ROGER WATERS: ΛΟΓΙΑ KAI ΠΡΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΜΕ ΒΑΖΟΥΝ ΣΕ ΣΚΕΨΕΙΣ


Σέβομαι απόλυτα τις πολιτικές  απόψεις του κάθε ανθρώπου όπως επίσης σέβομαι και τον τρόπο που τις εκφράζει. Ο μπασίστας, τραγουδιστής και βασικός συνθέτης των Pink Floyd, Roger Waters πολλά χρόνια τώρα έχει πολιτικοποιήσει το λόγο τους και δεν διστάζει να τον εκφράσει. Και καλά κάνει. Στις 8 Φεβρουρίου 2023 απευθύνθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., μέσω τηλεδιάσκεψης για να εκφράσει τις ανησυχίες του σχετικά με τα δυτικά έθνη που προμηθεύουν όπλα στην Ουκρανία. Η παρέμβασή του έγινε κατόπιν συνενόησης με τη Μόσχα  καθώς ο Waters ήταν από τους πρώτους που στάθηκαν δίπλα στη Ρωσική εισβολή και η χθεσινή παρέμβασή του είχε να κάνει με την ανάκληση παράδοσης όπλων στο Κίεβο αφού από πέρυσι είχε εκφράσει την αρνητική θέση του για τον εφοδιασμό με σύγχρονο οπλισμό της Ουκρανίας χαρακτηρίζοντας μεταφορικά τον πόλεμο σαν φωτιά και τα όπλα σαν καύσιμα. «Η ρίψη καυσίμων, με τη μορφή όπλων, σε μια μάχη πυρκαγιάς, δεν λειτούργησε ποτέ για να συντομεύσει έναν πόλεμο στο παρελθόν, και δεν θα λειτουργήσει τώρα, ιδιαίτερα επειδή, σε αυτήν την περίπτωση, το μεγαλύτερο μέρος του καυσίμου (α) πετιέται στη φωτιά από την Ουάσιγκτον, η οποία βρίσκεται σε σχετικά ασφαλή απόσταση από την πυρκαγιά, και (β) επειδή οι «ρίπτες καυσίμων» έχουν ήδη δηλώσει ενδιαφέρον για τον πόλεμο που συνεχίζεται για όσο το δυνατόν περισσότερο», είχε γράψει στο BBC.com. Σε συνέντευξή του στο Rolling Stone(2022), υποστήριξε την πεποίθησή του ότι το ΝΑΤΟ είναι υπεύθυνο για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και επίσης ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος βρίσκεται σε «λίστα υποψηφίων για να σκοτώσουν» δυνάμεις που υποστηρίζονται από την ουκρανική κυβέρνηση λόγω των απόψεών του. Από την άλλη πλευρά, οι David Gilmour και Nick Mason, ηχογράφησαν ένα καινούργιο κομμάτι με τίτλο "Hey Hey Rise Up" με τα έσοδα να προσφέρονται στο λαό της Ουκρανίας, η δε σύζυγος του Gilmour,, Polly Samson να χαρακτηρίζει τον Waters «απολογητή του Πούτιν» στο Twitter.
Στο video μπορείτε να δείτε την ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τον Waters να θεωρεί τη  βία της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας, άδικη όπου δήλωσε: «Η εισβολή της Ρωσίας ήταν παράνομη, αλλά όχι απρόκλητη, καταδικάζω επίσης τους προβοκάτορες με τον πιο έντονο τρόπο», λέγοντας ότι η στάση του είναι αντιπολεμική αφού μάλιστα το Σεπτέμβριο του 2022 είχε γράψει μια ανοιχτή επιστολή στον Βλαντιμίρ Πούτιν μιλώντας ανοιχτά κατά του πολέμου. Παρά το γεγονός ότι η παρέμβασή του έγινε από τη Ρωσία, ο Waters ήταν  φανερά υπέρ του τερματισμό του πολέμου, λέγοντας: «Δεν μεγαλώνουμε τα παιδιά μας για να γίνουν τροφή στα όπλα. Κατά τη γνώμη μου, ο μόνος λογικός τρόπος δράσης σήμερα είναι η έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένας Ουκρανός ούτε ένας Ρώσος, όλοι είναι πολύτιμοι».


Την ίδια ημέρα που εμφανίστηκε μέσω τηλεδιάσκεψης στον ΟΗΕ, ανακοίνωσε την επαναηχογράφηση του ιστορικού άλμπουμ των Pink Floyd, The Dark Side of the Moon XΩΡΙΣ τους  David Gilmour και Nick Mason και φυσικά Richard Wright που έχει φύγει από τη ζωή από το 2008! Ανεκδιήγητο αλλά αληθινό. Μιλώντας στην Telegraph, δικαιολόγησε (την αδικαιολόγητη) επιλογή του, λέγοντας ότι το κίνητρό του ήταν να μεταφέρει καλύτερα(;) το κεντρικό θέμα του άλμπουμ, ακολουθώντας τη «φωνή της λογικής». «Δεν αναγνώρισαν αρκετοί άνθρωποι περί τίνος πρόκειται, τι έλεγα τότε», είπε. Τι να του πεις τώρα, ότι εκείνη η μουσική κληρονομία της ανθρωπότητας, έχει πουλήσει ΕΠΙΣΗΜΑ 45.000.000 αντίτυπα σε όλο τον πλανήτη Γη και ποιος ξέρει πόσα σε άλλους πλανήτες.  Και δεν φθάνει αυτό, αλλά καταφέρθηκε και κατά των συνεργατών του λέγοντας ότι «τα άλλα μέλη των Pink Floyd δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν ποιοτικό υλικό. Ο Nick Mason δεν προσποιήθηκε ποτέ. Αλλά οι David Gilmour και Rick Wright; Δεν μπορούν να γράψουν τραγούδια, δεν έχουν τίποτα να πουν. Δεν είναι καλλιτέχνες!» Για την ώρα δεν έχει ανακοινωθεί η ημερομηνία επανακυκλοφορίας (θα το ζήσουμε κι αυτό αλλά δεν ξέρω αν το αντέξουμε!) αλλά θα γίνει πριν το καλοκαίρι (που σφίγγουν οι ζέστες). Το μόνο σχόλιο που μπορώ να κάνω για αυτή την αχαρακτήριστη κίνηση του Waters είναι να συμφωνήσω ότι έχει κάθε δικαίωμα να χειριστεί όπως θέλει τη δουλειά του, όμως πόσο τυχαίο είναι ότι όσο μεγαλώνουμε…ξεμωρονόμαστε; Είναι δυνατόν στα 80του, αντί να γίνει κοινωνός αυτού του αριστουργήματος, να επιδιώκει να το αμαυρώσει; Κι όλα αυτά προς χάρις της μόνιμης κόντρας του με τον Gilmour, που ελάχιστα με(μας) ενδιαφέρει ποιος έχει δίκιο. Θα κλείσω με κάτι δισκογραφικό, σχετικό με την επαναηχογράφηση του The Dark Side of the Moon. Ξέρετε τι έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του; Τώρα που ΔΕΝ υπάρχει δισκογραφία και οι καινούργιες γενιές ΔΕΝ ξέρουν τι είναι και τι σημαίνει για τη μουσική το όνομα των Pink Floyd, εύκολα θα κατεβάσουν ένα δίσκο που έχει τον τίτλο The Dark Side of the Moon, άσχετα με τον αν το ερμηνεύουν οι Pink Floyd ή ο Roger Waters  και σιγά σιγά μέσα από την πάροδο των χρόνων θα πάρει θέση στην παγκόσμια μουσική. Κι άντε μετά εμείς να, που θα έχουμε φύγει από τη ζωή, να εξηγήσουμε στα νέα παιδιά την αξία του πρώτου και ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ηχογραφήματος.     
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

16/2/23

 Υ.Γ.
Ο Waters είχε δείξει τις προθέσεις του περί επαναηχογραφήσεων, κυκλοφορόντας αρχικά ψηφιακά το EP  The Lockdown Sessions (Δεκ 2022) με 6 κλασικά κομμάτια των Pink Floyd (Mother, Vera, Comfortably Numb, Two suns in the Sunset κ.α.)

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου