RAINBOW


Η επίσημη εκδοχή δια στόματος του Ritchie Blackmore: Πίναμε ποτά με τον Ronnie James Dio στο Rainbow Bar and Grill, όταν έπεσε η ερώτηση πως θα ονομάσουμε το συγκρότημα. Σήκωσα το χέρι και έδειξα την πινακίδα. Ευτυχώς που δεν βρισκόμασταν σε κάποιο από τα άλλα clubs που συχνάζαμε τότε.
Πριν γίνει Rainbow το 1972, το μπαρ ονομαζόταν Villa Nova και αρχικά ανήκε στον σκηνοθέτη Vincente Minnelli,  ο οποίος ήταν παντρεμένος με την Judy Garland.
Εδώ τα πράγματα αρχίζουν να μπερδεύονται σχετικά με αυτήν την εξήγηση της ονομασίας.
Η Judy Garland, ειχε τραγουδήσει το 1939 το περίφημο Somewhere over the rainbow, στην ταινία Wizard of Oz. Δηλαδή αυτό που έπαιζε σαν intro στα live του συγκροτήματος.
Λίγους μήνες πριν την δημιουργία των Rainbow, τον Ιούλιο του 1974, οι Deep Purple έπαιξαν στο California Jam Festival σε ένα σκηνικό με ένα ουράνιο τόξο από άκρη σε άκρη.
Τον Νοέμβρη του 1974 κυκλοφόρησε το Stormbringer, με το εμβληματικό εξώφυλλο που…. παραπέμπει επίσης σε ουράνιο τόξο.
Οι στίχοι του ομώνυμου τραγουδιού που ο Coverdale έγραψε για να ικανοποιήσει τον Blackmore,  « ride the rainbow crack the sky », μάλλον συνηγορούν σε μια διαφορετική εξήγηση , σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω , για την προέλευση του ονόματος.
Το 1975, ο Blackmore ήταν ο κορυφαίος rock κιθαρίστας που ξεκινούσε ένα νέο συγκρότημα στο οποίο επένδυσε τα πάντα. Δείχνει παράξενο να εμπνεύσθηκε το όνομα από το μπαρ που σύχναζε, όντας ένας δύσκολος ασυμβίβαστος χαρακτήρας.
Αντίθετα το μπαρ ήταν εκείνο που ωφελείτο από την παρουσία του, και γι’ αυτό τον λόγο το μπροστινό σεπαρέ ήταν πάντοτε ρεζερβέ για αυτόν με δωρεάν σαμπάνιες και λιμουζίνα διαθέσιμη για την νύχτα, όπως εξηγεί ο μηχανικός ήχου του Pirate Sound, Bob Simon.

ΚΩΣΤΑΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΑΚΟΣ

21/2/23
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου