"ΟΙ LED ZEPPELIN ΕΤΟΙΜΑΖΑΝ ΠΙΟ HARD ROCK ΥΛΙΚΟ ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΛΑΒΕ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ JOHN BONHAM" ΛΕΕΙ Ο JIMMY PAGE

 


Μεγάλη δημοσιότητα πήρε η δήλωση του κιθαρίστα των Led Zeppelin, Jimmy Page που είπε ότι το συγκρότημα λίγο πριν το θάνατο του ντράμερ του John Bonham ετοίμαζε το 9ο studio άλμπουμ του με ήχο πολύ σκληρότερο σε σχέση με αυτόν του In Through the Out Door (1979) που έμελλε να είναι το τελευταίο του.
“Μετά τις ηχογραφήσεις του In Through the Out Door, ο John Bonham κι εγώ συζητούσαμε την επιστροφή του ήχου μας σε πιο σκληρό ύφος» δήλωσε ο Page στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Rolling Stone. “Ο ήχος μας θα επέστρεφε σε αυτόν που κάναμε παλαιότερα, πιο πολλά ντραμς, πιο σκληρές κιθάρες, σε σχέση με αυτόν του In Through the Out Door που το συγκρότημα πειραματίστηκε στη χρήση synthesizer, κάτι που πολλούς fans τους, τους ενόχλησε. “Οι σκέψεις που είχαμε τότε, ήταν να ξεφύγουμε από τον ήχο των πλήκτρων και να ακουγόμαστε πιο rock όπως παλαιότερα. Ο θάνατος του Bonham μας ανέτρεψε τα σχέδια και μείναμε στις συζητήσεις» είπε ο Page.  Φυσικά μίλησε για το project των XYZ όπου είχε σχηματίσει το 1981 με 2 πρώην μέλη των Yes, τον μπασίστα Chris [Squire και τον ντράμερ Alan White την εποχή που οι Yes είχαν σχεδόν διαλυθεί μετά την περιοδεία του άλμπουμ τους Drama και οι Led Zeppelin είχαν διαλυθεί μετά το θάνατο του John Bonham. Οι YXZ που τα αρχικά τους σημαίνουν ex (X) μέλη των Yes (Y) και Led Zeppelin (Z), αν κι είχαν προχωρήσει στην ηχογράφηση κάποιων demos, στη συνέντευξή του ο Page είπε ότι ‘δεν αξίζει καν να μιλήσουμε, γιατί όλα είναι εικασίες. Δεν είχα την ευκαιρία να ακούσω πραγματικά ότι παίξαμε τότε και να δω ακριβώς τι έχουμε και τι δεν έχουμε. Δεν έχω κανένα δείγμα μείξης κι αν το έκανα, δεν είμαι σίγουρος πού βρίσκονται σήμερα".
Όπως λέει σήμερα ο μεγάλος κιθαρίστας των Led Zeppelin, είχε ενθουσιαστεί από την ιδέα που θα έπαιζε με τους 2 μεγάλους μουσικούς του prog-rock και ήταν η πρώτη του πραγματική μουσική συνεργασία μετά τη διάλυση των Zeps. “ Ήταν το πρώτο πράγμα που έκανα αφού είχαμε χάσει τον John Bonham και σκέφτηκα γιατί να μην προχωρήσω αφού αυτοί οι δύο τύποι (Squire και White) είναι τόσο καλοί”. Οι XYZ δούλευαν στο σπίτι του Squire, έχοντας στα πλήκτρα τον Dave Lawson των Greenslade με τον Squire να  τραγουδάει στις ηχογραφήσεις, έχοντας στο μυαλό τους να προτείνουν συνεργασία στον Robert Plant(!) που αρχικά έδειξε ενδιαφέρον κι άκουσε τι είχαμε ετοιμάσει. "Το βρήκε αρκετά περίπλοκο και δεν προχωρήσαμε». Οι ιδέες που είχαν δουλέψει, ξανά δουλεύτηκαν από τους Yes και παρουσιάστηκαν στο κομμάτι "Mind Drive" που κυκλοφόρησε στο άλμπουμ τους Keys to Ascension 2(1997), στο "Fortune Hunter" των Firm (1988), συγκρότημα στο οποίο έπαιζε ο Page, o Paul Rodgers ο Chris Slade κι ο  Tony Franklin ), στο "Can You Imagine" που κυκλοφόρησε στο άλμπουμ των Magnification(2001) αλλά και στο  "Song No. 4 (Satellite)" που εμφανίστηκε στην επανακυκλοφορία του άλμπουμ των Yes, Drama. Στο video μπορείτε να ακούσετε το demo του "Mind Drive" όπως διέρρευσε στο you tube αφού το σχήμα των YXZ δεν «περπάτησε» κι όπως θα καταλάβετε η ηχογράφηση είναι καθαρά demo.


ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο Jimi Page έχει αναφέρει πολλέςφορές την κυκλοφορία ενός προσωπικού άλμπουμ, που δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα, ενώ τελείωσε με την επιμέλεια των remastered στην επανακυκλοφορία όλόκληρης της δισκογραφίας των Led Zeppelin.

Ο μπασίστας Chris Squire έφυγε από τη ζωή to 2015 χτυπημένος από τη λευκαιμία.

Ο ντράμερ  Alan White ζει στην Washington κι έχει αποσυρθεί.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ 

1/11/20

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου