ZIPELIA CRESS: Ο ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΙ BLUES


Zipelia Cress, ή Unknown X ή Βαγγέλης επί το χριστιανικότερον, είναι πραγματικά ξεχωριστή περίπτωση. Blues rock και ψυχεδέλεια από τη δεκαετία του ’70 και με ιδιαίτερα χαμηλό προφίλ, ο Zipelia Cress, δίνει όλη την ενέργεια του στην κιθάρα του και σε αυτό που κάνει. Έχοντας ακούσει τους 2 τελευταίους δίσκους του, το My Mind και One face Dime, σαφώς προτιμώ το My Mind που ακούγεται πιο ώριμο. Εξ άλλου, το μοναδικό τραγούδι με φωνητικά το “Open your eyes”, συνθετικά είναι πιο ολοκληρωμένο, κάτι που μπορείτε να δείτε κι ακούσετε κι από το video. Για το μέλλον, ο Zipelia Cress ετοιμάζει καινούργιο δίσκο με 5 δικά του κομμάτια και 5 διασκευές rock ψυχεδέλεια όπου στα κομμάτια θα υπάρχουν φωνητικά από 2 γυναικείες φωνές, η μια θα είναι της Σοφιάννας που θα διαβάσετε πιο κάτω.
O ίδιος, μαθηματικός μου λύνει την πρώτη απορία, που φαντάζομαι ότι έχετε κι εσείς: Τι σημαίνει Zipelia Cress;
Έκανα μαθήματα σε 3 κορίτσια που τις έλεγαν Ζήνα (Zi), Πετρίνα (pe) και Λίνα (lia),  το Cress σημαίνει δύναμη! Έτσι προέκυψε το όνομα.  Στην ουσία οι Zipelia Cress είμαι εγώ, τα άλλα μέλη ευκαιριακά σε κάθε δίσκο συμμετέχουν διαφορετικοί μουσικοί. Μόνο στους τρεις τελευταίους δίσκους συμμετέχει στα φωνητικά η τραγουδίστρια Σοφιάννα και στα πλήκτρα ο Γιάννης Σκυλάς.
Και το Unknown X με το οποίο αναγράφεσαι στους δίσκους;
Δεν μου άρεσε το όνομά μου και προτίμησα να βάλω ένα άλλο.
Πόσους δίσκους έχεις  κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα;
3 με ελληνικό στίχο και 3 με ξένο. Από αυτούς οι 5 έχουν κυκλοφορήσει σε cd και οι 4 σε βινύλιο. Να σου πω ότι τις τελευταίες ημέρες, υπάρχει ένα ενδιαφέρον από την ρώσικη αγορά, αφού έχουν ζητήσει 50 δίσκους από τη δισκογραφία μου.



Δεν θα σε ρωτήσω για τα ακούσματά σου γιατί εύκολα τα καταλαβαίνει αν ακούσει κάποιος τους δίσκους σου. Ο ήχος σου είναι αποκλειστικά για αυτό που αποκαλούμε «παλιοροκάδες»!
Από 14 ετών άκουγα blues, ψυχεδέλεια, rock. Όλα τα συγκροτήματα της εποχής όπως Cream, Jimi Hendrix,13 Floor Elevator, Led Zeppelin, Steppenwolf, Wishbone Ash κ.α. Είμαι παιδί της γενιάς του Woodstock, «ζω» κι εκπέμπω  από τη μουσική.
Δεν χρησιμοποιείς σε όλα τα κομμάτια σου φωνητικά
Όπου ακούγονται φωνητικά, είναι επειδή το αισθάνομαι σαν εσωτερική ανάγκη. Δεν είμαι τραγουδιστής, είμαι μουσικός.
Πως έκανες την επιλογή των τραγουδιών των 2 τελευταίων δίσκων σου (One face Dime και In my Mind)
Έχω σε demo συνολικά 2.00 τραγούδια. Από αυτά ξεχώρισα κάποια, τα περισσότερα στην τύχη που τα δούλεψα και κατέληξαν στους δίσκους
Μίλησέ μου για τον τελευταίο δίσκο σου My Mind
Tο εξώφυλλο το εμπνεύστηκε η Σοφιάννα η οποία έχει επιμεληθεί τα περισσότερα εξώφυλλά μου, μου έδειξε ορισμένα δείγματα κι επέλεξα αυτό, γιατί ταίριαζε. Τα κομμάτια προϋπήρχαν σε demo και τους έδωσα στο studio την οριστική μορφή. Το In My Mind είναι ο 5ος δίσκος μου και παίζω  κιθάρα και μπάσο, η Σοφιάννα τραγουδάει, ο Γιάννης Σκυλάς παίζει πλήκτρα κι ο Νίκος Φραγκούλης ντραμς.


Πως είχαν γίνει εκείνες οι 2 συναυλίες στη στοά του Ζαχαρία;
Ήταν το 2013 και 2014. Ήταν συναυλίες για φίλους και για εμένα χωρίς κανένα εμπορικό αντίκρισμα. Για να ακούσουν τη μουσική μου. Το 2013 είχα παίξει και στο Vinyl is Back.

Που μπορεί να βρεις κάποιος τους δίσκους σου;
Στο Μοναστηράκι υπάρχουν στον Ζαχαρία, Mr. Βινύλιο, Crossroads και στον Ιανό και Public.


Ερωτήσεις Αλέξανδροσ Ριχάρδος

1/5/22

Την επόμενη Κυριακή: David Coverdale "Όσο μάκραινα τα μαλλιά μου, τόσους περισσότερους δίσκους πούλαγα".
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου