ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ DON AIREY. ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ RAINBOW, BLACK SABBATH, COZY POWELL, DEEP PURPLE κ.α.

 

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο site του Rolling Stone έδωσε ο οργανίστας των Deep Purple, Don Airey, που στο παρελθόν έντυσε με τα πλήκτρα του, τραγούδια των Black Sabbath, Ozzy Osbourne, Whitesnake, Gary Moore, Living Loud, Colosseum II ακόμα και Judas Priest κ.α. όπου με πολύ διακριτικό τρόπο λέει ότι οι Deep Purple είχαν ξεκινήσει να σκέπτονται την αποχαιρετιστήρια περιοδεία του το 2017, με την αμφιβολία για το αν θα έπρεπε να συνεχίσουν, να τριβολίζει το μυαλό όλων τους. Η πανδημία τούς έκλεισε σπίτι αλλά από την άλλη πλευρά τους έδωσε την ευκαιρία να ηχογραφήσουν το τελευταίο άλμπουμ τους Turning to Crime, το οποίο ΔΕΝ έχει κυκλοφορήσει στη χώρα μας, λόγω απουσίας δισκογραφικής εταιρείας! Μάλιστα ο Roger Glover είχε πει ότι ο εγκλεισμός μοιάζει σαν «προετοιμασία για σύνταξη, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε»! Λέει σχετικά ο Airey: “Όταν είσαι μέλος συγκροτήματος, νομίζεις ότι όλα είναι προκαθορισμένα, αλλά δεν είναι έτσι. Η δουλειά τρέχει κι όλα  βρίσκονται σε ένα αγώνα δρόμου, με τους διοργανωτές συναυλίας να σε πιέζουν για μια ακόμα περιοδεία. Δεν ξέρω πως θα εξελιχθεί η φετινή χρονιά (σ.σ. 2022) αλλά αν όλα πάνε καλά, θα βγούμε για περιοδεία που θα διαρκέσει περισσότερο από ένα χρόνο. Δεν ξέρω πως θα είναι η τελευταία συναυλία, που θα φύγω από τη σκηνή και δεν θα ξανά γυρίσω. Θα χρησιμοποιήσω μια πρόταση του συγγραφέα T.S. Eliot που ήλθε στο μυαλό μου: ‘Ένα συγκρότημα δεν τελειώνει με μια έκρηξη αλλά διακριτικά. Κανείς δεν ξέρει πως θα είναι η τελευταία συναυλία του και καλά καλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το ποια και πότε θα είναι. Ο Buddy Guy είπε κάποτε ‘Οι μουσικοί δεν αποσύρονται, πέφτουν». Φαντάζεσαι ότι θα κάθεσαι στον κήπο σου και θα έχεις αγκαλιά τα εγγόνια σου αλλά εμείς οι μουσικοί το έχουμε στο αίμα μας να περιοδεύουμε. Είμαι εθισμένος να περιοδεύω και να παίζω κι ελπίζω να συνεχίσω για πολύ ακόμα». Όμως ο Airey μίλησε και για τη γνωριμία του με τον Cozy Powell. «Μου τηλεφώνησε ο μπασίστας Clive Chaman και με ρώτησε αν ήθελα να κάνω μια audition με τον Cozy. Του απάντησα ναι γιατί τον είχα δει να παίζει το “Dance With the Devil” και μου άρεσε. Από τότε ξεκίνησε μια μεγάλη συνεργασία και φιλία». Για τον εγκλεισμό στην πανδημία είπε: «Όλα είναι διαφορετικά, η ζωή μου άλλαξε σχεδόν σε όλα τα επίπεδα. Η γυναίκα μου λέει ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο διάστημα που έχω μείνει σπίτι ,και είμαστε 43 χρόνια παντρεμένοι! Αν θυμάμαι καλά το μεγαλύτερο διάστημα που έμεινα σπίτι ήταν 3 εβδομάδες! Πως έγινε μέλος των Rainbow (σ.σ. έχει παίξει στα άλμπουμ Gone to Earth και Difficiult to Cure)
Μου τηλεφώνησε ο Cozy Powell. Με είχε ξανά πάρει 2 φορές αλλά έλειπα περιοδεία και δεν μπορούσα να κάνω audition. Στο τηλέφωνο ο Cozy μου είπε “Airey, πάρε τον κώλο σου κι έλα αύριο στη Νέα Υόρκη. Κι όταν μιλάει το αφεντικό, όλοι σιωπούν!  Την άλλη ημέρα πέταξα για Νέα Υόρκη κι από το JFK πήγα στο Connecticut όπου συνάντησα τον Ritchie Blackmore. Με ρώτησε «Σού αρέσει ο Bach?” Του απάντησα ναι και μου έδωσε μια παρτιτούρα του Bach, την οποία την ήξερα αλλά έκανα ότι δεν την είχα ξανά δει! Τώρα δεν θυμάμαι πιο κομμάτι ήταν αλλά το παίξαμε μαζί. Μετά με ρώτησε «Ξέρεις την 9η του Beethoven?”. Την παίξαμε κι αυτή και μετά αρχίσαμε να δουλεύουμε τα τραγούδια του δίσκου. Αυτή ήταν η audition που έκανε μαζί του»
Για τον Joe Lynn Turner.
«Είναι πολύ καλός κι εκτός από καλός τραγουδιστής είναι κι ευχάριστος τύπος.  Δεν του ξεφεύγει νότα ακόμα και λέξη από τους στίχους κι ας μην τους έχει γράψει αυτός»
 Πως βρέθηκε στους Black Sabbath(έπαιξε στο άλμπουμ Never Say Die! Και σε περιοδείες)
Με σύστησε ο Jon Hiseman. Εκείνη την εποχή είχα μια εταιρεία με PA, την Colosseum Acoustics και οι Sabbath χρησιμοποιούσαν μηχανήματά μου. Ο Tony Iommi ζήτησε από τον Hiseman να του βρει κάποιον οργανίστα κι αυτός σύστησε εμένα. Με πήρε τηλέφωνο ο Hiseman και την άλλη ημέρα ήμουν στο Morgan Studio. Μου είπε «Μην ανησυχείς, είναι καλά παιδιά (!!!) απλά η φήμη τους είναι κακή.  Ο Tony έχει πλακώσει κανά δυο δημοσιογράφους κι ο Οzzy έχει κακή φήμη. Είναι όμως καλά παιδιά»!!!!

Κλείνοντας, σας προτείνω να επισκεφτείτε το site του Rolling Stones και να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξή του

Α.Ρ.

31/1/22

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου