KISS - LICK IT UP: ΑΜΑΚΙΓΙΑΡΙΣΤΟ ΚΑΙ HEAVY


Ήταν Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 1983, 11 το βράδυ όταν στο αμερικάνικο MTV, εμφανίστηκαν οι Kiss αμακιγιάριστοι! Το συγκρότημα που είχε κτίσει ένα μεγάλο κομμάτι της καριέρας του στο μακιγιάζ, που φρόντιζε να μην φωτογραφίζεται χωρίς αυτό κι αποτέλεσε ένα τεράστιο κομμάτι των ζωντανών εμφανίσεων τους, σε ένα βράδυ έγινε παρελθόν. Η βασική ιδέα ανήκε στον Paul Stanley που επέμενε σε αυτή και τελικά δικαιώθηκε. Εννοείται ότι εκείνη η ιστορική εμφάνισή τους »έσπασε τα ταμεία» θεαματικότητας.  Δείτε το πρώτο video του άρθρου και θα δείτε πώς έγινε η παρουσίαση τους από τον JJ Jackson. O Vinnie Vincent κυττάει το κενό, ο Paul Stanley Gene δείχνει λαμπερός, ο Gene Simmons μάλλον χαμογελαστός κι ο Eric Carr τσαχπίνος ενώ παρουσιάστηκε και το video του “Lick it Up” αλλά σαν single δεν τα πήγε καλά, αφού σταμάτησε στο Νο66 του chart μικρών δίσκων. Μια νέα εποχή για το Μεγάλο Συγκρότημα ξεκίναγε εκείνο το βράδυ.
Κι όλα αυτά για την προώθηση του καινούργιου άλμπουμ τους Lick It Up(1983, Νο24 Αμερική, Νο7 Μ.Βρετανία) που διαδεχόταν το  Creatures of the Night από τις πωλήσεις του οποίου δεν είχαν μείνει καθόλου ικανοποιημένοι αλλά σαν άλμπουμ σαφώς και ήταν καλύτερο του Lick it Up, που εγκαινίαζε ένα νέο δισκογραφικό συμβόλαιο με την Mercury Records, μετά από 12 δίσκους με την Casablanca Records. Με την κυκλοφορία του, το συγκρότημα ξανά μπήκε σε μια τροχιά ανόδου, που δίσκο με δίσκο, ανέβαινε(ακολούθησαν τα άλμπουμ τους Animalize (1984), Asylum (1985), Crazy Nights (1987), Hot in the Shade (1989) και Revenge (1992)}.


Με το που τελείωσε η Creatures of the Night Tour/10th Anniversary Tour, το συγκρότημα ξεκίνησε να γράφει και ηχογραφεί τα καινούργια τραγούδια του, με τη συμμετοχή του καινούργιου κιθαρίστα Vinnie Vincent, που είχε συμμετοχή και στο Creatures of the Night αλλά τώρα πλέον ήταν μόνιμο μέλος τους. Πρώτο single ήταν το ομώνυμο κομμάτι που εξελίχθηκε σαν ένα από τα πλέον πολυπαιγμένα στις συναυλίες τους και φυσικά διέθετε κι ένα video με τους 4 Kiss να εμφανίζονται χωρίς makeup. Στο "Exciter" που ανοίγει το άλμπουμ, το  σόλο κάνει ο Rick Derringer, ενώ και το "All Hell's Breakin' Loose" που ήταν το δεύτερο single, συνοδευόταν από ένα εντυπωσιακό video με κορίτσια. Ειδικά το "All Hell's Breakin' Loose" είναι ένα από τα τρία τραγούδια στην ιστορία τους που και τα 4 μέλη εμφανίζονται σαν συνσυνθέτες (τα άλλα δύο είναι τα "Love Theme from Kiss" από το ντεμπούτο τους και το "Back to the Stone Age» από το Monster) με τους στίχους των τραγουδιών κινούνται στο γνωστό ύφος τους, ερωτικοσεξουαλικού με πολλά υπονοούμενα (σ.σ. εσείς δηλαδή τι περιμένατε;). Πέραν αυτών των τριών, το Lick it Up δεν διαθέτει τίποτε άλλο, παρά κάποια κλασικά κοινότυπα Kiss τραγούδια που συμπληρώνουν το δίσκο. Στην ιστορία όμως έχει περίοπτη θέση αφού τους εμφάνισε αμακιγιάριστους! Ως εκεί. Προσέχοντας την η παραγωγή του Michael James Jackson (δες Trivia), εύκολα καταλαβαίνεις ότι είναι η κλασική συνταγή για ένα δίσκο των Kiss, ενώ στο Cretaures of ther Night, τα ντραμς ήταν πιο έξω κι ο ήχος τους καλύτερος. Τέλος, μια μικρή αναφορά στον νεόφερτο κιθαρίστα Vinnie Vincent (πραγματικό όνομα Vincent Cusano)πρώην Black Satin, Hitchhikers, Dan Hartman, Laura Nyro που το παίξιμό του είναι (πολύ καλό) κι εύκολα διαπιστώνεται ακούγοντας τα σόλο του. Καλώς ή κακώς, η συνεργασία του μαζί τους διήρκεσε ένα δίσκο και μετά σχημάτισε τους ενδιαφέροντες Vinnie Vincent Invasion.



Προσέξτε το όνομα του παραγωγού, Michael James Jackson, ειδικά εκείνο το James στη μέση που κάνει όλη τη διαφορά. Ο Αμερικάνος παραγωγός, έκανε πολλές επιτυχίες τη δεκαετία του 80 με τα άλμπουμ των Kiss, Creatures of the Night,  Lick It Up σε 4 κομμάτια στο Killers αλλά και σε άλμπουμ των Armored Saint, L.A. Guns, Red Rider, Hurricane ακόμα και Pablo Cruise. Έφυγε από τη ζωή τον Ιούλιο του 2022 μετά από επιπλοκές από τον COVID-19.
ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Ένα χρόνο μετά, κυκλοφόρησαν το Animalize.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

27/1/23

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΜΕΛΙΑΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ LICK IT UP


Το Lick It Up ήταν ένα ιστορικό album για τους KISS, καθώς ήταν το πρώτο τους χωρίς το δημοφιλές make-up και τα κοστούμια τους (παρόλο που τρία χρόνια πριν είχαν κυκλοφορήσει το “Unmasked” που σαν τίτλος, σίγουρα θα ταίριαζε γάντι στην περίσταση!)
κι επίσης, το πρώτο τους για την Mercury Records. Από εκεί και πέρα, χρονικά, είχε την
ατυχία ν’ ακολουθεί το Creatures Of The Night, ένα από τα καλύτερα albums των KISS στα
‘80s- αλλά δυστυχώς, ξέχωρα από τα “Exciter” (και τα δύο συνθέσεις των Stanley/Vincent), και τα singles "All Hell Breakin Loose"και το κλασσικό, ομώνυμο
τραγούδι, το album δεν περιείχε κάποιο κομμάτι που ή να σημείωσε κάποια επιτυχία στα
charts ή έστω, να «έμεινε» στην ιστορία, παρόλο που κάποιος θα περίμενε η παρουσία του
Vinnie Vincent να δώσει νέα συνθετική ώθηση στην μπάντα. Ηχητικά πάντως, είναι ένα από τα πιο heavy albums τους- και αυτό ίσως, να ήταν αρκετό για να συστήσει
τους KISS σε μια νέα γενιά ακροατών, αν μπορούσαν να το συνδυάσουν με ένα μπομπάτο
κομμάτι τύπου"I Love It Loud" (από το προηγούμενο album τους) ή ίσως, αν επέλεγαν να
κυκλοφορήσουν διαφορετικά κομμάτια ως singles -σαν τα δύο προαναφερθέντα. Κάπου
εκεί, ο Simmons άρχισε να χάνει το ενδιαφέρον του για τους KISS και άρχισε να
επικεντρώνεται στην καριέρα του ως ηθοποιός (που ποτέ δεν κατάφερε να κάνει κάτι
σπουδαίο), και τα επόμενα albums τους ήταν από τα πιο αδύναμα της καριέρας τους.
Ευτυχώς, ήρθε το Revenge του 1992, και πραγματικά, αποκαταστάθηκε η συμπαντική
ισορροπία!
Ο Δημήτρης Συμελιάδης είναι συνεργάτης του Metal Hammer
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου