ROCK INCIDENT 250: O MICHAEL MONROE (Hanoi Rocks) ΓΙΑ ΤΟΥΣ GUNS’N’ROSES ΚΑΙ ΤΟΥΣ DEAD BOYS

 


Οι Guns'N'Roses είναι ένα συγκρότημα που δεν φημίζεται για τις συνεργασίες του. Λίγες και καλές. Μια από τις σπάνιες στιγμές που συνεργάστηκαν με κάποιον «μεγάλο», ήταν το 1988 όταν συμμετείχαν στην ηχογράφηση του κλασικού τραγουδιού του Alice Cooper, “Under my wheels” όπου συμμετέχουν και οι Axl Rose, Slash και Izzy.  Η εκτέλεση του τραγουδιού είναι πολύ καλή και υπάρχει στο soundtrack The Decline of Western Civilization Part II: The Metal Years(1988). Τέσσερα χρόνια αργότερα, οι Gunners υποδέχτηκαν τον Alice Cooper στο studio όπου έκανε φωνητικά στο “The Garden” από το Use Your Illusion I.

Κι αν ο Alice Cooper έχει το διαμέτρημα και το ειδικό  βάρος για να πάρει μέρος σε ένα άλμπουμ τους, ο πρώην τραγουδιστής των Hanoi Rocks, Michael Monroe, δεν είναι του αντίστοιχου διαμετρήματος αλλά έκανε φωνητικά σε 2 τραγούδια, στα «Bad Obsession»(από το Use Your Illusion I) στο οποίο έπαιζε φυσαρμόνικα και σαξόφωνο και στο του «Ain't It Fun» από το Spaghetti Incident (1993), διασκευή των Dead Boys. Η πραγματικότητα είναι ότι ο 61χρόνος Monroe έχει στενή φιλία μες τον Axl και λέει σχετικά: “Είχα ακούσει για τους Guns and Roses και είχα δει το βίντεο του “Welcome To The Jungle, αλλά δεν είχα ιδέα πόσο διάσημοι ήταν ήδη τότε. Συνάντησα για πρώτη φορά τον Axl όταν του ζήτησα να πάρει μέρος στα γυρίσματα του video "Dead, Jail Or Rock'N'Roll» από τον προσωπικό μου δίσκο Not Fakin' It. Του είχα στείλει μια κασέτα και του άρεσε κι έτσι δέχτηκε να παίξει. Και των δύο, μάς αρέσουν οι Nazareth. Για εμένα δεν ήταν έκπληξη που του άρεσαν, αφού η φωνή του Dan McCafferty είναι στο στυλ του.  τραγουδιού του. Ωστόσο, δεν ήξερε ότι το τραγούδι «Not Fakin' It» που είχα συμπεριλάβει στο άλμπουμ μου ήταν των Nazareth και νομίζω ότι αυτό τον έκανε να θέλει ακόμα περισσότερο να πάρει μέρος.

Η επόμενη φορά που συναντηθήκαμε ήταν σε ένα δείπνο στη Νέα Υόρκη όπου συνάντησα επίσης τον Slash για πρώτη φορά και ανθρώπους από το management τους. Η πρώτη φορά που συνάντησα όλο το συγκρότημα ήταν σε ένα πάρτι του περιοδικού RIP όπου με κάλεσαν να παίξω φυσαρμόνικα και να κάνω δεύτερα φωνητικά σε μια διασκευή του »Heartbreak Hotel». Αναγνώρισαν ότι η Hanoi Rocks τους είχαν επηρεάσει. Ο Axl μου είπε ότι ο Izzy Stradlin του έλεγε: "Κάνε τα μαλλιά σου όπως ο Michael Monroe και νομίζω ότι τα έχει κάνει στο video του «Welcome To The Jungle». Ωστόσο, ο Axl είχε πάντα το δικό του μοναδικό στυλ. Πάντα στις συνεντεύξεις ανέφεραν τους Hanoi Rocks και στην Αμερική πήραν τη δισκογραφία μας και την κυκλοφόρησαν στην εταιρεία τους, την Uzi Suicide.
Ο Monroe θυμάται πως κατέληξε να παίξει στο «Bad Obsession»«Μου έστειλαν μια πρόχειρη μίξη του τραγουδιού και με ρώτησαν αν μπορούσα να παίξω φυσαρμόνικα σαξόφωνο. ‘Ακουσα το τραγούδι και τους απάντησα θετικά οπότε πήγα στο Λος Άντζελες για την ηχογράφηση. Όταν έφτασα, μου έπαιξαν μερικά από τα νέα πράγματα που είχαν ηχογραφήσει, όπως το Live And Let Die, που ακουγόταν πραγματικά εντυπωσιακό από τα μεγάλα ηχεία. Ο Slash είχε πολύ συγκεκριμένη ιδέα για το πώς ήθελε να είναι η μελωδία της φυσαρμόνικας γι' αυτό το δουλέψαμε μέχρι να γίνει αυτό που ήθελε». Όσο για την πρόσκλησή του να κάνει φωνητικά στο «Ain't It Fun» των Dead Boys είπε: «Ο Axl μου είπε  στο τηλέφωνο ότι δεν ήταν τόσο εξοικειωμένος με το υλικό των Dead Boys, οπότε του έφτιαξα μια κασέτα από τα δύο πρώτα άλμπουμ τους. Του την έδωσα όταν έφτασα στο Λος Άντζελες για τα sessions του Use Your Illusion και την ακούγαμε στο αυτοκίνητο του. Έτσι όταν άκουσε το Ain't It Fun, είπε: «Ουάου, αυτό είναι ένα υπέροχο τραγούδι! Πρέπει να το ηχογραφήσουμε για το άλμπουμ των διασκευών μας. Θα το κάνουμε ως ντουέτο, εσύ κι εγώ.» Τηλεφώνησε αμέσως στον Slash και του είπε, «Ας μαζέψουμε το συγκρότημα, διασκευάζουμε αυτό το τραγούδι των Dead Boys...» «Η ηχογράφηση του τραγουδιού ήταν μαγική. Ο τραγουδιστής των Dead Boys, Stiv Bators (πέθανε το 1990] ήταν σίγουρα στο studio όταν το γράφαμε. Υπάρχει η ιστορία που λέει ότι όταν ο Stiv ηχογραφούσε τα φωνητικά, τοποθέτησε γύρω από το μικρόφωνο ένα σωρό κεριά σε κύκλο  στο στούντιο και το ίδιο έκανε κι ο Axl που μάζεψε όλα τα κεριά που μπορούσαμε να βρούμε στο στούντιο και κάναμε έναν κύκλο γύρω μας. Ήμασταν τοποθετημένοι ο ένας απέναντι στον άλλο. Στη συνέχεια ανάψαμε τα κεριά και τραγουδήσαμε το τραγούδι πρόσωπο με πρόσωπο.(σ.σ. δεν υπάρχει video για το τραγούδι). Σε ορισμένα σημεία το Axl ακούγεται ακριβώς σαν Stiv. Δεν ζήτησα χρήματα για να κάνω το Ain't It Fun. Τόσοι πολλοί άνθρωποι είδαν ταμπέλες του δολαρίου και έγιναν άπληστοι όταν επρόκειτο να συνεργασουν με τους Guns N' Roses, γιατί μοπιρίζονται χρήματα, το οποίο βρήκα αρκετά αντιπαθητικό. Το μόνο που ζήτησα ήταν να υπάρχει το "In memory of Stiv Bators" στους τίτλους του άλμπουμ και να γράψουν σωστά το όνομά μου. Φυσικά ο Axl δέχτηκε. «Ήμουν τόσο χαρούμενος που μπόρεσα να το κάνω αυτό για τον αείμνηστο, αγαπητό μου φίλο, και να ευαισθητοποιήσω τον κόσμο να ακούσει τα τραγούδια των Dead Boys.  Εκατομμύρια fans θα δουν το όνομα του Stiv και ελπίζω να ζητήσουν να ακούσουν τα τραγούδια του».
Πιστός στα λόγια του ο Monroe, έχει διασκευάσει 3 τραγούδια των Dead Boys στα άλμπουμ του. Είναι τα “What love is" (στο άλμπουμ Watcha Want 2003), "Ain't Nothin' to Do" (στο άλμπουμ Another Night in the Sun: Live in Helsinki 2010) και “Not anymore (στο άλμπουμ Peace of Mind 1996).

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

17/7/23




Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου