DOORS-RIDERS ON THE STORM: ΝΕΑΝΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΠΑΛΑΙΩΝ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ

Ήταν μέσα δεκαετίας του 70 όταν ανακάλυψα την ομορφία των Doors. Μια καλή φίλη, που δυστυχώς δεν είναι πια μαζί μας η Ντίνα, μού έβαλε κι άκουσα το άλμπουμ των τους,  L.A. Woman (1971) κι από εκείνο το απόγευμα έγινε το αγαπημένο μου άλμπουμ από το μεγάλο αμερικάνικο συγκρότημα. Για να είμαι ειλικρινής, το τραγούδι «Riders on the Storm" δεν ήταν η πρώτη επιλογή μου, και πώς να είναι, όταν ήμουν ένας έφηβος που άκουγε φανατικά Black Sabbath, Deep Purple και Uriah Heep. Πως θα άκουγε το 7λεπτο λεπτεπίλεπτο αριστούργημα ενός συγκροτήματος που δεν έκανε «θόρυβο» όταν έπαιζε; Το τραγούδι είναι σύνθεση και των 4 μελών του συγκροτήματος (Manzarek, Krieger, Morrison, Densmore) και όταν είχε κυκλοφορήσει σε μικρό δίσκο είχε φθάσει στο Νο 14 του αμερικάνικου chart και στο Νο 22 του βρετανικού. Το τραγούδι κυκλοφόρησε σε single μετά το θάνατο του Morrison.

Σύμφωνα με τον κιθαρίστα Robby Krieger και τον οργανίστα Ray Manzarek, η μουσική του ήταν εμπνευσμένη  από το πασίγνωστο country τραγούδι "(Ghost) Riders in the Sky: A Cowboy Legend", ενώ μέρος των στίχων προέρχονται από τη ζωή του spree killer Billy Cook, και συγκεκριμένα η έκφραση "killer on the road"  τον οποίο ο Morrison είχε αναφέρει σε συνέντευξή του. Για την ιστορία, ο Cook είχε δολοφονήσει 6 ανθρώπους και μεταξύ αυτών τα 4 μέλη μιας οικογένειας που έκανε ώτο στοπ στην Καλιφόρνια. Από εκεί και πέρα, οι στίχοι έχουν διάφορες αναφορές, όχι απαραίτητα συνδεδεμένες μεταξύ τους, όπως ο στίχος "Girl you gotta love your man" αναφέρεται στην τότε σύντροφό του Pamela. Μιλώντας με τους Krieger και Manzarek, ο Γερμανός φιλόσοφος Thomas Collmer υποστηρίζει ότι η φράση "Into this world we're thrown", βασίζεται στο έργο του Γερμανού φιλόσοφου Martin Heidegger, όπου εν έτη 1963ο Jim Morrison είχε παρακολουθήσει στο πανεπιστήμιο της Φλόριδα μια διάλεξη γι 'αυτόν, στην οποία συζητήθηκε το έργο Γερμανών φιλοσόφων.
 
Λίγα χρόνια αφού κυκλοφόρησε το άλμπουμ, είχε γραφτεί ότι ο παραγωγός τους Paul A. Rothchild είχε υποτιμήσει το τραγούδι, λέγοντας ότι δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα "cocktail μουσικής" γι’ αυτό κι είχε αποχωρήσει από την παραγωγή. Πάντως λίγο αργότερα, ο Rothchild διεύψευσε αυτή τη φήμη.
TRIVIA
•  To «Riders on the Storm" ήταν το τελευταίο τραγούδησε ο Jim Morrison πριν φύγει για τη Γαλλία.
•  Στους στίχους όπου ο Morrison έχει βάλει το χέρι του, υπάρχουν πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία, αφού ο ίδιος αποκαλούσε τον εαυτό του "Rider on the storm".
•  Ο Eric Red που ήταν ο άνθρωπος που έγραψε το σενάριο της ταινίας The Hitcher(1986) που αναφέρεται στη ζωή του Billy Cook, είχε πει ότι οι στίχοι του αποτέλεσαν έμπνευση για το σενάριο!  • Μπάσο στο τραγούδι παίζει ο Jerry Scheff, με τα πλήκτρα του Manzarek να «φορτώνουν» τον ήχο.
• Ο Ray Manzarek παίζει με ένα Fender Rhodes που «βγάζει» τον ήχο της βροχής που ακούγεται την εισαγωγή.
•  Ο Jim Morrison σχεδόν ψιψιρίζει τους στίχους , ακριβώς για να δώσει μια υποβλητικότητα στην όλη σύνθεση
• Η έκδοση του single είχε διάρκεια 4.39.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
8/8/20
 
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου