IRON MAIDEN - MAIDEN ENGLAND: Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΕ ΤΑ …ΠΑΓΟΒΟΥΝΑ

Το Maiden England (επανακυκλοφόρησε το 2013 με τίτλο Maiden England '88) αποτελεί μια live καταγραφή της συναυλίας των Iron Maiden στο NEC του Birmingham (National Exhibition Centre) στις 27 και 28 Νοεμβρίου 1988 κι αρχικά είχε κυκλοφορήσει σε VHS (1989)για να ακολουθήσει η κυκλοφορία του σε VHS/CD (σ.σ. ναι, υπήρχε και τέτοιο format) το 1994. Δεν χρειάζεται να σημειώσω ότι όλο το editing.μοντάζ και όποια άλλη τεχνική επεξεργασία του DVD έγινε κάτω από την επίβλεψη του Steve Harris. Προσοχή: Το CD δεν περιλαμβάνει 2 τραγούδια που υπάρχουν στο video, τα "Can I Play with Madness" και "Hallowed Be Thy Name"(και τα 2 πολύ σημαντικά) κι αυτό λόγω έλλειψης χώρου. Το πρόβλημα λύθηκε το 2013 όταν επανακυκλοφόρησε σε DVD, CD αλλά και βινύλιο με τίτλο Maiden England '88 και περιελάμβανε όλα τα κομμάτια. Για την ιστορία, η βιντεοσκόπηση έγινε από 10 κάμερες.  
Πριν ξεκινήσουμε, να υπογραμμίσω ότι εδώ έχουμε τους Maiden σαν 5μελές συγκρότημα, χωρίς την παρουσία Janick Gers αλλά με τα διακριτικά πλήκτρα του Michael Kenney με την περιοδεία Seventh Tour of a Seventh Tour με τα παγόβουνα επί σκηνής, να περνά κι από την Αθήνα με το συγκρότημα να είναι η πρώτη φορά που παίζει επί ελληνικού εδάφους. Ακούγοντας το Maiden England, έχουμε το Μεγάλο Συγκρότημα να παίζει στις ίδιες (αν όχι και λίγο παραπάνω) στροφές με αυτές των δίσκων σε ένα πολύ ενδιαφέρον track list που ΔΕΝ έχει το “Trooper” αλλά μια σειρά πολύ σημαντικών τραγουδιών-κομματιών όπως “Moonchild”, “Die with your boots on” , “Still Life”, “Killers”, “Running Free”, “Wasted Years’, “Sanctuary”, “Infinite Dreams” κ.α.  Θα μείνω στα “Heaven can wait’ με τη συμμετοχή του κοινού, “Seventh Son of A Seventh Son” που αν δεν κάνω λάθος ήταν η απαρχή των μεγάλων επικών συνθέσεων αλλά και στα “The Evil that men do», “Hallowed be thy name” και «Prisoner” που είναι για μένα all time classic.

Δεν μπορώ να ξέρω να έχει overdubs και πόσα, ξέρω όμως ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι ελκυστικό και θελτικό και το ζωντανό στοιχείο είναι διάχυτο στο 2πλό cd. Σκεφτείτε μόνο μιλάμε για μια ηχογράφηση34 χρόνων πίσω, άρα οι σημερινοί 64ρηδες (ένας μέσος όρος ηλικίας των μελών του συγκροτήματος) ήταν τότε.....30 ετών. Μέρα με τη νύχτα! Άλλες ταχύτητες, άλλες διαθέσεις, όλα άλλα. Κι αυτά φάίνονται κι ακούγονται σε ΚΑΘΕ κομμάτι του Maiden England. Προσέξτε ότι τo εξώφυλλο είναι σχεδόν ίδιο με του single “Infinite Dreams”.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

19/8/22





 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου