ΝΟΣΤΡΑΔΑΜΟΣ: Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΟΞΟ ΤΕΛΟΣ

Η εποχή της «γενιάς των λουλουδιών» που εμφανίστηκε στην Αμερική το 1966 με ’67, όπως ήταν φυσικό έφτασε και στην Ελλάδα με καθυστέρηση. Η εποχή της αθωότητας με τα αντίστοιχα μηνύματα περί αγάπης, ειρήνης και κοινωνικής ισότητας εκφράστηκαν τότε και στην Ελλάδα με συγκροτήματα όπως οι Poll, οι Blue Birds, οι Morka, οι Νοστράδαμος και άλλοι.
Η ιστορία των Νοστράδαμος, ενός απ΄τα δημοφιλέστερα τότε ονόματα ανάμεσα στη νεολαία της εποχής, ξεκινά απ΄τις αρχες των ‘70’ς από τον Στέλιο Φωτιάδη, τον Ιπποκράτη «Τσάρλυ» Εξαρχόπουλο και την Chris King. Πήραν τα΄όνομά τους απ΄τον γνωστό Γάλλο φαρμακοποιό και αστρολόγο που «προέβλεπε» το μέλλον. Αργότερα, το 1972, προστίθεται στο γκρουπ και η Δέσποινα Γλέζου, γνωστή απ την συμμετοχή της και στους Poll. Το συγκρότημα ξεκινά τις εμφανίσεις παίζοντας support στους Πελόμα Μποκιού του Βλάσση Μπονάτσου, ενώ έπαιξαν και στα εγκαίνια του Rodeo, στις 17 Νοεμβρίου του ’72. Την ίδια χρονιά προκαλούν αίσθηση με την εμφάνισή τους στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, μ΄ένα απ τα καλύτερα ποπ τραγούδια της Ελληνικής δισκογραφίας, το «Δώσ’ μου το χέρι σου».

Η εμφάνισή τους αποθεώθηκε από τη νεολαία της Θεσσαλονίκης που δίψαγε για rock ήχο και η επιτροπή βρέθηκε μπροστά στο γεγονός να μην βγαίνει το τραγούδι πρώτο αλλά από την άλλη πλευρά να έχει ένα γεμάτο Παλαί Ντε Σπορ που απαιτούσε τη βράβευσή τους!Κι έτσι"δημιούργησε" το Βραβείο του Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου συνθέτη και ερμηνευτή, το οποίο και παραλαμβάνουν από την Μαρινέλλα. Ο μικρός δίσκος πούλησε σ ΄ένα μήνα 9.000 κομμάτια. Από την στιγμή αυτή και μετά όλοι οι δρόμοι είναι ανοικτοί για το συγκρότημα, το οποίο ξεκινά τις περιοδείες, εμφανίσεις μαζί με Socrates Drank the Conium, κυκλοφορεί έξη ακόμα singles κι ένα άλμπουμ.Η Δέσποινα Γλέζου ενώ είχε κάνει συμφωνία να παραμείνει μέχρι το τέλος του φεστιβάλ, παρέμεινε στο γκρούπ μέχρι το 1975. Όταν αργότερα αποχωρεί ο Ιπποκράτης Εξαρχόπουλος και η Chris King, αντικαθίστανται από την ηθοποιό Ρένα Παγκράτη και τον Μιχάλη Λαμπρόπουλο.
Δυστυχώς όμως η καριέρα των Νοστράδαμος έληξε άδοξα. Τον Μάρτιο του ’73, κι ενώ το γκρουπ βρισκόταν σε περιοδεία στην Β. Ελλάδα, αστυνομικοί εισβάλλουν στο ξενοδοχείο που έμενε ο Τσάρλυ και τον συλλαμβάνουν μαζί με τον τεχνικό ήχου.
Η σύλληψη του Τσάλι και του ηχολήπτη

Η κατηγορία ήταν ο βιασμός κι η αποπλάνηση μια 16χρονης θαυμάστριας που τους είχε ακολουθήσει στην Θεσσαλονίκη μετά από μια συναυλία τους στην Καβάλα. Οι γονείς υπέβαλαν μήνυση για απαγωγή και σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου, γεγονός που έγινε πρωτοσέλιδο στον τύπο της εποχής. Όπως ισχυρίστηκαν τα μέλη του συγκροτήματος, η κοπέλα τους ακολούθησε εν αγνοία τους καταφέρνοντας να μάθει το ξενοδοχείο που έμεναν και το δωμάτιο του Τσάρλυ. Εκεί τους προέτρεψε να έρθουν σ΄επαφή μαζί της, πράγμα που ο Τσάρλυ κι ο τεχνικός αρνήθηκαν. Πολλοί υποστήριξαν ότι η υπόθεση ήταν στημένη απ’ τους γονείς της κοπέλας, οι οποίοι ζήτησαν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό (από 200.000 δρχ. έως και 400.000 σύμφωνα με πληροφορίες), κι ένα διαμέρισμα στη Θεσ/νικη για ν αποσύρουν την μήνυση. ολλά ακόμα ειπώθηκαν και για «στημένη υπόθεση» από την Χούντα, που δεν έβλεπε με καλό μάτι όλους αυτούς τους μακρυμάλληδες μουσικούς και την απήχηση που είχαν στην νεολαία.

Το γκρουπ αναγκάστηκε να συμβιβαστεί και να πληρώσει, με αποτέλεσμα την αποφυλάκιση των δύο κατηγορουμένων.Το γεγονός ήταν ότι η καριέρα των Νοστράδαμος πήρε την κάτω βόλτα, εγκύκλιος απαγόρευε σε μαθητές να παρευρίσκονται σε συναυλίες τους ενώ ο Ιπποκράτης Εξαρχόπουλος, γνωστός σαν Τσάρλυ, αποχωρεί απ’ το συγκρότημα με έντονα ψυχολογικά προβλήματα και αναγκαζόμενος να δουλεύει σε λαϊκά κέντρα για να ξοφλήσει όσους του είχαν δανείσει χρήματα για την αποζημίωση. Κυκλοφόρησε και κάποιες προσωπικές δουλειές χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Το 1998 συλλαμβάνεται για ναρκωτικά και δύο χρόνια αργότερα, στις 21 Μαρτίου του 2000 βρίσκεται νεκρός στο νοσοκομείο όπου είχε εισαχθεί. Ήταν 47 ετών.  Οι Νοστράδαμος προσπάθησαν ν’ ανακάμψουν και το 1974 στέλνουν ένα τραγούδι στον διαγωνισμό της Eurovision, το οποίο θεωρήθηκε και φαβορί για την νίκη. Δυστυχώς όμως η χούντα τους κράτησε τα διαβατήρια και τους απαγόρευσε την έξοδο απ’ την χώρα….ενώ εκείνη την χρονιά το βραβείο κέρδισαν οι ΑΒΒΑ!! Μετά απ΄όλα αυτά το συγκρότημα διαλύεται.

ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΝΟΣΤΡΑΔΑΜΟΣ
Ο Στέλιος Φωτιάδης που ήταν ο βασικός συνθέτης του συγκροτήματος, ξεκίνησε την καριέρα του από τους "Βορείους" κι ακολούθησαν οι «Fratelli» κι οι «Αrtomics» πριν σχηματίσει τους "Νοστράδαμος". Μετά τη διάλυσή τους, ασχολήθηκε με τη σύνθεση  ελαφρολαϊκών τραγουδιών που ερμηνεύτηκαν κατά κύριο λόγο από τη γυναίκα του Γλυκερία κι ο πρώτος δίσκος τους κυκλοφόρησε το 1980 με τίτλο "Στα μάτια κοίτα με". Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, εργάστηκε σαν παραγωγός στη «Warner Music» και παράλληλα σαν μαέστρος σε ορχήστρες κοσμικών Κέντρων. Το 1993 ίδρυσε τη δισκογραφική Εταιρεία «Eros Music».
Η Δέσποινα Γλέζου υπογράφει δίσκους στον Κώστα Κοντογιάννη


Η Chris King παντρεύτηκε τον Βασίλη Κωνσταντινίδη, ντράμερ των Idols κι έκαναν τον Ανδρέα Κωνσταντινίδη γνωστό και με τα όνομα Drew. O Ανδρέας Κωνσταντινίδη έγινε γνωστός χάρη στη συμμετοχή του στο εκπομπή ταλέντων, ενώ η Chris King ζει στην Αγγλία.Η  Δέσποινα Γλέζου, ανιψιά των Μανώλη Γλέζου και Γιάννη Ρίτσου, μετά τους Νοστράδαμος κυκλοφόρησε 5 προσωπικούς δίσκους και είναι αδιαμφισβήτητα η κορυφαία γυναικεία παρουσία στην ελληνική σκηνή. Έχει γράψει αρκετά βιβλία  και τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στη Νάξο. Η Ρένα Παγκράτη από μικρή άρχισε να παίζει σε ταινίες ενώ συμμετείχε και στην δημοφιλέστατη εκπομπή της Αντιγόνης Μεταξά, «Τα παραμύθια της θείας Λένας». Την ανακάλυψε ο Γιάννης Δαλιανίδης και την έβαλε στην τηλεόραση, παίζοντας το ρόλο χίπισσας Κάθριν, στη σειρά «Λούνα Παρκ». Στον κινηματογράφο της δεκαετίας του ’80 έπαιξε σε πολλές ταινίες όπως Γυναίκες στα όπλα, Έλα να αγαπηθούμε ντάρλινκ, Βασικά καλησπέρα σας κ.α., ενώ εμφανίστηκε και στην τηλεοπτική σειρά «Η Λάμψη». Την ίδια δεκαετία ηχογράφησε και δίσκους στο ύφος της εποχής. Tο 1998 πέθανε από φαρμακευτική δηλητηρίαση. Ο θάνατός της ήταν αυτοκτονία, απόρροια της οικονομικής ανέχειας και της ανεργίας της τα τελευταία χρόνια. Στην επιστολή που βρέθηκε η ηθοποιός ανέφερε ότι εκτός από πολύ λίγους συναδέλφους της, κανένας άλλος δεν θέλησε να της δώσει δουλειά προσλάβει.
Για τον Μιχάλη Λαμπρόπουλο δεν βρέθηκαν στοιχεία.


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ:

ALMBUMS:
ΝΟΣΤΡΑΔΑΜΟΣ (1972)

SINGLES(45άρια):
ΔΩΣ ΜΟΥ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ/ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ (1972)
ΜΑΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ/ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ (1973)
ΗΤΑΝ ΔΩΔΕΚΑ ΠΑΙΔΙΑ/ΜΗ ΜΙΛΑΣ ΓΙ'ΑΥΤΟΥΣ (1973)
ΦΙΛΕ ΜΟΥ/ΤΟ ΠΑΙΔΙ (1973)

ΚΩΣΤΑΣ “elton” ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ
15/9/17/

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου