WOLFMOTHER: ΜΕ ΗΧΟ 70'S


Το καλοκαίρι του 2005 μάθαμε για την ύπαρξη ενός αυστραλέζικου συγκροτήματος, που άκουγε στο εύηχο όνομα Wolfmother. Ως εδώ τίποτε περίεργο, αφού η εμφάνιση νέων συγκροτημάτων, ήταν καθημερινό φαινόμενο. Όμως τόσο το εξώφυλλο (έργο του Frank Frazetta με τίτλο Sea Witch με μια θαλάσσια νύμφη να στέκεται πάνω σε ένα βράχο σε έναν γαλάζιο/πορτοκαλί ουρανό) όσο και το πρώτο single, το "Mind's Eye", είχαν πολύ ενδιαφέρον για να μην ασχοληθώ μαζί τους. Και πράγματι, ο ήχος και η αισθητική των άγνωστων σε όλους μας Wolfmothedr ξεχώριζε. Έχοντας πάρει το όνομά τους από το σήμα της ομάδας Ρόμα, όπου τυχαία ο Stockdale παρακολουθούσε στην τηλεόραση ένα παιχνίδι της, οι Wolfmother είχαν σχηματιστεί από το 2000, όταν οι Andrew Stockdale, Chris Ross και Myles Heskett τζαμάραν. Τότε ακόμα είχαν τις καθημερινές δουλείες τους, με τον Stockdale να είναι φωτογράφος, ο Ross εργαζόταν σε εταιρεία ψηφιακών μέσων κι ο Heskett ήταν μακετίστας. Τον Απρίλιο του 2004 έκαναν την πρώτη εμφάνισή τους σε μια pub στο Sydney για να υπογράψουν στην αυστραλέζικη ανεξάρτητη εταιρεία Modular Recordings που την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε το EP Wolfmother. Ακολούθησε μια μικρή περιοδεία στην Αυστραλία και αμέσως υπέγραψαν στην Universal, ξεκινώντας να ηχογραφούν τα τραγούδια του πρώτου μεγάλου δίσκου τους με παραγωγό τον Dave Sardy που προσπάθησε να «πιάσει» όλο το ωμό ήχο που έπαιζαν στις συναυλίες τους. Το πρώτο άλμπουμ με τίτλο το όνομά τους κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2005(Νο 3 Αυστραλία)μ ξεπερνώντας τις 350.000 αντίτυπα! Με το πρώτο άκουσμα των 12 τραγουδιών του άλμπουμ , δεν υπήρχε η παραμικρή αμφιβολία ότι οι παρέα των Wolfmother ανατράφηκε με μουσική από τη δεκαετία του 70, προσθέτοντας τα απαραίτητα δικά τους στοιχεία, όπως την ενέργεια του Stockdale αλλά και των…. Soundgarden! H ακρόαση του πρώτου δίσκου τους είναι απολαυστική, χωρίς να διώχνουν τα φαντάσματα των συγκροτημάτων της δεκαετίας του 70.

Το Wolfmother ήταν ένα πολλά υποσχόμενο ντεμπούτο από ένα φονικό τρίο. Με τον κόσμο να περιμένει να ακούσει καινούργιους κι ενδιαφέροντες ήχους, το άλμπουμ σταμάτησε στο Νο 25 της Ν.Βρετανίας και στο Νο22 της Αμερικής και με τον Stockdale που ήταν η βασική συνθετική δύναμη τους, να έχει σχεδόν όλα τα τραγούδια του δεύτερου δίσκου έτοιμα κα ινα τα περιγράφει σαν «κινηματογραφικά» και «επικά»! Το Cosmic Egg (2009, Νο 16 Αμερική, Νο 35 Μ.Βρετανία, Νο 11 Αυστραλία) βρίσκει το συγκρότημα με καινούργια σύνθεση, αφού ο Andrew Stockdale έχει «διώξει» τους Rossκαι Heckett, οι οποίοι δήλωσαν «αδυναμία συνεννόησης και μουσικές διαφορές», έχοντας προσλάβει τους Ian Peres μπάσο/πλήκτρα, Aidan Nemeth κιθάρα και Dave Atkins ντραμς. Οι Ross και Heskett συνέχισαν να συνεργάζονται, σχηματίζοντας τους The Slew και Good Heavens και μάλλον χάθηκαν.  
 Στην ουσία το Cosmic Egg ήταν μια συνέχεια του πρώτου άλμπουμ τους, που πατούσε στο heavy rock της δεκαετίας του 70. Ο ήχος ήταν σφιχτός, με το συγκρότημα να «δίνει ρέστα» και να επιβραβεύει τον ακροατή για την αγορά του. Λίγο μετά την κυκλοφορία του, αποχώρησε κι ο ντράμερ Dave Atkins γιατί ήθελε να περάσει περισσότερο  χρόνο με την οικογένειά του. Τον αντικατέστησε Will Rockwell-Scott, πρώην Har Mar Superstar και The Mooney Suzuki. Χρειάστηκε να περάσουν 4 χρόνια για να κυκλοφορήσουν το τρίτο άλμπουμ τους που ήταν το New Crown (2014, No 160 Αμερική) με τη σύνθεσή τους να είναι Andrew Stockdale κιθάρες/τραγούδι, Ian Peres μπάσο/πλήκτρα και Vin Steele ντραμς όπου και τα 10 τραγούδια του ήταν συνθέσεις του Stockdale όπου στο ενδιάμεσο  χρόνο είχε κυκλοφορήσει το προσωπικό του άλμπουμ Keep Moving(2013). Σαν Wolfmother κυκλοφόρησαν ακόμα 3 άλμπουμ, τα Victorious (2016, No 25 Μ.Βρετανία, Νο 71 Αμερική, Νο 17 Αυστραλία) σε παραγωγή του Brendan O’Brien, Rock'n'Roll Baby (2019) και τελευταίο το Rock Out (2021).


ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ
Οι Wolfmother είναι ένα συγκρότημα που αξίζει να ακούσετε  και να ψάξετε, ειδικά  στα πρώτα 2 άλμπουμ τους που προτείνονται. Οι όποιες ομοιότητες στον ήχο τους με Black Sabbath και Blue Cheer,  δεν πρέπει να σας αποθαρρύνουν αλλά μάλλον να ενθαρρύνουν, αφού οι επηρεασμοί τους λειτουργούν θετικά στον ήχο τους. Δεν χρειάζεται να αναφέρω ότι το συγκρότημα είναι το προσωπικό όχημα του Andrew Stockdale και στοιχεία της μουσικής, ειδικά στο πρώτο εξαιρετικό άλμπουμ τους, έχουν και ψυχεδελική διάθεση. Εκείνο που πραγματικά με στενοχώρησε ήταν ότι πολύ σύντομα έγιναν ανάμνηση και ο πραγματικά πολύ καλός ήχος των πρώτων 2 άλμπουμ τους δεν είχε συνέχεια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα άλλα άλμπουμ τους δεν ήταν καλά!
TRIVIA

  • Η αμερικάνικη αλυσίδα καταστημάτων Wal-Mart αρνήθηκε να βάλει το άλμπουμ στα καταστήματά της αν δεν άλλαζε εξώφυλλο κι έτσι έγινε, με το εναλλακτικό εξώφυλλο να είναι απλά το λευκό λογότυπο του συγκροτήματος σε μαύρο φόντο!
  • Το "Pleased to Meet You" συμπεριλήφθηκε στο soundtrack  Spider-Man 3 (2007) και το "Fell Down a Hole" στο Almost Alice(2010).
  • Συμμετείχαν στο ZZ Top: A Tribute from Friends(2011) διασκευάζοντας το"Cheap Sunglasses".
  • Ο Stockdale συμμετείχε στο άλμπουμ του Slash με τίτλο το όνομά του(2010) όπου τραγουδάει το "By the Sword" που είναι από τα καλύτερα τραγούδια του δίσκου.
 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ


Wolfmother (2005)

Cosmic Egg (2009) 


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

24/4/23

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου