Ο ΜΥΘΟΣ ΤΩΝ PROGRESSIVE MANDALABAND


 Οι Mandalaband είναι ένα Βρετανικό progressive συγκρότημα που σχηματίστηκε το 1974 από τον παραγωγό/συνθέτη και ….Αιγυπτιολόγο David Rohl, τον οποίο οι Sunday Times τον έχουν παρουσιάσει σαν τον πραγματικό Indiana Jones! Παρ όλο που το πρώτο ομώνυμο άλμπουμ τους ήταν καλό, το όνομα του δεν είναι καθόλου γνωστό στους φίλους του progressive rock.
Το ουσιαστικό ξεκίνημά τους έγινε τη δεκαετία του 60 όταν ο Rohl ενδιαφέρθηκε για το Θιβέτ και την εκεί πολιτική κατάσταση, ειδικά μετά την εισβολή των Κινέζων (σ.σ.  ακόμα και σήμερα η περιοχή είναι αμφισβητούμενη). Έτσι έγραψε το κομμάτι  "Om Mani Padme Hum"και σταδιακά άρχισε να προσθέτει διάφορα όργανα, προσελκύοντας την προσοχή της Chrysalis Records που τους υπέγραψε. Πριν τους υπογράψει, ήθελε να τους δει live γι αυτό τους έβαλε να ανοίξουν μια συναυλία του Robin Trower, όπου έπαιξαν μπροστά σε 2.000 θεατές. Η σύνθεσή τους ήταν David Rohl πλήκτρα, Vic Emerson Hammond, Moog(μέλος των Sad Café), Ashley Mulford κιθάρα(μέλος των Sad Café), John Stimpson μπάσο, Tony Cresswell ντραμς και Dave Durant τραγούδι. Η παρουσία τους ήταν καλή και η Chrysalis τους υπέγραψε, με το πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο το όνομά τους, να κυκλοφορεί το 1975 και περιλαμβάνει την 20λεπτη σουϊτα Om Mani Padme Hum.

Όλως περιέργως, ο Rohl αποχώρησε την πρώτη ημέρα των ηχογραφήσεων αφού η Chrysalis του αφαίρεσε την παραγωγή που την έδωσε σε άλλο, έμπειρο μουσικό. Όμως του παραχώρησαν τις ταινίες για να κάνει το remix όπου το τελικό αποτέλεσμα δεν ικανοποίησε την εταιρεία .Παρ’ όλα τα προβλήματα, το πρώτο άλμπουμ έτυχε καλής αποδοχής και είναι ένα από τα καλά progressive άλμπουμ της εποχής, έστω κι άγνωστο στον πολύ κόσμο, με τον Rohl να δηλώνει δυσαρεστημένος με το τελικό αποτέλεσμα. Δεν άργησαν να διαλυθούν με τον David Rohl να δουλεύει στο Indigo Sound του Manchester που συνεργαζόταν με τηλεοπτικά και κινηματογραφικά studio. Δεν άργησαν να του ζητήσουν να γράψει τη μουσική για την κινηματογραφική εκδοχή του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, που θα γυριζόταν στην Ιρλανδία, αλλά η μη απαραίτητη χρηματοδότηση, σταμάτησε τα γυρίσματα. Έτσι όταν ακυρώθηκε η παραγωγή της ταινίας, ο Rohl αποφάσισε να γράψει την ιστορία The Eye of Wendor και να συνθέσει ένα ολόκληρο τριπλό άλμπουμ μουσικής για αυτό. Επειδή εκείνη την εποχή δεν υπήρχε συγκρότημα, κάλεσε τους φίλους του και έκανε τις ηχογραφήσεις, με παραγωγό τον ίδιο. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν το concept άλμπουμ The Eye of Wendor, βασισμένο στη φαντασία του Tolkien που διαδραματίζεται σε έναν κόσμο με μάγισσες, ήρωες που μάχονται και έναν μαγικό πολύτιμο λίθο υπερφυσικής δύναμης. Διαβάστε ποιοι συμμετέχουν: Justin Hayward, Eric Stewart, Maddy Prior, Graham Gouldman, Kevin Godley, Lol Creme(και οι 4, 10cc), Friday Brown, Paul Young, Woolly Wolstenholme(πλήκτρα Barclay James Harvest), Noel Redding (Jimi Hendrix), Les Holroyd(Barclay James Harvest), Steve Broomhead και John Lees(κιθάρες, Barclay James Harvest), Kim Turner (μικρότερος αδελφός τού Martin Turner των Wishbone Ash) έπαιζε ντραμς στη μπάντα τού Andy Fraser (Free) και Mel Pritchard (ντραμς Barclay James Harvest). Όλες οι ηχογραφήσεις έγιναν νύχτα, όταν το studio ήταν ελεύθερο και δεν υπήρξε κανένα κόστος! Η αποτυχία του άλμπουμ, το οποίο όμως είναι καλό, οδήγησε τον Rohl να ασχοληθεί μόνο με την Αιγυπτιολογία,  για να επανέλθει στη μουσική., αγοράζοντας ένα studio στην Ισπανία και επαναδραστηριοποίησε τους  Mandalaband με κάποια από τα παλιά μέλη αλλά και με καινούργια.  Το 2009 κυκλοφόρησαν το BC – Ancestors για να ακολουθήσει AD – Sangreal(2011) και το 2πλό CD Resurrection με τα πρώτα 2 άλμπουμ τους.


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Mandalaband 1975
Eye of the Wendor (1978)

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου