THE ROLLING STONES – START ME UP: Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΕΝΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΚΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ BILL GATES

 

Το "Start Me Up" είναι το πρώτο τραγούδι του άλμπουμ Tattoo You των Rolling Stones, που κυκλοφόρησε το 1981. Είναι το τραγούδι που ξεχώρισε ως single απ’ αυτό το άλμπουμ, χτυπώντας top 10 σε πολλές χώρες της Αμερικής και της Ευρώπης. Πρόκειται για ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια των Rolling Stones, από αυτά δηλαδή που ακολουθούν την επιτυχημένη συνταγή του στακάτου ρυθμού, του ξεσηκωτικού riff του Keith Richards και των προκλητικών (καμιά φορά σκανδαλωδών) στίχων, έτσι όπως ερμηνεύονται όλο αυθάδεια από τον Mick Jagger. Κι όμως, παρόλο που συγκαταλέγεται στα πιο κλασικά τραγούδια των Stones και ακολουθεί τη δοκιμασμένη συνταγή των επιτυχιών τους, το “Start Me Up” πέρασε από 40 κύματα μέχρι να φτάσει στην τελική του μορφή και να συμπεριληφθεί στο Tattoo You.
Πρώτα απ’ όλα, το τραγούδι αυτό δεν ξεκίνησε ως rock κομμάτι. Όπως λέει η Wikipedia, η αρχική ηχογράφησή του έγινε κάπου μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 1978, με σκοπό να συμπεριληφθεί στο άλμπουμ Some Girls. Ο πρώτος του τίτλος ήταν “Never Stop” και ο ρυθμός του reggae! Όμως, παρά τις επίμονες προσπάθειες του γκρουπ (καμιά 40αριά takes), κάτι δεν κόλλαγε και αποφάσισαν να το αφήσουν στην άκρη. Διορθώνοντας τη Wikipedia (!), ο Keith Richards, στην αυτοβιογραφία του Life, μας λέει ότι οι προσπάθειες ηχογράφησης του “Start Me Up” πάνε ακόμα πιο πίσω και συγκεκριμένα στο 1975, σ’ ένα στούντιο στο Ρότερνταμ, όπου το γκρουπ ετοίμαζε το Black and Blue! Προφανώς, ούτε εκεί δεν μπόρεσε το καημένο το κομμάτι να βρει θέση μέσα στο άλμπουμ. Γιατί όμως αυτή η επιφυλακτικότητα; Σύμφωνα πάντα με τον Richards, ήταν ένα καλό κομμάτι reggae. Μάλιστα, όποτε το είχε ακούσει να το παίζουν Τζαμαϊκανοί, του άρεσε πολύ! Οπότε; «Απλώς δεν είμαστε Τζαμαϊκανοί, ρε φίλε, αυτό είναι όλο», λέει ο Richards με την υπέροχη απλότητά του.
Πώς κατέληξε λοιπόν στην rock εκδοχή του; Ας αφήσουμε πάλι τον ίδιο τον Keith Richards να μας εξηγήσει: «Το σπουδαιότερο σ’ αυτή την ιστορία είναι το πώς σώθηκε αυτό το κομμάτι! Ήμουν βέβαιος (και νομίζω και ο Mick) ότι είχαμε να κάνουμε με ένα τραγούδι reggae. Και το πήγαμε έτσι 38 φορές: “Start me up. Yeah, man, cool”. Και δεν μας έβγαινε. Και κάπου εκεί, σ’ ένα διάλειμμα, έτσι για να ξεφύγουμε, ο Charlie [Watts] κι εγώ αρχίσαμε να το παίζουμε σε ρυθμό rock ‘n’ roll. Αμέσως μετά ξαναγυρίσαμε στο reggae και ξεχάσαμε εντελώς αυτή τη μικρή μας «εκτροπή», μέχρις ότου, κάπου 5 χρόνια αργότερα, κάποιος ανακάλυψε αυτή την rock ‘n’ roll έκδοση, θαμμένη ανάμεσα σε 70 reggae takes! Και ξαφνικά, το είχα! Του κάναμε μερικά overdubs κι αυτό ήταν. Σαν να μας είχαν κάνει ένα δώρο! Ξέρετε, αυτή είναι η πολυτέλεια που έχουμε εμείς οι Stones. Έχουμε μια πελώρια δεξαμενή με μουσικό υλικό. Αυτό που φτάνει ως εσάς είναι η κορυφή του παγόβουνου. Από κάτω υπάρχει ανεξάντλητο στοκ. Πρέπει βέβαια να έχεις χρόνο και υπομονή για να το βγάλεις στην επιφάνεια».
Για να δούμε όμως, τι θυμάται ο άνθρωπος που κυριολεκτικά έσωσε αυτό το κομμάτι, ο μηχανικός ήχου Chris Kimsey: «Όταν το πρωτοέπαιξαν σαν rock ‘n’ roll, τους είπα ότι το βρίσκω καταπληκτικό. Όμως, όταν τους το έβαλα να το ακούσουν, ο Keith θεώρησε ότι είναι κάτι χιλιοπαιγμένο και μου είπε να το σβήσω. Εγώ βέβαια δεν το έσβησα, είμαι πάντως σίγουρος ότι πραγματικά δεν του άρεσε και ίσως ακόμη και σήμερα δεν του αρέσει! Δεν μου φαίνεται ότι είναι ένα από τα αγαπημένα του τραγούδια, παρόλο που αρέσει σε όλο τον κόσμο. Ειδικά το εισαγωγικό riff. Το ΔΙΚΟ του riff! Ποιος ξέρει;  Ίσως επειδή ο Keith αγαπάει τόσο πολύ τη reggae και αυτό το τραγούδι δεν έμελλε ποτέ να γίνει reggae».


«Συνολικά, μας πήρε 6 ώρες να ηχογραφήσουμε το Start Me Up», συμπληρώνει ο Kimsey. «Βλέπετε, όταν οι Stones κάθονται μαζί και παίζουν σωστά όλα τα ακόρντα και φτάνουν συγχρονισμένα στο ρεφρέν, αυτό ήταν! Έτοιμο το master! Διότι, μην ξεχνάτε, δεν κάθονται ποτέ να επεξεργαστούν όλοι μαζί ένα τραγούδι. Απλώς τζαμάρουν, μέχρις ότου προκύψει κάτι καλό. Αυτή είναι η μαγεία τους».
Κάπως έτσι λοιπόν, ξεκίνησε το “Start Me Up” για να καταλήξει σε ένα από τα πιο διαχρονικά σουξέ των Rolling Stones. Ήταν  τέτοια η επιτυχία του ως σινγκλ, που έσπρωξε και το Tattoo You στην κορυφή του αμερικάνικου chart, και μάλιστα για τελευταία φορά (έως τώρα!). Είναι το κομμάτι με το οποίο ανοίγουν συνήθως οι Stones τις συναυλίες τους. Το riff του αποτελεί πια σήμα κατατεθέν του Richards, ο δε επαναλαμβανόμενος στίχος  "You make a grown man cry", το έχει κάνει ένα από τα πιο αγαπημένα “sing along” τραγούδια τους. Σύμφωνα με το περιοδικό Rolling Stone, το “Start Me Up” συγκαταλέγεται στα 10 κορυφαία rock anthems.
TO VIDEO

Ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας του πάντως, οφείλεται στο MTV. Την εποχή που κυκλοφόρησε, είχε μόλις αρχίσει να εκπέμπει το ευρωπαϊκό MTV, το οποίο αναζητούσε επειγόντως φρέσκα video clips από καταξιωμένους καλλιτέχνες. Και οι Stones διέθεταν ακριβώς αυτό που αναζητούσε το MTV: Όπως θυμάται ο σκηνοθέτης του clip, ο παλιός τους γνώριμος Michael Lindsay-Hogg (υπεύθυνος για αμέτρητα φιλμ και clip ττων Stones και των Beatles), πήγαν και τον βρήκαν ο Jagger και ο Watts και του ζήτησαν να τους φτιάξει το clip του “Start Me Up”, σύμφωνα με τα πρότυπα της εποχής, τα πρότυπα του MTV με άλλα λόγια, διότι πίστευαν ότι έτσι προδιαγράφεται το μέλλον. Πράγματι, ο Michael Lindsay-Hogg έφτιαξε ένα υπέροχο clip, που δείχνει το γκρουπ να παίζει το κομμάτι με μεγάλο κέφι. Μέχρι και ο πάντα ανέκφραστος Bill Wyman σκάει ένα χαμογελάκι σε κάποια στιγμή!
Το βίντεο αυτό αποτέλεσε μια τεράστια επιτυχία για το MTV, αφού σου έδινε την ευκαιρία να απολαμβάνεις τους Rolling Stones στην οθόνη σου σαν να είναι live! Αλλά και σήμερα, 40 χρόνια αργότερα, το βίντεο γνωρίζει μια νέα απρόσμενη επιτυχία, χάρη στην εταιρία Boston Dynamics, η οποία κατασκεύασε μια σειρά ρομπότ, με την ονομασία Spot, που μιμούνται τις κινήσεις του Mick Jagger και των υπόλοιπων από το αρχικό clip του 1981! Η τωρινή εκτέλεση ονομάζεται, βεβαίως, “Spot Me Up”. Δείτε το! Αξίζει!



O BILL GATES

Αφήσαμε το καλύτερο για το τέλος: Το 1995, ο ιδρυτής της Microsoft, ο διάσημος (για όλους τους σωστούς και τους λάθος λόγους) Bill Gates, θέλησε να λανσάρει το νέο του προϊόν, τα Windows 95, με έναν μνημειώδη τρόπο! Όντας ο ίδιος φανατικός λάτρης των Rolling Stones, τους ζήτησε προσωπικά το δικαίωμα χρήσης του “Start Me Up” για τη διαφημιστική του καμπάνια. Ο λόγος που ήθελε οπωσδήποτε αυτό το τραγούδι, ήταν γιατί η μεγάλη καινοτομία των Windows 95 ήταν το εικονίδιο “Start”, το οποίο προοριζόταν να αποτελέσει τη βάση όλων των λειτουργιών ενός οικιακού υπολογιστή. Τι πιο ταιριαστό λοιπόν από το “Start Me Up”; Ακούστηκε τότε, ότι ο Gates πλήρωσε 10 εκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσει αυτό το δικαίωμα, αργότερα όμως αποδείχτηκε ότι το αληθινό ποσό ήταν μόλις (!) 3 εκατομμύρια. Χώρια, που η απρόσμενη αναγέννησή του απέφερε στους Stones άλλα 14 εκατομμύρια έξτρα κέρδη! Καθόλου άσχημα για ένα τραγουδάκι, που παραλίγο να μείνει στα αζήτητα!

ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ

25/12/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου