J. GEILS BAND – FREEZE FRAME

Με τον δέκατο στούντιο δίσκο τους Freeze Frame που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1981, οι J. Geils Band γνώρισαν την μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία στην σταδιοδρομία τους, παραμένοντας τέσσερεις εβδομάδες στην κορυφή του επίσημου καταλόγου Billboard 200.
Ήταν ο τρίτος κατά σειράν στην εταιρεία EMI – στην οποία είχαν μεταπηδήσει από την Atlantic- μετά τα Sanctuary (1978) και Love Stinks (1980), αμφότεροι  με χρυσές πωλήσεις (500.000 αντίτυπα). Υπεύθυνος για όλα τα τραγούδια του δίσκου ο οργανίστας Seth Justman, συνεπικουρούμενος από τον τραγουδιστή Peter Wolf σε μερικά, όπως και στο ομώνυμο "Freeze-Frame", η δεύτερη επιλογή στους μικρούς δίσκους μετά την τεράστια επιτυχία που γνώρισαν με τον πρώτο μικρό δίσκο “Centerfold” (US #1/UK #3). Το "Freeze-Frame" κυκλοφόρησε στις αρχές του 1982, στο απόγειο της δημοτικότητας τους. Έφθασε στην θέση #4, παραμένοντας εκεί για τέσσερεις εβδομάδες, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο “σκαρφάλωσε” έως την 27η. Freeze-frame καλείται η ακίνητη εικόνα που λαμβάνεται από κάποιο βίντεο. Οι στίχοι αναφέρονται σε στιγμές που έζησε ο αφηγητής με μία εντυπωσιακή γυναίκα επί μία εβδομάδα, με την χρησιμοποίηση – μεταφορικώς – όρων από την παραγωγή κινηματογραφικής ταινίας ή βίντεο. Την σκηνοθεσία για την οπτικοποίηση του συγκεκριμένου τραγουδιού, όπως και του “Centerfold”,  ανέλαβε o Paul Justman, αδελφός του οργανίστα και συνθέτη της μπάντας.Το τραγούδι έχει χρησιμοποιηθεί στις κινηματογραφικές ταινίες Lucky Numbers (2000), Middle Men (2009) & A Few Best Men (2011) καθώς και σε επεισόδια της σειράς The Simpsons.

Το τραγούδι ξεκινά με την χρήσιν φωτογραφικής κάμερας, ακούγονται τα χαρακτηριστικά κλικ. Την ίδια εισαγωγή ακούμε και στα “Girls on Film” των Duran Duran και “Camera Camera” των Renaissance. Αμφότερα είχαν συμπεριληφθεί σε δίσκους που κυκλοφόρησαν μερικούς μήνες ενωρίτερα, ήτοι τον Ιούνιο του 1981. Χρήζει αναφοράς και το τραγούδι “Flamethrower” στην β’ πλευρά του μικρού δίσκου, το οποίο “παίχθηκε” αρκετά και από σταθμούς με διαφορετικό μουσικό προσανατολισμό, με αποτέλεσμα να   αναρριχηθεί στην #25 στον κατάλογο Billboard Hot Black Singles και στην #12 στον αντίστοιχο Billboard Hot Dance Club Play. Το μουσικό περιοδικό Spin, σε άρθρο του για τον δίσκο “Freeze-Frame”, είχε χαρακτηρίσει το “Flamethrower” ως το πιο funky τραγούδι της μπάντας, τον δε άλμπουμ ως  pop και πειραματικό. Ο δίσκος  “Freeze-Frame” ήταν ο τελευταίος με τον Peter Wolf στην σύνθεσή τους. Αποχώρησε και ακολούθησε προσωπική καριέρα, αφού η πλειονότης των μελών του συγκροτήματος επιθυμούσε διαφορετική μουσική κατεύθυνση από εκείνον.

ΓΙΑΝΝΗΣ 602

3/4/21
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου