ΠΕΘΑΝΕ Ο ΝΙΚΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ,ΚΙΘΑΡΙΣΤΑΣ ΤΩΝ "ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ"(ΟΤΑΝ ΔΕΙΣ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΠΕΣ ΤΟΥ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ!)

Έφυγε από τη ζωή μετά από μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 63 ετών το ιδρυτικό μέλος των «Σπυριδούλα», Νίκος Σπυρόπουλος.
Οι Σπυριδούλα σχηματίστηκαν το Νοέμβριο του 1977 από τους κιθαρίστες Βασίλη και Νίκο Σπυρόπουλο οι οποίοι είχαν ήδη εμπειρία παίζοντας με τους Last Barricade. Το όνομα Σπυριδούλα το πρότεινε ο συνεργάτης τους Γιώργος Γαϊτάνος, εμπνευσμένος από την πραγματική ιστορία της 12χρονης οικιακής βοηθού Σπυριδούλας Ράπτη που είχε βασανιστεί επί 36 ώρες με ηλεκτρικό σίδερο από το ανδρόγυνο που την μεγάλωνε! Το συγκρότημα στην αρχή έπαιζε διασκευές Rolling Stones, Lou Reed, Velvet Underground και κλασικών τραγουδιών blues. H τύχη τους άλλαξε όταν το Νοεμβρίου του 1977 ο Δημήτρης Πουλικάκος  τους να παίζουν στον κινηματογράφο «Κνωσός» και τους προτείνει στον Παύλο Σιδηρόπουλος ο οποίος έψαχνε συγκρότημα για να συνεργαστεί. Η συνεργασία τους απέφερε το 1979 έναν από τους καλύτερους δίσκους της ελληνικής δισκογραφίας,  το άλμπουμ Φλου που κυκλοφόρησε από την ΕΜΙΑΛ σε παραγωγή Θόδωρου Σαραντή.
Οι ηχογραφήσεις σύμφωνα με μαρτυρίες ήταν δύσκολες με τον Σιδηρόπουλο να έρχεται σε ρήξη με το συγκρότημα, εν μέρει λόγω των προβλημάτων εθισμού που ήδη είχε.
Αν και το άλμπουμ πήρε καλές κριτικές, οι πρώτες του πωλήσεις ήταν σχετικά χαμηλές, δεν ξεπέρασαν τις 5.000. Τα επόμενα χρόνια όμως η ήλθε η επιτυχία και σήμερα είναι ένας από τους καλύτερους ελληνικούς δίσκους. Μετά από λίγες συναυλίες που έδωσαν οι Σπυριδούλα με τον Σιδηρόπουλο, χώρισαν για να συνεχίσουν με την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους Νάυλον Ντέφια Και Ψόφια Κέφια, που αν και πάντα ήταν στη σκιά του Φλου ήταν ένας πολύ καλός δίσκος με ακόμα καλύτερους στίχους. Αργότερα οι Σπυριδούλα διαλύθηκαν και ο Νίκος Σπυρόπουλος βρέθηκε στους «Συμμορία» για να ξανασχηματίσει το συγκρότημα και να ηχογραφήσουν σποραδικά δίσκους αλλά και να κάνουν εμφανίσεις. Τα τελευταία χρόνια διατηρούσε studio στην περιοχή της Πλτ. Αμερικής.
20/6/20
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου