"DA YA THINK I'M SEXY" : O ROD STEWART ΖΗΛΕΥΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ROLLING STONES

 

Στην ερώτηση “Rock καλλιτέχνες και τραγούδια τους, με επιρροή από την μουσική disco;” αβίαστα ανακαλώ τους KISS με το “I Was Made for Lovin' You”, τους Rolling Stones με το “Miss You” και τον Rod Stewart με το “Da Ya Think I'm Sexy?”.
Συμφώνως προς τον γνωστό ντράμερ Carmine Appice, μέλος του συγκροτήματος του Stewart από το 1977, η “δημιουργία” του τραγουδιού “Da Ya Think I'm Sexy?” οφείλεται κατά κύριο λόγο στο τραγούδι των Rolling Stones “Miss You” και στην επιτυχία που γνώρισε όταν  κυκλοφόρησε σε μικρό δίσκο. Ο Σκότος καλλιτέχνης  παρακολουθούσε τους πίνακες επιτυχιών, τα δρώμενα στην μουσική βιομηχανία και σαν μεγάλος θαυμαστής των Stones, όταν κυκλοφόρησαν το “Miss You” και γνώρισε επιτυχία την εποχή της ακμής της disco, ήθελε να δοκιμάσει κάτι αντίστοιχο. Ο Appice  ήταν εκείνος που ενεπνεύσθη κάποιες συγχορδίες και μία μελωδία. Απευθύνθηκε στον φίλο του και συνοδοιπόρο από τη εποχή των Cactus, Duane Hitchings (μουσικός & συνθέτης), ο οποίος επέφερε κάποιες βελτιώσεις στο δικό του στούντιο. Αμφότεροι παρουσίασαν το demo στον Stewart με τα κουπλέ και την γέφυρα, με τον τραγουδιστή να προσθέτει το ρεφρέν. Το συγκρότημα το δοκίμασε αρκετές φορές πριν καταλήξουν, μαζί με τον παραγωγό Tom Dowd, σε ικανοποιητικό αποτέλεσμα.


Ο Appice πίστευε ότι η τελική μορφή του τραγουδιού θα ήτο ανάλογη με εκείνη του “Miss You”,  ήτοι μόνο με τα μέλη της μπάντας. Θεωρεί ότι οι προσθήκες εγχόρδων, κρουστών και περισσοτέρων πλήκτρων επισκίασαν τον ήχο της μπάντας. Οι στίχοι, όπως στα περισσότερα τραγούδια του Stewart, πάντα σύμφωνα με τον Appice, δημιουργούν μικρές ιστορίες. Στο συγκεκριμένο, ένας τύπος (guy) συναντά μία γκόμενα (chic) σε κάποιον χώρο διασκεδάσεως. Εκείνη κάθεται μόνη αναμένοντας προτάσεις, εκείνος είναι νευρικός αλλά στο τέλος καταλήγουν στο διαμέρισμά του όπου και συνευρίσκονται ερωτικά. Ο Stewart έχει δηλώσει ότι το τραγούδι δεν αφορά σε εκείνον, δηλ., σε προσωπική του εμπειρία. Το “Da Ya Think I'm Sexy?” κυκλοφόρησε σε μικρό δίσκο, ως προπομπός του LP Blondes Have More Fun, τον Νοέμβριο του 1978 και «πάτησε» κορυφή στους πίνακες επιτυχιών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, επίσης σε Καναδά και Αυστραλία, ενώ κατέλαβε υψηλές θέσεις σε άλλες χώρες. Επίσης κατέλαβε την  τέταρτη θέση των πιο επιτυχημένων μικρών δίσκων για το Billboard, το έτος 1979. Η επιτυχία του τραγουδιού βοήθησε και το LP να καταγράψει σημαντικότατες πωλήσεις με τις πωλήσεις του μόνο στην Αμερική να ξεπερνούν τα 3.000.000 ανίτυπα.
Η ΛΟΓΟΚΛΟΠΗ

Ο δημοφιλής Βραζιλιάνος καλλιτέχνης Jorge Ben ή Jorge Ben Jor μήνυσε τον Stewart για λογοκλοπή, καθώς το ρεφρέν του “Da Ya Think I'm Sexy?” προήλθε από το δικό του "Taj Mahal". Η υπόθεση διευθετήθη με φιλικό τρόπο και προς όφελος του Jorge Ben, με τον Stewart να προσφέρει τα κέρδη από τα δικαιώματά του στην UNICEF. Επίσης ερμήνευσε το τραγούδι στην συναυλία για τον ίδιο οργανισμό τον Ιανουάριο του 1979.

Ο Stewart  παραδέχθηκε την λογοκλοπή , θεωρώντας την “ασυνείδητη” και δεν προήλθε εσκεμμένα, αλλά η μελωδία την οποία είχε εντυπώσει στην μνήμη του από την επίσκεψή του στην Βραζιλία για το καρναβάλι του έτους 1978, ανεσύρθη κάποια στιγμή ευρισκόμενος στο στούντιο. Επίσης, ο ίδιος στην αυτοβιογραφία του, έχει παραδεχθεί ότι το χαρακτηριστικό riff από το synthesizer είχε συνειδητά αντιγράψει από τα έγχορδα στο τραγούδι του Bobby Womack "(If You Want My Love) Put Something Down On It", δηλώνοντας ότι είναι νόμιμο να “δανεισθείς” μία γραμμή από κάποια ενορχήστρωση από την στιγμή που δεν αντιγράφεις την βασική μελωδία. Μάλιστα, ο ίδιος ενημέρωσε τον Womack• ο τελευταίος θεώρησε ότι ήταν “πολύ χαριτωμένο” εκ μέρους του Stewart. Η πλειονότης των κριτικών επέκρινε τον Stewart για την λοξοδρόμησή του από τις μουσικές καταβολές του, εξ αιτίας της disco ενορχήστρωσης ή συμφώνως προς τον ίδιο και εξ αιτίας της καμπάνιας για την προώθηση του μικρού δίσκου, καθώς εμφανιζόταν στις φωτογραφίες φορώντας εφαρμοστά ρούχα (τα spandex-clad, όπως οι αθλητές της ποδηλασίας π.χ.) κάτω από τον τίτλο “Da Ya Think I'm Sexy?” Βέβαια, ο Stewart επεσήμανε ότι δεν ήταν ο μοναδικός που προσέγγισε την disco, αφού κι άλλοι Μεγάλοι είχαν πράξει το ίδιο, όπως οι Rolling Stones και ο Paul McCartney (προφανώς η αναφορά στον δεύτερο θα αφορούσε στο τραγούδι του “Silly Love Songs”).


TRIVIA: 

• Η εκπάγλου καλλονής πρωταγωνίστρια στο βίντεο για την προώθηση του τραγουδιού, με καταγωγή από την Νορβηγία, Lillian Muller, Playmate για το Playboy το 1976, συμμετείχε και στο βίντεο των Van Halen για το τραγούδι “Hot for Teacher” ως  "Miss Chemistry".



• Έχει χρησιμοποιηθεί σε διαφήμιση για τα μπισκότα Chips Ahoy!
• Ο μικρός δίσκος (single) είχε κυκλοφορήσει και σε 12’’ έκδοση (maxi single) σε μόλις 300.000 κόπιες. Ο μεγάλος δίσκος “Blondes Have More Fun” είχε κυκλοφορήσει και σε περιορισμένη έκδοση Picture Disc.
• Έχει συμπεριληφθεί στην λίστα με τα 500 Καλύτερα Τραγούδια όλων των Εποχών του περιοδικού Rolling Stone.
• Ο τίτλος του τραγουδιού δεν αναφέρεται στους στίχους.
• O Stewart το επανα – κυκλοφόρησε σε νέα μίξη το 2017, με την συμμετοχή του αμερικάνικου συγκροτήματος DNCE.  
•  To “Taj Mahal” κυκλοφόρησε αρχικώς από τον Jorge Ben στον δίσκο του “Ben” 1972, όπου ο καλλιτέχνης επαναλαμβάνει μόνον τις λέξεις “Taj Mahal”. To 1976, το επανα–κυκλοφόρησε στον δίσκο του “África Brasil”, σε μια πιο αφρο-βραζιλιάνικη εκδοχή, με κανονικούς στίχους.
   

 ΓΙΑΝΝΗΣ 602

9/1/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου