J.GEILS BAND – FULL HOUSE (1972) ΕΝΑ ΙΔΡΩΜΕΝΟ LIVE

Πάντα πίστευα ότι οι J.Geils Band άξιζαν κάτι καλύτερο από αυτό που εισέπραξαν, κυρίως στην Ευρώπη. Σαν όνομα τους ήξερα χρόνια, σαν ήχο τους γνώρισα το 1981 με την κυκλοφορία του άλμπουμ τους Freeze-Frame, που μού έδωσε ευκαιρία να ανακαλύψω σιγά σιγά τα παλαιότερα άλμπουμ τους. Καλά ήταν, αλλά όταν άκουσα το Full House, ένιωσα ένα δυνατό τράνταγμα. Τι ενέργεια ήταν αυτή; Αν εγώ ένιωσα έτσι στο δωμάτιο μου, φαντάσου αυτοί που ήταν τα 2 βράδια 21 και 22 Απριλίου 1972 στο Cinderella Ballroom του Detroit, πως αισθάνθηκαν! Έχοντας μόνο 2 studio άλμπουμ στην πλάτη τους, οι καταγόμενοι από το Worcester της Massachusetts, επέλεξαν το (σχετικά) κοντινό Detroit να ηχογραφήσουν το πρώτο live άλμπουμ τους με ένα ήχο που κινείται μεταξύ Rhythm Blues και απαράμιλλο πνεύμα rock’n’roll. Αλλά μιλάμε για άλλες εποχές! Εκείνα τα 2 βράδια του Απρίλη του 1972, η 6άδα των μουσικών που βρέθηκε επάνω στη σκηνή, έδωσε όλη την ενέργειά τους, συμβάλλοντας σε ένα πραγματικά συναρπαστικό αποτέλεσμα. Με το ρολάρισμα των ντραμς του Stephen Bladd να κατεβάζουν τη σημαία της εκκίνησης και με το «First look at the purse» να σε κάνει να ιδρώνεις μόνο που το ακούς, ξεκινά ένα από τα καλύτερα live"άλμπουμ όλων των εποχών, "Live" Full House (1972, Νο 54 Αμερική) που κι αν μονό (περιέχει 8 τραγούδια), μεταφέρει με τον καλύτερο τρόπο την ατμόσφαιρα της συναυλίας. Με τα 7 τραγούδια τους να προέρχονται από τα πρώτα δύο άλμπουμ τους συν τη διασκευή του "First I Look At the Purse" (πρώτη εκτέλεση το 1965 από τους Contours)όλα τα τραγούδια κινούνται σε ένα πολύ γρήγορο τέμπο σε σημείο που …δεν τα προλαβαίνεις. Κυριαρχεί η αφάνα και η φυσαρμόνικα του Magic Dick (σ.σ. ο Φελαϊνί της φυσαρμόνικας) που λειτουργεί σαν κινητήριος μοχλός σχεδόν σε όλα τα τραγούδια. Το μόνο τραγούδι που βρίσκω να υστερεί είναι το "Serves You Right to Suffer"(σύνθεση John Lee Hooker) που προτιμώ με τα …χίλια την sentimental studio εκτέλεση. Οι J. Geils Band ήταν μια από τις μεγαλύτερες μπάντες της δεκαετίας του 70 και το Live Full House  ένα από τα καλύτερα ζωντανά άλμπουμ που ηχογραφήθηκαν ποτέ. Ο τίτλος και το εξώφυλλο έχουν μεταφορική έννοια, αφού το χέρι που κρατά τα φύλλα δεν είναι "full house" όπως ορίζεται από τους κανόνες του πόκερ παιχνιδιού κι αυτό είναι μάλλον σκόπιμο αφού η Ντάμα στο χέρι του παίχτη κλείνει το μάτι. Επίσης ο τίτλος αναφέρεται στο συναυλιακό χώρο που είναι γεμάτος κόσμο. Το παίρνεις όπως θες.




ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του, μπήκαν στο studio και ηχογράφησαν το Bloodshot (1973).
TRIVIA
To Live Full House είναι το πρώτο live άλμπουμ τους. Ακολούθησε το  Blow Your Face Out (1976) και το  Showtime! (1982)   

 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

16/3/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Όταν λες τους άκουσες πρώτη φορά το '81, φαντάζομαι θα εννοείς ότι τότε πρωτοάκουσες ολόκληρο άλμπουμ τους, έτσι; Διότι ως ήχο, τους είχαμε πρωτοακούσει στο Mar y Sol, το 1972, με το πολύ ρυθμικό "Looking for a Love" (με το οποίο κλείνουν μάλιστα και το Full House). Να θυμίσω, με την ευκαιρία, ότι το τραγούδι αυτό, μαζί με το Highway Star και το Easy Livin' (τα οποία επίσης κυκλοφόρησαν το 1972) ήταν για χορευταράδες με πολύ γερά πνευμόνια!!!
    Για όσους τυχόν δεν ξέρουν, να πω ότι το Mar y Sol ήταν ένα φεστιβάλ στα πρότυπα του Woodstock, που διοργανώθηκε στο Puerto Rico, στο οποίο συμμετείχαν πολλοί, ετερόκλητοι καλλιτέχνες (ποιον να πρωτοθυμηθώ: BB King, Mclaughling & Mahavishnu Orchestra, Allman Brothers, Cactus, Osibisa, J. Geils Band και -ίσως οι top-liners- ELP).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παρέλειψα να σχολιάσω τον χαρακτηρισμό "Φελαϊνί της φυσαρμόνικας".
    Υποκλίνομαι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή