 2 προσωπικά άλμπουμ του Lou Gramm (των Foreigner), Ready or Not και Long Hard Look(1989) ενώ το 1987 συνσυνέθεσε το θέμα της τηλεοπτικής σειράς Hunter.  Περιόδευσε με τους  Ringo Starr's All-Starr Band, συμμετείχε στο άλμπουμ του Jerry Lee Lewis, Last Man Standing Live , ενώ το 2014 η Fantasy Records, κυκλοφόρησε το box set, Face the Music, 9 CDs και 1 DVD, καλύπτοντας μια καριέρα 45 ετών.


TRIVIA
Ο George Daly που ήταν μέλος των Grin για ένα μικρό διάστημα, έφυγε από το συγκρότημα και ασχολήθηκε σαν συνθέτης, παραγωγός, και εργάστηκε σανA&R (Artists & Repertoire) με καλλιτέχνες  όπως Janis Joplin, Booker T. Jones, The Cars, Tool, Huey Lewis, Carlos Santana κ.α.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ


Cry Tough (1976)
I Came to Dance (1977)
Night After Night (1977)

 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

1/4/24

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου