ALAN PARSONS-EYE IN THE SKY: Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΕΙ

Το 1982 οι Alan Parsons Project κυκλοφόρησαν το 6ο άλμπουμ τους με τίτλο Eye in the Sky, που έμελλε να γίνει η μεγαλύτερη επιτυχία τους, ξεπερνώντας εύκολα σε πωλήσεις τα 2.000.000 πωλήσεις. Η μεγαλύτερη επιτυχία του άλμπουμ αλλά και των A.P.P ήταν το ομώνυμο τραγούδι (Νο 3 Αμερική), σύνθεση των Alan Parsons και
Eric Woolfson, που εξελίχθηκε σε ένα τεράστιο ραδιοφωνικό hit, και στη χώρα μας. Ο Alan Parsons είπε ότι όταν το έγραφε, είχε στο μυαλό του το μυθιστόρημα του George Orwell, 1984 όπου οι στίχοι αναφέρονται στην παρακολούθηση και έλεγχο των ανθρώπων. «Θέλαμε να βασίσουμε το άλμπουμ στην έννοια του μεγάλου αδερφού σε παρακολουθεί – υπάρχει πάντα μια κάμερα που σε παρακολουθεί, υπάρχει πάντα ένα ελικόπτερο. Σε παρακολουθούν από τον ουρανό με κάμερες που μπορούν να διαβάσουν τι γράφει η εφημερίδα που κρατάς». Να σημειωθεί ότι το τραγούδι γράφτηκε το 1982 όπου δεν υπήρχε υποψία ψηφιακής τεχνολογίας!
I am the eye in the sky
Looking at you
I can read your mind
I am the maker of rules
Dealing with fools
I can cheat you blind
And I don't need to see any more to know that
I can read your mind (Looking at you)
Αν και πουθενά στους στίχους δεν αναφέρονται οι όροι που σχετίζονται με την παρακολούθηση π.χ. Big Brother, η ιδέα πίσω από τους στίχους, σχετίζεται με συστήματα πεποιθήσεων, είτε θρησκευτικά είτε πολιτικά αλλά και την σχέση με την πίστη στην τύχη (τζόγο). Γενικά η έννοια σχετίζεται με την καθολική ιδέα ότι υπάρχει κάποιος που μας κοιτάζει όλους από ψηλά: Ο Μεγάλος Αδελφός. Υπάρχει αναφορά στις κάμερες ασφαλείας που παίζει σημαντικό ρόλο στους στίχους και μόλις οι άνθρωποι αρχίσουν να σκέφτονται την επιτήρηση και δεν μπορούν να πάνε πουθενά χωρίς να τους δουν-ελέγξουν, η σύνδεση με το βιβλίο του Orwell είναι αναπόφευκτη.
Στο τραγούδι αλλά και στα υπόλοιπα τραγούδια του άλμπουμ εκτός των Alan Parsons πλήκτρα και Eric Woolfson τραγούδι, παίζουν και οι Ian Bairnson κιθάρες (έχει παίξει με τους Pilot και την Kate Bush), David Paton μπάσο (Pilot, Camel, Patto), Stuart Elliott ντραμς ( Steve Harley and Cockney Rebel, Kate Bush, Al Stewart,  Roger Daltrey, Paul McCartney κ.α.) και Chris Rainbow φωνητικά.


TRIVIA
To 2019 o Alan Parsons το επαναηχογράφησε στα Καταλανικά(!) με τίτλο Seré els teus ulls al camí (I'll be your eyes on the road).
 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

23/3/24

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου