“ALL YOU ZOMBIES”: ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΩΝ HOOTERS

 

Οι Hooters δημιουργήθηκαν στη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών το 1980 από τους Rob Hyman και Eric Bazilian. Οι δύο μουσικοί γνωρίζονταν από το πανεπιστήμιο, ενώ είχαν παίξει και σε άλλες μπάντες πριν τους Hooters. Η μουσική τους έχει ως βάση το rock, αλλά εμπεριέχει στοιχεία από reggae, ska, ακόμα και folk μουσική. Γνώρισαν την επιτυχία με κομμάτια όπως το αγαπημένο Johnny B, το Satellite, το And We Danced και φυσικά το All You Zombies, το οποίο υπήρξε και η πρώτη μεγάλη επιτυχία του συγκροτήματος.
Το κομμάτι είναι σύνθεση των Bazilian & Hyman, που ηχογραφήθηκε αρχικά live στο club Cherry Hill του New Jersey στις 11 Απριλίου του 1981 και κυκλοφόρησε ως single το 1982, ενώ συμπεριελήφθη και στο πρώτο album του συγκροτήματος το επόμενο έτος. Η συνεργασία των δύο μουσικών με την Cyndi Lauper για το άλμπουμ της She's So Unusual θα ανοίξει την πόρτα της Columbia για τους Hooters, οι οποίοι θα κυκλοφορήσουν μια extended εκδοχή που θα συμπεριληφθεί στο δεύτερο album τους. Η εκδοχή αυτή είναι πιο αργή και με μεγαλύτερα ορχηστρικά μέρη σε σχέση με την αρχική. Το  All You Zombies θα σκαρφαλώσει στην 58η θέση των αμερικάνικων charts, ενώ στην Αυστραλία θα σταματήσει στην 8η θέση.
Οι Bazilian & Hyman συνέθεσαν το All You Zombies μέσα σε λίγη ώρα. Ενώ δούλευαν στην σύνθεση ενός άλλου κομματιού, τους ήρθε ως ιδέα το μουσικό θέμα του All You Zombies. Την ίδια νύχτα το είχαν ολοκληρώσει. Αν και είχαν γράψει και άλλα κομμάτια μέσα σε λίγο χρόνο, σύμφωνα με τον Hyman το συγκεκριμένο ήταν το ταχύτερο (αστειευόμενος το αποκαλεί 10 minute song) αλλά και το καλύτερό τους.
Στιχουργικά στο All You Zombies αντλεί την θεματολογία του από την Βίβλο και ειδικότερα από την Έξοδο των Εβραίων από την Αίγυπτο και την κατασκευή της Κιβωτού από τον Νώε. Αν και η θρησκευτική θεματολογία προέκυψε αβίαστα, προκάλεσε ωστόσο αντιδράσεις κάποιών φανατικών. Υπήρξαν ραδιοφωνικοί σταθμοί, που αρνήθηκαν να παίξουν το κομμάτι, ενώ ο τύπος της εποχής αφιέρωσε ολόκληρα άρθρα στην πολεμική του τραγουδιού, εκτοξεύοντας  - όπως συμβαίνει συνήθως – την δημοτικότητα του συγκροτήματος στα ύψη.
Όπως έχουν δηλώσει τα μέλη του group ο πρώτος στίχος που ήρθε στο μυαλό τους ήταν «All you people hide your faces, all you people in the street» και γύρω από αυτόν ξεκίνησαν να γράφουν και τους υπόλοιπους στίχους αν και στην πορεία αποφάσισαν να αλλάξουν την λέξη people με την λέξη zombies. Ο στίχος αυτός ήταν οικείος στον Bazilian προερχόμενος από ένα έργο του συγγραφέα Robert Heilman, που είχε διαβάσει όταν πήγαινε σχολείο.


Το κομμάτι άρεσε από την αρχή στα μέλη του συγκροτήματος αν και το θεωρούσαν πολύ «ιδιαίτερο» για να γίνει επιτυχία. Δεν είναι εξάλλου συνηθισμένο να συνδυάζεις έναν ρυθμό reggae με rock μουσική! Τον πρώτο καιρό μάλιστα η ανταπόκριση του κοινού, όταν το έπαιζαν live, μόνο θερμή δεν ήταν. Συνειδητοποίησαν ότι θα γίνει επιτυχία, όταν το έπαιξαν live στον ραδιοφωνικό σταθμό WMMR της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Ήταν τέτοια η επιτυχία, που αναγκάστηκαν να κυκλοφορήσουν σε βινύλιο την εμφάνιση στον ραδιοφωνικό σταθμό προκειμένου να καλύψουν την ζήτηση.
Το videoclip παρουσιάζει το συγκρότημα να παίζει μουσική μέσα σε ένα εργοστάσιο υπό το βλέμμα ενός δικτάτορα με στρατιωτική στολή, ο οποίος στο τέλος του τραγουδιού εικονίζεται κρεμασμένος ανάποδα!
Ακόμα και τώρα είναι το τραγούδι για το οποίο οι fans κάνουν τις περισσότερες ερωτήσεις στα μέλη του group σχετικά με το νόημα των στίχων. Όπως έχουν δηλώσει και οι συνθέτες του τραγουδιού το θέμα των στίχων δεν ήταν προαποφασισμένο, ούτε το συγκρότημα ήθελε να περάσει κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα.

TRIVIA

  •   Οι στίχοι όπως αναφέραμε έχουν ως πηγή έμπνευσης δύο μορφές της Βίβλου. Συγκεκριμένα περιγράφεται η εμφάνιση του Μωυσή ενώπιον του Φαραώ ζητώντας του να ελευθερώσει τον λαό του και η λήψη των Δέκα Εντολών στο όρος Σινά. Η δεύτερη μορφή είναι ο Νώε, όπου γίνεται αναφορά στην κατασκευή της Κιβωτού και στον κατακλυσμό που ακολούθησε.
  •   Οι Hooters έπαιξαν το κομμάτι στην εμφάνισή τους στο Live Aid το 1985 στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ μπροστά σε 100.000 θεατές.
  •   Το All You Zombies έχει διασκευαστεί μεταξύ άλλων από την Sandra, γνωστή στα ‘80s για τις disco επιτυχίες της. Μια επίσης πολύ ιδιαίτερη διασκευή είναι αυτή του γερμανικού συγκροτήματος Santiano, όπου έχουν αλλάξει τους στίχους (με Vikings θεματολογία) και τραγουδούν στην μητρική τους γλώσσα!
  •   Οι Hyman & Bazilian συνεργάστηκαν στην επιτυχία One Of Us της Joan Osborne στο οποίο υπήρχαν επίσης θρησκευτικές αναφορές.

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗΣ

31/10/20

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου