WALTER TROUT- Ο ΛΕΥΚΟΣ ΚΙΘΑΡΙΣΤΑΣ ΤΩΝ BLUES


Γεννημένος στο New Jersey, o Walter Trout ποτέ δεν είδε το όνομά του στην πρώτη γραμμή των blues  κιθαριστών αν και μάλλον το άξιζε. Σε ηλικία 6 ετών ξεκίνησε να παίζει τρομπέτα αλλά η εμφάνιση των Beatles στην τηλεοπτική εκπομπή Ed Sullivan Show, του άλλαξε τη ζωή. Ήταν 13 ετών όταν πήρε την πρώτη κιθάρα του και ο αδελφός του έφερε στο σπίτι τους δίσκους των Paul Butterfield Blues Band. Το παίξιμο της κιθάρας του Michael Bloomfield έφθανε για να τον «χώσει» στο κόσμο του blues και να ανακαλύψει όλους τους μεγάλους. Σύντομα γίνεται μέλος των Wilmont Mews, ένα συγκρότημα που έπαιζε διασκευές και είχε και πνευστά. Όταν ο αρχηγός τους έφυγε από το συγκρότημα, ανέλαβε ο Trout που έδιωξε τα πνευστά και άρχισαν να παίζουν δικά τους κομμάτια αλλά δεν τους ήθελε κανένα club αφού όλοι ήθελαν να ακούσουν γνωστά κομμάτια κι όχι τα δικά τους!  Έτσι αποφάσισε να πάει στο Λος Άντζελες για να βρει την τύχη του. Αρχικά έπαιξε σε ένα country συγκρότημα, μετά τον κιθαρίστα Jesse Ed Davis για να καταφέρει να γίνει κιθαρίστας μεγάλων blues ονομάτων όπως John Lee Hooker, Percy Mayfield, Big Mama Thornton, Joe Tex κ.α. Το 1981 τον βρίσκει στους Canned Heat με τους οποίους περιόδευσε σε όλο τον κόσμο αλλά  δεν έπαιξε σε κανένα άλμπουμ  αφού εκείνη την εποχή, το συγκρότημα δεν ηχογραφούσε! Το 1984 έγινε μέλος των John Mayall's Bluesbreakers, παίζοντας στο άλμπουμ Chicago Line, ενώ σχεδόν σε όλες τις συνεντεύξεις του αναφέρει ότι η συμμετοχή στο συγκρότημα του John Mayall τον βοήθησε να γλυτώσει από το αλκοόλ.


 Το 1989 έφυγε από τους Bluesbreakers και σχημάτισε τους Walter Trout Band, κυκλοφορόντας παράλληλα το πρώτο άλμπουμ του με τίτλο Life in the Jungle και το 1990 το Prisoner of a Dream. Και τα 2, πούλησαν συνολικά 100.000 αντίτυπα, νούμερο ικανοποιητικό για blues δίσκους. To 1991 τον βρίσκει με μια μεγάλη επιτυχία στην Ολλανδία, με το τραγούδι "The Love That We Once Knew"(από το άλμπουμ Prisoner of a Dream) μάλλον έξω από το blues ύφος. Ακολούθησε μια σειρά άλμπουμ όπως Tellin' Stories, Breaking The Rules, Positively Beale St. για να σχηματίσει το 1998 τους Free Radicals με τους οποίους ηχογράφησε 5 άλμπουμ.

Το 2913 διαγνώστηκε με κύρωση του ήπατος και σύμφωνα με τους γιατρούς έπρεπε να του γίνει μεταμόσχευση μέσα σε 60ημέρες. Τα χρήματα της θεραπείας και της εγχείρησης συγκεντρώθηκαν μετά από δωρεές από τους fans και χρειάστηκε να μείνει 8 μήνες στο κρεβάτι ώσπου να θεραπευτεί πλήρως. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο κρεβάτι, έπαθε και εγκεφαλικό επεισόδιο όπου δεν μπορούσε να κουνήσει τα χέρια του, να μιλήσει και δεν γνώριζε την οικογένεια του. Το 2015 η κατάστασή του βελτιώθηκε και κατάφερε να βγει περιοδεία στην Ευρώπη κυκλοφορόντας το άλμπουμ Battle Scars (2015) για να ακολουθήσουν έως σήμερα  άλλα 5 άλμπουμ με πιο πρόσφατο το Ride (2022)


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Life in the Jungle (1989)
Prisoner of a Dream(1990)
The Outsider (2008)
Survivor Blues (2018)

Την επόμενη Δυτέρα: Gregg Kihn Band

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

28/11/22


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου