Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ “ELEGY” ΤΩΝ NICE

Το όνομα των Nice είναι γνωστό μόνο στους φίλους των Emerson Lake and Palmer κι αυτό γιατί εκεί έπαιζε ο Keith Emerson αλλά και στους φίλους του κλασικού progressive της δεκαετίας του 70. Το Elegy ήταν το τελευταίο άλμπουμ τους πριν ο μεγάλος οργανίστας αποχωρήσει και γίνει μέλος των Emerson, Lake & Palmer. Το Elegy κυκλοφόρησε αφού το συγκρότημα διαλύθηκε! (1971, Νο5 Μ.Βρετανία) και το εντυπωσιακό εξώφυλλο σχεδιάστηκε από την Hipgnosis των Storm Thorgerson και Aubrey Powell και η έρημος που εικονίζεται είναι η Sahara.Η ιδέα των Storm Thorgerson και Aubrey Powell ήταν να συνδυάσουν το μεγαλείο της μουσικής των Nice (σ.σ. ηχητικά πολύ κοντά στον ήχο των ELP, ίσως πιο λυρικοί) με μια επιβλητική φωτογραφία. Όταν ο Storm Thorgerson είπε την ιδέα του στους ανθρώπους της δισκογραφικής εταιρείας, τούς άρεσε, αλλά όταν έμαθαν ότι ήθελε να πάει στη Sahara για να κάνει τη φωτογράφιση, απάντησαν αρνητικά, αφού όλα τα έξοδα (συνεργείο, αεροπορικά εισιτήρια, διαμονή, διάφορα έξοδα) θα βάρυναν αυτούς. »Η καλύτερη φωτογραφία, απαιτεί την καλύτερη τοποθεσία» τους είπε και τελικά πέταξαν για τη Sahara παίρνοντας μαζί τους και 50 πλαστικές ξεφούσκωτες κόκκινες μπάλες για τις ανάγκες της φωτογράφισης. Ξεφούσκωτες, γιατί η διαφορά πέρσης μέσα στο αεροπλάνο εγκυμονούσε κινδύνους να εκραγούν, άσε που ήταν και θέμα χώρου.
Στη φωτογράφιση χρησιμοποιήθηκαν και οι 50 μπάλες που τις φούσκωσαν εκεί και στην τελική φωτογραφία δεν χρησιμοποιήθηκαν παρεμβολές στο studio, ενώ τα όποια ίχνη που έκαναν οι τεχνικοί, σβήστηκαν εκείνη την ώρα με μια μικρή σκούπα. Τις μπάλες τις προσέφεραν στους ντόπιους που μάλλον θα τα είχαν χάσει βλέποντας κάποιους λευκούς να φουσκώνουν μπάλες, να τις βάζουν στη σειρά, να τις φωτογραφίζουν, να σκουπίζουν τα ίχνη τους και μετά  να τους χαρίζουν τις μπάλες!    
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
21/5/20
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Ένα ακόμα μεγάλο ευχαριστώ για τις αναμνήσεις! Εγώ, να σου πω, που τον άκουγα φανατικά αυτόν τον δίσκο, είχα απογοητευτεί που ο Emerson άφησε τους Nice για τους ELP, που θυσίασε την ποιότητα για την εμπορικότητα (τέτοια μυαλά κουβαλάγαμε τότε)!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή