ΓΙΑΤΙ Ο IAN GILLAN ΔΕΝ ΤΡΑΓΟΥΔΑΕΙ LIVE ΤΟ CHILD IN TIME

Όλοι όσοι είχαμε ακούσει το 1970 το άλμπουμ των Τιτανοτεράστιων "Deep Purple In Rock", είχαμε μείνει με το στόμα με την ερμηνεία του Ian Gillan στο "Child In Time". Ποτέ έως τότε δεν είχαμε ακούσει κάτι παρόμοιο, καμία ίδια φωνή, καμία ίδια στριγκλιά, καμία τέτοια ένταση. Το. Τα χρόνια περάσανε κι ο Ian Gillan εξακολούθησε να ερμηνεύει αυτό τον ύμνο του rock live όπως συνέβη στο κορυφαίο live άλμπουμ όλων των εποχών, το Made in Japan. Η πρώτη φορά που το ερμήνευσε ήταν το 1969 σε συναυλία των Deep Purple στην Ολλανδία στο Paradiso Grote Zaal, στο Amsterdam, ενώ έως και σήμερα το έχει ερμηνεύσει (σ.σ. πάντα ο Gillan) 394 φορές. Κανέναν δεν έχει ενοχλήσει η 10λεπτη διάρκεια του και όλοι μένουν εκστασιασμένοι από την ερμηνεία του. Οι στίχοι του τραγουδιού είναι αντιπολεμικοί και στην ουσία μιλούν για την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και η μουσική του βασίζεται σε ένα άγνωστο τραγούδι των It's a Beautiful Day, το "Bombay Calling" όπου το 1969 τα δύο συγκροτήματα συναντήθηκαν σε ένα αεροδρόμιο και πάνω στη συζήτηση, αποφάσισαν να δανειστούν οι μεν Deep Purple  το τραγούδι των It's a Beautiful Day, Bombay Calling" οι δε It’s a Beaitiful Day (σ.σ. σπουδαίο αμερικάνικο ψυχεδελικό συγκρότημα) το "Wring That Neck" το οποίο μετέτρεψαν σε "Don and Dewey" και συμπεριέλαβαν στο άλμπουμ τους Marrying Maiden (1970). Η αλλαγή έγινε χωρίς μεταφορά των πνευματικών δικαιωμάτων και κανείς δεν θα το καταλάβαινε, αν οι Τιτανοτεράστιοι δεν μεταμορφώνανε την μελωδία του “Bombay Calling” στο αριστούργημα που λέγεται "Child In Time". Σύμφωνα με τον Ian Gillan, το τραγούδι έχει 2 πλευρές, τη μουσική του όπου ο Jon Lord δούλεψε και προσάρμοσε τη μελωδία στο ύφος των Deep Purple  και τη στιχουργική πλευρά που όταν γράφτηκαν οι στίχοι, ο Ψυχρός Πόλεμος μεταξύ Αμερικής και Ρωσίας ήταν σε έξαρση. Στη μουσική, πρώτα ο Lord έβαλε τα πλήκτρα και μετά ο Blackmore (ή Μαυροφορεμένος ή ο Καλύτερος Κιθαρίστας που Περπάτησε σε Αυτόν τον Πλανήτη) έβαλε τα μέρη της κιθάρας! Ήταν μια έμπνευση της στιγμής που τελικά έμεινε στην αιωνιότητα.
Το τραγούδι εξακολούθησε να το ερμηνεύει ακόμα και στην προσωπική καριέρα του ο Gillan, αλλά το 1995 και μετά άρχισε σταδιακά να το βγάζει από το set list των τραγουδιών που ερμήνευε στις συναυλίες ή ακόμα και να περιορίζεται σε ένα μικρό μέρος του, έως ότου το αφαιρέσει τελείως. Η τελευταία φορά που το ερμήνευσε, ήταν το 2002 κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής περιοδείας των Deep Purple στο Kharkiv  της Ουκρανίας.
Με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του καινούργιου δίσκου τους, ο μπασίστας  Roger Glover είπε σχετικά: "Ηχογραφήσαμε το “Child in Time” όταν ήμασταν 24 και όταν είσαι 24 χρονών μπορείς να κάνεις πολλά διαφορετικά πράγματα από όταν είσαι 74"Εξ άλλου έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα στην πολιτική. Ένα βράδυ που ο Ian Gillan ήταν κρυωμένος μας είπε ότι δεν μπορεί να το τραγουδήσει. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας ο Ritchie Blackmore  άρχισε να παίζει τις πρώτες νότες και το κοινό ενθουσιάστηκε και ο Ian αναγκάστηκε να το τραγουδήσει (σ.σ. δεν θέλω να ξέρω τι έγινε μετά στα παρασκήνια!). Τα χρόνια περάσανε, ο Ian μεγάλωσε, προσπάθησε να το ερμηνεύσει, αλλά δεν ήθελε να κοροϊδεύψει τον κόσμο κι αποφασίσαμε να το μην το ξανά ερμηνεύσουμε!» Είμαστε  περήφανοι για αυτό το τραγούδι, απλά δεν θέλει να το τραγουδήσει».
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
26/8/20
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου