AC/DC – IF YOU WANT BLOOD YOU GOT IT(1978): FULL ΗΛΕΚΤΡΙΚΌ ΚΑΙ ΜΑΓΙΚΟ

 

Ήταν 30 Απριλίου 1978 όταν οι AC/DC ανέβηκαν στη σκηνή του Apollo Theater της Γλασκόβης μπροστά από 3.500 fans τους, για να παίξουν μια από τις καλύτερες συναυλίες και-ευτυχώς- να την ηχογραφήσουν. Σε αυτή τη στήλη, πριν 2 περίπου χρόνια, είχα παρουσιάσει το Live (1992)  με το σκεπτικό εκτός του ότι ήταν 2πλό cd, κάλυπτε με τον καλύτερο τρόπο σχεδόν ολόκληρο  το φάσμα της καριέρας τους. Όμως το If You Want Blood You Got It (No13 Μ.Βρετανία, Νο 133 Αμερική), αν και μονό, είναι ότι πιο αντιπροσωπευτικό της πρώτης περιόδου τους με τραγουδιστή τον Bon Scott. Δικαιολογημένα ο Angus Young, ενθυμούμενος εκείνη τη συναυλία τους, την αποκαλεί “the magic show” αν και οι κιθάρες δεν ήταν καλά χορδισμένες! Χρονικά και δισκογραφικά, το συγκρότημα έχει αρχίσει να δείχνει τις ικανότητές του, ενώ μόλις πριν έξη μήνες είχε κυκλοφορήσει το Powerage. Η ηχογράφηση καταγράφει απόλυτα την ηλεκτρική ατμόσφαιρα που επικρατούσε εκείνη τη βραδιά, με το δέσιμο κοινού και συγκροτήματος να είναι τέλειο. Κομμάτια σαν τα "Whole Lotta Rosie", "Rock 'n' Roll Damnation", "Let There Be Rock", "Hell Ain't a Bad Place to Be"και “Problem Child’ ανεβάζουν το επίπεδο του δίσκου! Κι αν θέλουμε να το ψάξουμε λίγο παραπάνω, η αξία του ήχου των AC/DC παίρνει ακόμα μεγαλύτερη διάσταση, γιατί εκείνη την εποχή η disco μουσική είχε επικρατήσει και πολλοί καλλιτέχνες…ψαχνόντουσαν! Η ατελείωτη ενέργεια του Angus, το μοναδικό show του και τα γεμάτα ουίσκι φωνητικά του Bon Scott, φέρνουν εξαιρετικά αποτελέσματα, δίνοντας bluesy hard rock των AC/DC διάσταση.


Τελικά ίσως το μοναδικό μειονέκτημα του να είναι ότι κυκλοφόρησε μονό, σε μια εποχή που οι διπλές κυκλοφορίες άλμπουμ ήταν συνηθισμένες. Σε τελική ανάλυση, το If You Want Blood You Got μπορεί να καυχιέται ότι περιλαμβάνει 10 κομματάρες γεμάτες ενέργεια και είναι ένα μαινόμενο live άλμπουμ. Στο encore, το συγκρότημα εμφανίστηκε με την εμφάνιση της ποδοσφαιρικής Εθνικής Σκοτίας, τιμώντας την καταγωγή τους.   
Η live ηχογράφηση του "Dog Eat Dog" από αυτή τη συναυλία, παρουσιάστηκε στη Β πλευρά του single "Whole Lotta Rosie" αλλά μόνο στην Αυστραλέζικη έκδοση κι αργότερα εμφανίστηκε στο box set Backtracks.
ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΚΑΙ ΤΙΤΛΟΣ
Πως προήλθε ο τίτλος του συγκεκριμένου τραγουδιού; Ο χρόνος μας πάει στον Ιούλιο του 1978 όταν οι AC/DC έπαιζαν στο Day on the Green festival μαζί με τους Aerosmith, Foreigner, Pat Travers και Van Halen. Ένας δημοσιογράφος  ρώτησε τον Bon Scott «τι μπορεί να περιμένουμε από το συγκρότημα» κι αυτός του απάντησε "Blood". Βασισμένος σε αυτή τη λέξη, έγραψε τους στίχους του τραγουδιού που ΔΕΝ υπάρχει στο If You Want Blood You Got, παρά μόνο στη studio ηχογράφηση του επόμενου άλμπουμ τους που ήταν το δίσκο κι εμφανίστηκε σε studio ηχογράφηση στο επόμενο άλμπουμ τους που ήταν το Highway to Hell!
Το splatter εξώφυλλο επιμελήθηκε ο φωτογράφος της Atlantic Records, Jim Houghton βασισμένο σε μια ιδέα του art director της Atlantic, Bob Defrin και η φωτογράφιση έγινε πριν από συναυλία τους στη Βοστώνη στο Paradise Theater.
TRIVIA
Πριν καταλήξουν στην κυκλοφορία του, συγκρότημα και δισκογραφική εταιρεία ετοίμαζαν την κυκλοφορία ενός Greatest Hits που θα το ονόμαζαν 12 of the Best, αλλά η ιδέα απορρίφθηκε αφού κυκλοφόρησε το If You Want Blood You Got.
Από το τελικό master, αφαιρέθηκαν τα "Dog Eat Dog" και "Fling Thing που παιζόταν πριν το «Rocker» καθώς υπερβαίναν τη χρονική διάρκεια χωρητικότητας του βινύλιου. Να σημειώσω ότι όταν έπαιζαν το "Fling Thing", ο Angus ντυμένος με τη σχολική ενδυμασία του, κατέβαινε στο κοινό και σόλαρε, σε εποχή που μόλις είχαν αρχίσει να επικρατούν οι ασύρματες κιθάρες!



Τα τελευταία 30χρόνια, η δημοτικότητα των AC/DC στη χώρα μας είναι πολύ μεγάλη, και απόλυτα δικαιολογημένη. Τότε, το 1978, ΔΕΝ τους ξέραμε και δεν θυμάμαι οι δίσκοι τους να κυκλοφορούσαν σε ελληνική εκτύπωση!
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
21/12/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου