SCORPIONS - LOVEDRIVE(1979): ΑΠΟ ΤΑ 8 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΑΠΛΑ ΚΑΛΟ!!!

Το 1978 θα βρει τους Scorpions σε ένα από τα κομβικότερα σημεία της καριέρας τους. Θα κληθούν να καλύψουν το τεράστιο κενό, που δημιούργησε η αποχώρηση του Uli Jon Roth από το συγκρότημα για να ακολουθήσει solo πορεία, ενώ επιδιώκουν να κάνουν και εμπορική επιτυχία και εκτός Γερμανίας. Δύσκολο εγχείρημα από κάθε άποψη! Όπως έχει δηλώσει ο R. Schenker τόσο αυτός όσο και ο Meine πάσχιζαν να αποδείξουν ότι μπορούν να συνεχίσουν και χωρίς τον Roth.
Οι Scorpions θα δοκιμάσουν στο Λονδίνο πάνω από 140 κιθαρίστες, μεταξύ των οποίων και τον πρώην κιθαρίστα και ιδρυτικό μέλος των UFO, Paul Chapman, επιλέγοντας τελικά τον Peter Tolson των Pretty Things. Τα πράγματα ωστόσο δεν θα προχωρήσουν ούτε με τον Tomson με το συγκρότημα να προσλαμβάνει τον Jabs. Ο σχεδόν άγνωστος στο ευρύ κοινό Matthias Jabs ήταν γνωστός του Rudolf Schenker, ο οποίος γνώριζε την δουλειά του Jabs με τους Lady & Fargo, το τότε συγκρότημά του. Παράλληλα ο Michael Schenker, ιδρυτικό μέλος των Σκορπιών, θα αποχωρήσει από τους UFO και θα ζητήσει από τον Rudolf να ενώσει εκ νέου τις δυνάμεις του με τους Scorpions.
Αν και ο Jabs είχε ήδη προσληφθεί, το δέλεαρ της επιστροφής ενός τόσο ταλαντούχου κιθαρίστα σε μια τόσο κρίσιμη για το συγκρότημα στιγμή, δεν άφηνε περιθώρια απόρριψης της πρότασης. Τελικά η συμβιβαστική λύση θα είναι να καλέσουν και τον Michael στο studio να συνδράμει. Ιδανικές συνθήκες για την δημιουργία ενός πραγματικά εμβληματικού album. Το συγκρότημα θεωρούσε ότι αρχικά τα lead μέρη του Jabs ήταν «στεγνά», οπότε αποφάσισε να του δώσει χρόνο επιστρατεύοντας τον πολύ πιο έμπειρο  τον Michael Schenker, οποίος θυμίζουμε ότι είχε κάνει επιτυχία στις ΗΠΑ με τους UFO.
Ο Michael Schenker θα συνεισφέρει στη σύνθεση κομματιών όπως τα Holiday και Coast To Coast, αλλά και τις lead κιθάρες στα τραγούδια Another Piece of Meat, Loving You Sunday Morning και Lovedrive. Το μεγάλο βάρος της σύνθεσης θα αναλάβει το δίδυμο Rudolf Schenker / Meine με την συνδρομή και του ντράμερ Herman Rarebell. Η παρουσία του Michael ωστόσο υπήρξε βραχύβια. Στην τρίτη κιόλας εμφάνισή τους στην περιοδεία του γκρουπ στις ΗΠΑ, ο Michael θα καταρρεύσει πάνω στη σκηνή, αναγκάζοντας τα άλλα μέλη να καλέσουν και πάλι τον Jabs όχι και πάλι ως πλήρες μέλος. Η εύρεση και επικοινωνία με τον Jabs προκειμένου να συνεχίσουν την περιοδεία υπήρξε πραγματικός άθλος. Με την αποχώρησή του από το συγκρότημα ο Jabs πήγε με την σύντροφό του διακοπές σε ένα απομακρυσμένο νησί της Βόρειας Θάλασσας, όπου οι γονείς της κοπέλας είχαν εξοχικό. Το σπίτι δεν διέθετε καν τηλέφωνο! Το συγκρότημα επικοινώνησε με τον τοπικό αστυνομικό σταθμό και μπόρεσαν να πείσουν τον Jabs να αναλάβει την θέση μέχρι να επιστρέψει ο Michael.  Μάλιστα επιστράτευσαν και ελικόπτερο για να πάρουν τον Jabs από το νησί. Με την επιστροφή του Michael ο Jabs θα επιστρέψει στην Γερμανία όχι όμως για πολύ! Ο Michael θα εξαφανιστεί και πάλι αναγκάζοντας το συγκρότημα να τον προσλάβει ως πλήρες μέλος αυτή τη φορά. Με τον Jabs το συγκρότημα εμφανιστεί live σε όλο το σκέλος της γαλλικής και ιαπωνικής περιοδείας. Με την προσθήκη του Jabs θα λάβει οριστική μορφή ο δημιουργικός πυρήνας του γκρουπ, ο οποίος θα διατηρηθεί ως τις μέρες μας.




Το Lovedrive σηματοδοτεί την στροφή σε αυτό που αναγνωρίζουμε ως κλασικό ήχο των Scorpions. Τα κομμάτια είναι πιο σύντομα σε διάρκεια, τα riffs πιο κοφτά και εξαφανίζονται σχεδόν οι επιρροές από Hendrix (αν και ο Jabs ήταν επίσης μεγάλος fan του Jimmy). Από τα 8 κομμάτια του album δεν υπάρχει ούτε ένα απλά καλό! Το σημαντικότερο επίτευγμα του δίσκου είναι ο πλουραλισμός. Περιέχει δυνατά speed κομμάτια όπως τα Another Piece of Meat  και Can’t Get Enough, έως τις κορυφαίες μπαλάντες Holiday και Always Somewhere και το «reggae» Is There Anybody There? Προσωπικό hightlight η εξαιρετική δουλεία του τεράστιου Michael Schenker στην κιθάρα, δίδοντας χρόνο στον Jabs να βελτιωθεί τεχνικά και να ενσωματώσει το παίξιμό του στην μουσική του group! Χωρίς αυτόν το album θα ακουγόταν εντελώς διαφορετικό. Οι Meine και Rudolf Schenker ξετυλίγουν το τεράστιο ταλέντο τους σε όλο του το εύρος, ενώ εγγύηση είναι και το δίδυμο Francis Buchholz και Herman Rarebell στο rhythm section.
Το album κυκλοφόρησε στις 25 Φεβρουαρίου του 1979 χαρίζοντας επιτέλους την περιπόθητη εμπορική επιτυχία στο συγκρότημα σκαρφαλώνοντας στην θέση 55 των αμερικάνικων charts (τα προηγούμενα albums τους δεν είχαν μπει καν στο Top 200) και στην θέση 36 στην Μ. Βρετανία. Στην πατρίδα τους θα φτάσει ως την 11η θέση. Πριν το Lovedrive οι Scorpions δεν είχαν περιοδεύσει καν στην Βόρεια Αμερική!  O Meine σχολιάζοντας την εμπορική επιτυχία θα δηλώσει ότι σκοπός του συγκροτήματος είναι να γράφει καλή μουσική ακολουθώντας δυο βασικές μουσικές κατευθύνσεις της μπάντας. Η μία τα δυνατά γρήγορα κομμάτια και η άλλη τις πιο slow συνθέσεις. Σκοπός τους δεν ήταν να κυκλοφορούν albums με 2-3 μόνο καλά κομμάτια.
Το album ανοίγει με το άκρως μελωδικό και ιδιαίτερο Loving You Sunday Morning μία σύνθεση, όπου εκτός από το κοφτό riff του Rudolf Schenker, την παράσταση κλέβουν τα φωνητικά του Meine, που θυμίζουν τον Brad Delp των Boston και τον Steve Perry των Journey στην πιο rock εκδοχή τους. Μετά το χαλαρό ξεκίνημα έρχεται το Another Piece of Meat και τα γκάζια στο τέρμα. Το solo του Michael σκοτώνει, ενώ η θεματολογία των στίχων που έχει να κάνει με το σεξ, θα την συναντήσουμε στο μέλλον και σε άλλα τραγούδια του γκρουπ! Ωστόσο ο Rarebell έχει δηλώσει ό,τι συνέλαβε το κομμάτι στην Ιαπωνία, όταν είχε πάει με την τότε κοπέλα του σε έναν αγώνα kick boxing. Η κοπέλα του ήταν αθλήτρια, ο ίδιος όμως στην μέση του αγώνα ξενέρωσε και ζήτησε από την κοπέλα του να φύγουν λέγοντάς της «Hey, let's go, don't put on a show. You're just another piece, another piece of meat»  Το Another Piece of Meat είναι μάλλον το πιο σκληρό κομμάτι του album – πραγματική έκρηξη αδρεναλίνης! Για την συνέχεια μια από τις γνωστότερες μπαλάντες ever! Όσο και αν η εισαγωγή θυμίζει το Simple Man των θεών Lynyrd Skynyrd, η συνέχεια είναι εντελώς ξεχωριστή χαρίζοντας μας μια υπέροχη σύνθεση. Το Coast To Coast κλείνει την πρώτη πλευρά του album. Τα δύο αδέρφια Schenker μας χαρίζουν ένα από τα καλύτερα instrumentals ever. Εξαιρετικές μελωδίες, που σου κολλάνε στο μυαλό. Πραγματικά δεν είναι να απορεί κάνεις γιατί οι άνθρωποι αυτοί συγκαταλέγονται στους επιδραστικότερους καλλιτέχνες της μουσικής μας.

Κι αν η πρώτη πλευρά έχει κομματάρες, η δεύτερη πλευρά του album σκοτώνει. Λιγότερα από τρία λεπτά, που διαρκεί το Can't Get Enough, αρκούν για να σου τινάξουν τα μυαλά. Σκληρό ατόφιο hard rock με τα drums του Rarebell, τα γρέντζα στα φωνητικά του Meine και ένα χαοτικό solo στην κιθάρα, που δεν σε αφήνουν να πάρεις ανάσα! Όπως και πριν χαλάρωση μετά την καταιγίδα με το πιο ιδιαίτερο κομμάτι του album. Στο  Is There Anybody There οι Scorpions πειραματίζονται με την ρέγγε ενσωματώνοντας στην μουσική τους ρυθμούς της Τζαμάικα! Πετυχημένο αν και ριψοκίνδυνο το πείραμα! Η ιδέα να ακούγεται έτσι ήταν του παραγωγού Dieter Dierks. Το κομμάτι είχε γραφτεί τουλάχιστον 4-5 χρόνια πριν, ωστόσο δεν είχε περιληφθεί σε κάποιο album του συγκροτήματος, κυρίως επειδή ο Roth το θεωρούσε εμπορικό.
Η αδρεναλίνη και πάλι στα ύψη με την ομώνυμη κομματάρα του album. Απίστευτο το riff του Rudolf θυμίζει φυσική συνέχεια των συνθέσεων του Taken By Force. Η εισαγωγή του κομματιού θυμίζει έντονα το Lights Out των UFO και το Barracuda των Heart! Το album κλείνει με μια από τις καλύτερες και πλέον αναγνωρίσιμες μπαλάντες ever. Δεν υπάρχει άνθρωπος που έχει ακούσει live το Holiday χωρίς να ανατριχιάσει. To Holiday δεν προκάλεσε μεγάλη αίσθηση, όταν κυκλοφόρησε!!!  Ήταν το World Wide Live του 1985 που θα το συστήσει στο ευρύ κοινό και θα το καταστήσει γνωστό στους πάντες.
Το album ηχογραφήθηκε στα Dierks Studios με τον Dieter Dierks  να βρίσκεται πίσω από μια πραγματικά αψεγάδιαστη παραγωγή. Ο Dierks είχε συνεργαστεί και σε παλιότερες δουλειές με τους Scorpions. Ο τεράστιος παραγωγός έχει κατανοήσει απόλυτα την νέα μουσική κατεύθυνση και συνεισφέρει τα μέγιστα.
Το όποσθόφυλλο

Το artwork του album, έργο του Storm Thorgerson της εταιρίας Hipgnosis, προκάλεσε αντιδράσεις ήδη από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του. Το εξώφυλλο εικονίζει ένα ζευγάρι ντυμένο με καλά ρούχα στο πίσω μέρος μιας λιμουζίνας. Το δεξί στήθος της γυναίκας είναι εκτεθειμένο και ενώνεται με το χέρι του άνδρα με μια τσίχλα. Το οπισθόφυλλο εικονίζει τον ίδιο άνδρα και γυναίκα να κρατούν μία φωτογραφία του συγκροτήματος με το αριστερό στήθος της κοπέλας εκτεθειμένο. Ο σάλος, που προκλήθηκε στην Αμερική, οδήγησε στην απαγόρευσή του και σε εκτύπωση του album με νέο εξώφυλλο, το οποίο κοσμεί ένας μπλε σκορπιός σε μαύρο φόντο. H remastered έκδοση του album επανέφερε το αρχικό artwork.
Το Lovedrive είναι κατά γενική ομολογία ένα από τα καλύτερα albums στην ιστορία του συγκροτήματος. Η μουσική απλότητα, η ποικιλία στις συνθέσεις και η δημιουργική ενέργεια του γκρουπ συνετέλεσαν στο τελικό αποτέλεσμα. Το τί ακολούθησε την κυκλοφορία αυτού του album είναι λίγο πολύ γνωστό. Το συγκρότημα, που ξεκίνησε 14 χρόνια πριν διασκευάζοντας pop τραγούδια, αφομοιώνοντας στοιχεία από Jazz, blues και progressive, θα βρει τελικά το μουσικό στυλ, που του ταιριάζει και σύντομα θα γίνει ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα στον πλανήτη.

ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ

Το συγκρότημα θα συνεχίσει στην μουσική κατεύθυνση του Lovedrive κυκλοφορώντας τα κλασικά Animal Magnetism (1980), το Blackout (1982) και το Love At First Sting (1984) καθιστώντας τους ένα από τα πλέον εμπορικά (με την καλή έννοια του όρου) συγκροτήματα όλων των εποχών. Ως και τις μέρες μας συνεχίζουν να κυκλοφορούν στην πλειοψηφία τους καλά albums περιοδεύοντας ανά την υφήλιο.
Ποια άλλα σπουδαία albums κυκλοφόρησαν το ίδιο έτος: Το 1979 κυκλοφόρησαν μνημειώδη albums της μουσικής μας AC/DC - Highway to Hell, Eagles - The Long Run, Led Zeppelin - In Through the Out Door, Pink Floyd - The Wall, Van Halen - Van Halen II, Rainbow - Down to Earth, The Clash - London Calling κ.α.
TRIVIA
  • Ο Meine έχει δηλώσει για το εξώφυλλο του album ότι δεν περίμενε να λογοκριθεί ειδικά στις ΗΠΑ, όπου σε πολλές live εμφανίσεις τους οι γυναίκες fans τους έδειχναν τα γυμνά τους στήθη την ώρα που το συγκρότημα ήταν στην σκηνή!
  • Ο Michael Schenker έχει δηλώσει ότι συμμετείχε πέραν των τραγουδιών, που αναφέρεται ως συνθέτης και αυτών που παίζει τα leads και στα υπόλοιπα tracks του album κατόπιν αιτήματος του παραγωγού Dieter Dierks, με μικρά γεμίσματα προκειμένου αυτά να γίνουν πιο ενδιαφέροντα. Η απουσία του ονόματος του από τι συνθέσεις προκάλεσε την οργή του κυρίως εναντίον του αδερφού του. Πάντως ο Rudolf Schenker έχει δηλώσει ότι αυτό έγινε για νομικούς λόγους και ότι ο Michael έχει εισπράξει κανονικά το ποσό από τα δικαιώματα!
  • Η deluxe έκδοση του άλμπουμ, περιλαμβάνει ως bonus τα Holiday (demo) και το 'Cause I Love You" (demo) καθώς και ένα DVD με live εμφάνιση του group στην Ιαπωνία και ένα χορταστικό documentary για την δημιουργία του Lovedrive με συνεντεύξεις των ίδιων των πρωταγωνιστών! Απολαυστικό!
ΔΗΜΉΤΡΗΣ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗΣ
Ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ LOVEDRIVE 
Το εναλλακτικό εξώφυλλο του Lovedrive

 Το Lovedrive είναι απόλυτα ταυτισμένο με την έναρξη της «χρυσής εποχής» των Scorpions, τόσο σε επίπεδο εμπορικής επιτυχίας όσο και διεθνούς αναγνώρισης. Το 1978 ήταν η χρονιά που καθόρισε την ιστορία του group, καθώς στον απόηχο της μεγάλης επιτυχίας που είχε η περιοδεία τους στην Ιαπωνία ήρθε η αποχώρηση του Uli Jon Roth. Στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι της καριέρας τους αποφασίζουν να ρισκάρουν προσλαμβάνοντας τον άγνωστο και άπειρο Matthias Jabs ως διάδοχο του Roth, αλλάζοντας παράλληλα τον ήχο τους. Το εντυπωσιακό είναι ότι αυτή η αλλαγή δεν συνδυάζεται με αντικατάσταση του παραγωγού, καθώς ο Dieter Dierks παραμένει δίπλα τους και αναλαμβάνει να δώσει νέα διάσταση στην ιδιαίτερη φωνή του Klaus Meine και να αξιοποιήσει το πλεονέκτημα της συνεργασίας των Rudy Schenker, Michael Schenker και Matthias Jabs. Ο στόχος ήταν, στο τελικό αποτέλεσμα, να διακρίνει ο ακροατής ξεκάθαρα τη δυναμική των Scorpions και σίγουρα αυτός ο στόχος επιτεύχθηκε.
Στα οκτώ τραγούδια του album συνδυάζεται το heavy metal (με το καταιγιστικό "Another Piece of Meat" που είναι γραμμένο από τον ντράμερ του group τον Herman Rarebell, τον ηχητικό δυναμίτη "Can't Get Enough", αλλά και το “Lovedrive”), με το mid-tempo “ Loving you Sunday morning” (που ουσιαστικά μας συστήνει τον ιδιαίτερα ταλαντούχο Matthias), με τις rock μπαλάντες (το “Always somewhere” και το “Holiday” προσδιορίζουν τον συγκεκριμένο όρο), με το rock instrumental (το “Coast to coast” είναι ταυτισμένο με τις live εμφανίσεις τους), ακόμη και με τη reggae (το “Is There Anybody There?” επιβεβαιώνει τη διάθεσή τους να πειραματιστούν και να ανοίξουν νέους δρόμους).
Στη δύση των 70’s και λίγο πριν τη αυγή των 80’s οι Scorpions μάς προσφέρουν ένα album μοντέρνο, με πλουραλισμό και ανεξάντλητη ενέργεια.

Θόδωρος Τερζόπουλος
15/9/20/
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου