CHRISTIE: ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ “YELLOW RIVER” ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΤΟ “SAN BENARDINO”ΚΑΙ ΜΕΤΑ …ΤΙΠΟΤΕ

 

Το 1970 ένα από τα λίγα ξένα τραγούδια που έπαιζε το ελληνικό ραδιόφωνο (σ.σ. τότε υπήρχε μόνο η κρατική ραδιοφωνία) ήταν το "Yellow River" (Νο1 Μ.Βρετανία,Νο 23 Αμερική), ένα άκρως ραδιοφωνικό τραγούδι, που ήταν η πρώτη μεγάλη επιτυχία των Christie. Το συγκρότημα του μπασίστα, τραγουδιστή Jeff Christie είχε σχηματιστεί μόλις πριν λίγους μήνες κι ο συνθέτης του τραγουδιού, Jeff Christie, είχε δώσει αρχικά το τραγούδι στους The Tremeloes οι οποίοι το ηχογράφησαν και ήταν έτοιμοι να το κυκλοφορήσουν σαν single αλλά άλλαξαν γνώμη, βλέποντας τη μουσική να παίρνει πιο rock - progressive μορφή. Έτσι ο Christie πιστεύοντας στο τραγούδι, σχηματίζει τους Christie μαζί με τους Vic Elmes κιθάρα και τον Mike Blakley ντραμς. Σύμφωνα με τον συνθέτη, ο Κίτρινος Ποταμός δεν τοποθετείται κάπου συγκεκριμένα αλλά πήρε την ιδέα από την ιστορία της επιστροφής ενός στρατιώτη κατά τον αμερικάνικοι εμφύλιο πόλεμο ενώ αργότερα ερμηνεύτηκε σαν την ιστορία ενός στρατιώτη που εγκαταλείπει τον στρατό των ΗΠΑ στο τέλος της περιόδου στρατολόγησης του. Το τραγούδι έγινε τεράστια επιτυχία και ο μικρός δίσκος πούλησε περισσότερα από 30.000.000 αντίτυπα σε όλο τον κόσμο.

Το επόμενο τραγούδι που κυκλοφόρησαν ήταν το  "San Bernadino" (Νο7 Μ.Βρετανία ,Νο 100 Αμερική) και την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε το πρώτο ομότιτλο άλμπουμ τους που περιείχε και τα 2 πετυχημένα τραγούδια. Ακολούθησε το άλμπουμ For All Mankind (1971), Iron Horse (1972) που έβγαλε την τελευταία επιτυχία τους, που ήταν το ομότιτλο τραγούδι του δίσκου. Ακολούθησαν αρκετές αλλαγές μελών με μόνο σταθερό τον Jeff Christie. Τo 1974 όταν πια το συγκρότημα δεν ακουγόταν στη χώρα του, γνώρισε μια πολύ μεγάλη επιτυχία με το τραγούδι "JoJo's Band" στη Αργεντινή και Βραζιλία όπως και με το "Navajo" που πήγε Νο1 στο Μεξικό. Το συγκρότημα διαλύθηκε και επανασχηματίστηκε το 1990  με άλλα μέλη συν του Christie o οποίος έκανε και προσωπική καριέρα, χωρίς επιτυχία.



ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ
Απλοϊκός pop ήχος της εποχής, με όλη την καριέρα και η ιστορία τους να περιλαμβάνεται στα πρώτα 2 singles και στο πρώτο άλμπουμ. 

TRIVIA

  • Η κυκλοφορία σε μικρὸ δίσκο περιείχε τα φωνητικὰ τοῦ Jeff Christie, διατηρώντας ομως την ηχογράφηση τῶν Tremeloes (backing track).
  • Ο ντράμμερ τῶν Christie, Mike Blakley ήταν ο μικρότερος αδελφὸς του κιθαρίστα τῶν Tremeloes, Alan.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ



Christie (1970)
 

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

7/3/22

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου