THUNDERCLAP NEWMAN: ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΊΑ ΜΕ ΜΠΑΣΙΣΤΑ ΤΟΝ PETE TOWNSHEND!

 

Είμαστε στις αρχές Ιουλίου του 1969. Ο κόσμος κρατάει την αναπνοή του για την επικείμενη πρώτη προσελήνωση (η οποία πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 20 του μηνός). Η μουσική σκηνή κυριαρχείται από τους πολύ μεγάλους: Elvis Presley, Beatles, Rolling Stones, Pink Floyd, Jimi Hendrix, Cream, …, ας σταματήσουμε εδώ! Και ξαφνικά, μέσα από το πουθενά, ξεπετάγεται ένα τραγούδι, λίγο αργό μάλιστα στο ρυθμό του, με στίχους ανατρεπτικούς, που εκτοπίζει τους Beatles από το βρετανικό Νο 1 και θρονιάζεται εκεί για 3 εβδομάδες, εμποδίζοντας τον ίδιο τον Elvis να καταλάβει την κορυφή! Και το καλύτερο: Κανείς δεν είχε ακούσει τους δημιουργούς του έως τότε! Το τραγούδι ήταν το “Something in the Air” και οι δημιουργοί του, το συγκρότημα Thunderclap Newman.
Μπορεί να ήρθαν ουρανοκατέβατοι οι Thunderclap Newman, τυχαίοι όμως δεν ήταν καθόλου! Πρώτα απ’ όλα, ιδρυτής τους ήταν ο Pete Townshend! Ναι, ναι, Ο Pete Townshend, συνθέτης, κιθαρίστας και ιθύνων νους των Who, ο οποίος, θέλοντας να αναδείξει το μουσικό ταλέντο του φίλου του και συγκατοίκου του στο Λονδίνο, του John “Speedy” Keen,  φρόντισε να τον πλαισιώσει με δύο εξίσου σπουδαίους μουσικούς, τον εξαιρετικό dixie πιανίστα Andy “Thunderclap” Newman (από τον οποίο προέκυψε το όνομα του γκρουπ) και το «παιδί-θαύμα», τον 15χρονο κιθαρίστα απ’ την Γλασκόβη, τον Jimmy McCulloch. Αυτοί οι τρεις έμελλε να αποτελέσουν τον πυρήνα του νέου γκρουπ “Thunderclap Newman” και με αυτή τη σύνθεση μπήκαν στο στούντιο για να ηχογραφήσουν ένα νέο τραγούδι, που μόλις είχε γράψει ο John “Speedy” Keen, το “Something in the Air”. Στην ηχογράφηση συμμετείχε και ο Pete Townshend, με το ψευδώνυμο Bijou Drains, παίζοντας μπάσο, ενώ ο John Keen τραγουδούσε και έπαιζε drums. O Pete Townshend έκανε επίσης την ενορχήστρωση των πνευστών και την παραγωγή.
Το αποτέλεσμα ήταν, όπως είπαμε ήδη, πέρα από κάθε προσδοκία! Έτσι, χωρίς χρονοτριβή, το γκρουπ ηχογράφησε στη συνέχεια και το άλμπουμ Hollywood Dream, το οποίο έτυχε πολύ θερμής υποδοχής από τους κριτικούς και έβγαλε και τρία singles, τα "Accidents", "The Reason" και "Wild Country", που όμως δεν είχαν την εμπορική επιτυχία του “Something in the Air”. Εννοείται ότι μπασίστας του γκρουπ παραμένει, σε όλο το άλμπουμ, ο Pete Townshend. Αυτό όμως δεν ήταν δυνατόν να γίνει και στις συναυλίες. Έτσι, το συγκρότημα ενισχύθηκε με τον James "Jim" Pitman-Avery (μπάσο) και τον Jack McCulloch (αδελφό του Jimmy) στα drums. Με αυτή την 5μελή σύνθεση συμμετείχαν ως support των Deep Purple, στη βρετανική περιοδεία τους, το 1969.


Η συνέχεια, παρά τη σχετικά επιτυχημένη πορεία που είχε το άλμπουμ τους το 1970, δεν ήταν τόσο καλή για τους Thunderclap Newman: Τα δύο νέα μέλη, οι Pitman-Avery και  Jack McCulloch, βλέποντας την έλλειψη «χημείας» μεταξύ των βασικών μελών, αποχώρησαν για να φτιάξουν δική τους μπάντα. Βρέθηκαν, βεβαίως, αμέσως αντικαταστάτες, οι Ronnie Peel (μπάσο και Roger Felice ντραμς και με αυτή τη νέα σύνθεση συμμετείχαν και πάλι ως support των Deep Purple, στη νέα βρετανική τους περιοδεία, το Μάρτιο του 1971. Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό για να κρατήσει το γκρουπ ενωμένο και έτσι διαλύθηκαν τον Απρίλιο του 1971. Το 2010, και αφού οι Speedy Keen και Jimmy McCulloch είχαν πεθάνει, ο Andy Newman προσπάθησε να αναβιώσει την μπάντα, έβγαλε μάλιστα και το άλμπουμ Beyond Hollywood, αλλά χωρίς επιτυχία. Το εξαιρετικό, αλλά συνάμα και τόσο τεχνητό, δημιούργημα του Pete Townshend είχε οριστικά τελειώσει!
ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
O Speedy Keen έβγαλε ένα προσωπικό άλμπουμ το 1973 και ένα ακόμα το 1975, τα οποία όμως δεν είχαν επιτυχία. Στη συνέχεια στράφηκε για λίγο στο punk και το 1977 τον βρίσκουμε να κάνει την παραγωγή του πρώτου άλμπουμ των Motörhead! Υποφέροντας πολλά χρόνια από αρθρίτιδα, ο Speedy Keen πέθανε από ανακοπή το 2002, σε ηλικία 56 ετών.
Ο Jimmy McCulloch έπαιξε σε διάφορες καλές μπάντες, κυρίως όμως έγινε γνωστός ως μέλος των Wings του Paul McCarntey. Πέθανε σε ηλικία 26 ετών, από υπερβολική δόση ναρκωτικών και αλκοόλ, χωρίς ωστόσο να είναι εθισμένος στα ναρκωτικά. Η αιτία θανάτου του αποτέλεσε έκπληξη και θέμα συζητήσεων.
 Ο Andy Newman κυκλοφόρησε το δικό του προσωπικό άλμπουμ αμέσως μόλις διαλύθηκε το γκρουπ, το 1971, χωρίς κι αυτός να γνωρίσει επιτυχία. Το 2002 έκανε μια προσπάθεια ανασύστασης των Thunderclap Newman, όπως επίσης και το 2010, που όμως δεν απέδωσαν. Πέθανε το 2016, σε ηλικία 73 ετών.
TRIVIA
O Speedy Keen, εκτός απ’ όλα τα άλλα, ήταν και ο οδηγός του Pete Townshend.
Το “Something in the Air” δεν ήταν η πρώτη συνεργασία του Keen με τον Townshend. Είχε προηγηθεί το τραγούδι του Keen "Armenia City in the Sky", που άνοιγε το άλμπουμ των Who, Sell Out.
O Townshend, εκτός από κιθάρα και μπάσο, παίζει και πλήκτρα, μπάντζο, ακορντεόν, γιουκαλίλι, μαντολίνο, βιολί και ντραμς, σε όλα αυτοδίδακτος.
Ο Andy Newman ήταν γνωστός στον Pete Townshend από τη σχολή καλών τεχνών που σπούδαζαν μαζί.  Ήδη τότε θεωρείτο σπάνιο ταλέντο. Τον αποκαλούσαν “Thunderclap” (βροντή) από τον θυελλώδη τρόπο που χτυπούσε τα πλήκτρα του πιάνου.
To “Something in the Air” έγινε ακόμα πιο γνωστό, ως soundtrack στις ταινίες Magic Christian (1969) και Strawberry Statement (Φράουλες και Αίμα - 1970) αλλά και στις μεταγενέστερες, όπως Kingpin (Τρελός από χέρι - 1996), Almost Famous (2000) και The Girl Next Door (Το κορίτσι της διπλανής πόρτας - 2004), αλλά και σε πολλές διαφημίσεις, ακόμα και σήμερα.
To “Something in the Air” είναι το μοναδικό τραγούδι, με το οποίο ο Pete Townshend έπιασε το Νο 1 στα singles! Με τους Who δεν το πέτυχε ποτέ!
ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ

18/10/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου