ROCK INCIDENT 243:ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΚΙΘΑΡΙΣΤΑΣ ΤΩΝ CHICAGO ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΒΑΛΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ.

Οι Chicago είναι ένα από τα πολλά αμερικάνικα συγκροτήματα που είναι εξαιρετικά δημοφιλή τη χώρα τους και πολύ λιγότερο στην Ευρώπη. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα, που οι (πολύ) παλαιότεροι, τούς ξέρουν από την εποχή της μεγάλης επιτυχίας τους "25 or 6 to 4" και οι σχετικά νεώτεροι με τα "If You Leave Me Now" (1976), "Baby, What a Big Surprise" (1977), "Hard to Say I'm Sorry" (1982), "Love Me Tomorrow" (1982) και "Stay the Night”(1987) που είχε γίνει μεγάλη επιτυχία και στην Ελλάδα.
Το σημερινό Rock Incident είναι αφιερωμένο στον χαρισματικό κιθαρίστα του συγκροτήματος, Terry Alan Kath και στο τραγικό τέλος που έβαλε κατά λάθος μόνος το στη ζωή του. Ο Kath ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του συγκροτήματος και έπαιξε στα 10 πρώτα άλμπουμ τους, από το 1969 και το Chicago Transit Authority (σ.σ. έτσι ονομαζόντουσαν αρχικά) έως και το Chicago XI (1977).
O Kath, αν και πολύ καλός κιθαρίστας, είναι σχεδόν άγνωστος στο ευρωπαϊκό κοινό. Από τα 9 του χρόνια άρχισε να μαθαίνει τύμπανα και banjo για να περάσει στο μπάσο και στην κιθάρα και εξελίχθηκε σε πραγματικά σπουδαίο κιθαρίστα. Άνθρωποι που βρισκόντουσαν δίπλα στον Jimi Hendrix έχουν πει, ότι τον θεωρούσε καλύτερο από τον ίδιο!
Το ταλέντο του ποτέ δεν αναδείχτηκε όσο θα έπρεπε, αφού οι Chicago είναι ένα συγκρότημα jazz rock με έντονα πνευστά και ο ήχος της κιθάρας δεν είναι σε πρώτο πλάνο. Δυστυχώς έβαλε τέλος στη ζωή του παίζοντας ρώσικη ρουλέτα με ένα περίστροφο των 9mm, αν και οι γενικότερες συνθήκες του τέλους του δεν είναι απόλυτα ξεκαθαρισμένες. Μια άλλη εκδοχή θέλει να σκοτώθηκε απλό ημιαυτόματο όπλο με το οποίο έπαιζε και το οποίο νόμιζε ότι ήταν άδειο και τράβηξε την σκανδάλη! Την ώρα του δυστυχήματος βρισκόταν στο Los Angeles και ο roadie του συγκροτήματος, Don Johnson (σ.σ. καμία σχέση με τον ηθοποιό) τον είχε προειδοποιήσει να μην παίζει όπλο. Ο Kath το έβαλε στο κεφάλι του και τράβηξε τη σκανδάλη. Είχε κάνει όμως λάθος και το περίστροφο είχε μια σφαίρα.....
Σκοτώθηκε στις 23 Ιανουαρίου του 1978, μια εβδομάδα πριν τα 32α γενέθλια του, αφήνοντας πίσω του τη σύζυγό του Camelia Kath με την οποία είχε αποκτήσει μια 2χρονη κόρη, την Michelle. Μετά το δυστύχημα, η σύζυγός του παντρεύτηκε τον ηθοποιό Kiefer Sutherland.
To συγκρότημα του αφιέρωσε το τραγούδι “Alive Again”. Οι Eric Clapton, Jimi Hendrix, Mike Bloomfield, Kenny Burrell και George Benson ήταν οι μεγάλοι κιθαρίστες που επηρέασαν το παίξιμό του!
Το σόλο του στη μεγάλη επιτυχία του συγκροτήματος "25 or 6 to 4" κατά τη διάρκεια των live εμφανίσεων ήταν ένα από τα αγαπημένα στιγμιότυπα των fans.


Δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε ότι ο Kath ήταν χρήστης ναρκωτικών και έπινε πολύ!
Το δυστύχημα στοίχισε πολύ στα άλλα μέλη, σε σημείο που είχαν σκεφτεί να διαλυθούν και συνέχισαν μετά από την επίμονη προσπάθεια του  Doc Severisen που όταν μουσικός υπεύθυνος της τηλεοπτικής εκπομπής Tonight Show.
Τον αντικατέστησαν οι (με χρονική σειρά) Donnie Dacus, Chris Pinnick, Dawayne Bailey και Keith Howland.


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

19/4/23

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου