EAGLES-HELL FREEZES OVER: ΘΑ ΞΑΝΑ ΠΑΙΞΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ Η ΚΟΛΑΣΗ ΠΑΓΩΣΕΙ...ΚΑΙ ΠΑΓΩΣΕ!


 Το 1980 βρίσκει τους Eagles να οδεύουν προς τη διάλυση. Και μάλιστα μια εκκωφαντική διάλυση αφού οι μεταξύ τους σχέσεις ήταν κάκιστες. Την ίδια εποχή, στην αγορά υπάρχει μια πολύ καλή καταγραφή των συναυλιών τους, το Eagles Live(1980) που περιείχε ηχογραφήσεις από το 1976 και τίποτε δεν θα έδειχνε ότι σύντομα θα ακολουθούσε κι άλλο ένα live άλμπουμ. Οι μεταξύ τους σχέσεις ήταν το καλύτερο…κάκιστες, έχοντας αφήσει ιστορικούς τσακωμούς επί σκηνής με τα μικρόφωνα ανοιχτά. Μπορεί σε εμάς να ακούγονται σαν άδειες κουβέντες, αλλά η συναυλία τους της 31 Ιουλίου 1980 στο Long Beach της Καλιφόρνια, γνωστή στους fans τους και σαν Long Night at Wrong Beach, βρίσκει μέσα στο ακροατήριο τον Γερουσιαστή Alan Cranston τον οποίο ο Don Felder καλώς όρισε από το μικρόφωνο, λέγοντας ότι οι Eagles προσφέρονται μια συναυλία προς τιμήν του, πράγμα που εξόργισε τον Frey,ο οποίος διαφώνησε, εκδηλώνοντας την αντίθεσή του από το μικρόφωνο!!!!Η συναυλία συνεχίστηκε κανονικά(;;;!), για να έλθει η αναπόφευκτη διάλυση όπου τα μέλη ακολούθησαν διαφορετικές πορείες και τον ντράμερ/τραγουδιστή Don Henley να δηλώνει αρνητικά κατηγορηματικός σε μια πιθανή επανασύνδεση, λέγοντας ότι το συγκρότημα θα ξανά ήταν μαζί «όταν παγώσει η κόλαση». Το περιστατικό με τον Γερουσιαστή ήταν η σταγόνα που οδήγησε το συγκρότημα στην αναπόφευκτη διάλυση!
Ο χρόνος, όπως λέει η παροιμία, μπορεί να γιατρέψει όλες τις πληγές. Τέσσερις μήνες μετά την εμφάνιση του Glenn Frey στο βίντεο για τη διασκευή του Travis Tritt (country star) στο "Take It Easy" (που παρουσιάστηκε στο tribute άλμπουμ Common Threat, οι Henley, Frey, Felder, Joe Walsh και Timothy B. Schmit (η σύνθεση με την οποία ηχογράφησαν το The Long Run) συμφώνησαν να εμφανιστούν ζωντανά μαζί για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια. H πρώτη συναυλία τους κλείστηκε για το κινηματογραφικό στούντιο στο Burbank της Καλιφόρνια, τον Απρίλιο του 1994, όπου ηχογράφησαν μια ειδική συναυλία για το MTV, που κυκλοφόρησε και live στο άλμπουμ Hell Freezes Over.Take it easy, I can’t tell why, Life in the fast lane, Desperado, Wasted Time, Hotel California κ.α. είναι μερικά από τα κλασικά τραγούδια που αποτέλεσαν το βασικό κορμό ή να προτιμάτε το set list εκείνης της ιστορικής πρώτης συναυλίας. Προσέξτε τη διασκευή τους στο super classic Hotel California με ακουστικές κιθάρες και κρουστά αλλά κι ένα medley τεσσάρων νέων τραγουδιών(Get Over It, Love Will Keep Us Alive, The Girl From Yesterday και Learn to Be Still, όλα studio). Το άλμπουμ πήγε Νο1 στην Αμερική με τις πωλήσεις του να ξεπερνούν τα 9.000.000, ναι καλά διαβάσατε, 9 εκατομμύρια μόνο στην Αμερική, ενώ στους νερόβραστους Βρετανούς, σταμάτησε στο Νο 18!Το περίεργο ήταν ότι τα 4 καινούργια τραγούδια τους, ήταν αυτά με το μεγαλύτερο airplay στους αμερικάνικους ραδιοσταθμούς.


Το Hell Freezes Over ήταν το πρώτο άλμπουμ τους, μετά από 14 χρόνια, από την εποχή που κυκλοφόρησαν το The Long Run. To ροκίζον Get Over It ξεκινάει καλά το άλμπουμ, για να συνεχίσει με την τρυφερή μπαλάντα Love Will Keep Us Alive για να οδηγηθούμε στα The Girl from Yesterday και Learn to Be Still και τα 4 καινούργια και ηχογραφημένα στο studio. Κι από εκέι και πέρα, ξεκινάει το live άλμπουμ, με πρώτο το Tequila Sunrise για να ακολουθήσουν τα υπόλοιπα τραγούδια που διαβάσατε πιο πάνω. Για όσους καρτούν στατιστικά στοιχεία, 6 τραγούδια του Hell Freeses over είχαν συμπεριληφθεί και στο πρώτο και πολύ καλό Eagles Live(1980)με τη διαφορά ότι εδώ ακούγονται διαφορετικά-ακουστικά. Βέβαιά οι Eagles ποτέ δεν ήταν το rock συγκρότημα, με την έννοια του όπου που καταλαβαίνετε, αλλά τα τραγούδια τους εύκολα προσαρμόζονται σε μια ακουστική έκδοση.
Έχω να κάνω 3 παρατηρήσεις: Γιατί υπάρχουν μόνο 3 τραγούδια (Tequila Sunrise, Desperado και Take It Easy) από τα πρώτα άλμπουμ τους, στη θέση του New York Minute που προέρχεται από την προσωπική καριέρα του Don Henley θα μπορούσε να είχε μπει ένα από τα τόσα κλασσικά δικά τους που άφησαν έξω και τρίτη και τελευταία παρατήρηση, τα 4 καινούργια studio που μπήκαν πρώτα στο cd, θα μπορούσαν να είχαν κυκλοφορήσει σε ένα ανεξάρτητο Εp και θα έμεναν όλοι ικανοποιημένοι. Και εμείς που ΔΕΝ θα το αγοράζαμε, κι αυτοί που θα το κυκλοφορούσαν! Όπως και να το κάνουμε, η καριέρα τους τέλειωσε το 1980 και το Hell Freezes Over, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια αναγκαία κυκλοφορία, επακόλουθη της εμφάνισης-reunion για το MTV.
  TRIVIA

  • Η περιοδεία που ακολουθήσε της εμφάνισης στο MTV αλλά και την κυκλοφορία του άλμπουμ, έδωσε την ευκαιρία στο συγκρότημα αλλά και στον κόσμο να τους δει σε 160 συναυλίες, που έδωσαν την τριετία 1994-1996.
  • Το Hell Freeses Over κυκλοφόρησε και σε dvd με 3 παραπάνω κομμάτια!

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

3/2/24

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου