ZZ TOP SHARP DRESSED MΑN: ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΟΝΤΥΜΕΝΟΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΕΣΑΙ ΕΤΣΙ

Το 1983 ήταν η χρόνια που το τεράστιο συγκρότημα από το Texas, κυκλοφορώντας το album Eliminator γνωρίσε την απόλυτη επιτυχία με τις πωλήσεις του δίσκου μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξεπεράσει τα 10.000.000 αντίτυπα! Μέσα από το συγκεκριμένο album κυκλοφόρησαν 5 singles, μεταξύ των οποίων και τα κλασικά Gimme All Your Lovin', Sharp Dressed Man και Legs. To Sharp Dressed Man είναι σύνθεση των τριών μελών του συγκροτήματος και κυκλοφόρησε ως single με b-side το I Got The Six.
Η ιδέα για το κομμάτι ήταν του Billy Gibbons (κιθάρα, τραγούδι), όταν στους τίτλους τέλους μιας ταινίας, που παρακαλουθούσε, είδε έναν ηθοποιό να περιγράφεται ως «Sharp-Eyed Man». Πρόκειται για την ταινία «The Amateur» του 1981. Οι στίχοι του κομματιού πραγματεύονται το πώς ο πλούτος και το καλό ντύσιμο κάνουν έναν άνδρα ακαταμάχητο στο αδύναμο φύλο. Θυμίζω ότι τα μεταξωτά ρούχα θεωρούνταν της μόδας την δεκαετία του ’80 (Silk suit, black tie…), αν και το συγκρότημα προτιμούσε πάντα τα jeans!
Σε συνέντευξή του το 1985 ο μπασίστας του συγκροτήματος δήλωσε ότι ο όρος «Sharp Dressed - κομψά ντυμένος» βρίσκεται σε εξάρτηση με το ποιος είσαι. Κομψά ντυμένος είναι ο μηχανόβιος, που φορά τζιν ή ο punk rocker που ντύνεται ανάλογα. Μπορεί κανείς να είναι κομψός με πολλούς τρόπους, αρκεί να αισθάνεται έτσι.

Το Sharp Dressed Man ήταν ένα από τα πρώτα τραγούδια στο οποίο χρησιμοποιήθηκαν από τον Gibbons synthesizers. Η χρήση τους έδωσε φρεσκάδα και έκανε πιο heavy τον ήχο του γκρουπ, χωρίς να ξενίσει τους παλιούς οπαδούς του συγκροτήματος. Ο Gibbons αργότερα θα δηλώσει ότι επρόκειτο για έναν επιτυχημένο γάμο σύγχρονου techno beat με τον blues ήχο της μπάντας.
Η έκδοση του single είναι αισθητά μικρότερη σε διάρκεια (3:01) σε σχέση με αυτή του album (4:13). Στο single έχουν κοπεί τα solos του Gibbons στο μέσο του τραγουδιού και στο τελείωμα.
Ο φρέσκος ήχος του album και τα video clips, που συνόδευσαν την κυκλοφορία του, έφεραν στο συγκρότημα νέους φίλους. Σε αυτό συνέδραμε και το MTV, που συχνά έπαιζε κομμάτια τους.
ΤΟ VIDEO
 Το video clip του Sharp Dressed Man συνεχίζει την ιστορία της ανδρικής φαντασίωσης του Gimme All Your Lovin', όπου ο πρωταγωνιστής, που εργάζεται ως βενζινάς, παρασύρεται από τρεις αιθέριες υπάρξεις. Στο Sharp Dressed Man ο πρωταγωνιστής, τον οποίο υποδύεται ο χορευτής – μοντέλο Peter Tramm, εργάζεται στην υποδοχή κάποιου club. Στην προσπάθεια του να λάβει την «αναγνώριση» θα λάβει βοήθεια από τρεις όμορφες κοπέλες (είναι οι ίδιες με το Gimmie All Your Lovin’), που εμφανίζονται με το Eliminator, το κόκκινο όχημα – σήμα κατατεθέν των ZZ Top. Τα μέλη του συγκροτήματος συμμετέχουν στο clip, αφενός σαν η μπάντα που παίζει live στο club, αφετέρου σαν πνεύματα – σκιές που βοηθούν τον πρωταγωνιστή δίνοντάς του τα κλειδιά του Eliminator.

TRIVIA
  •  Στο πρώτο solo ο Gibbons ηχογράφησε δύο κιθάρες, μία Fender Esquire & την κλασική  Les Paul ("Pearly Gates") του 1959, δημιουργώντας έναν μοναδικό ήχο.
  •  Ο frontman του συγκροτήματος Billy Gibbons διαθέτει μια εντυπωσιακή συλλογή αυτοκινήτων με συλλεκτικά αυτοκίνητα όπως το διάσημο Cadzzilla. Το διαμάντι όμως της συλλογής του είναι το Eliminator (1933 Ford coupe). Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο εκτός από πρωταγωνιστικό ρόλο σε video clips του συγκροτήματος, περιλαμβανομένου και του Sharp Dressed Man, κοσμεί και εξώφυλλά δίσκων του συγκροτήματος (Eliminator & Afterburner).
  •  Το συγκρότημα το 1997 στο VH1 Fashion Awards έπαιξε live to συγκεκριμένο κομμάτι την ώρα που στην πασαρέλα βρίσκονταν άνδρες – μοντέλα, ενώ το γκρουπ περιστοιχιζόταν από όμορφες χορεύτριες.
  •  Το τραγούδι έχει ακουστεί σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές μεταξύ άλλων το Miami Vice ("Whatever Works" - 1985), Full House ("Bachelor of the Month" - 1991), Twin Peaks ("Part 15" - 2017) κ.α.
  • Υπάρχουν πολλές διασκευές του κομματιού από τις οποίες ξεχωρίζει αυτή από Nickelback, ενώ υπάρχει και μια gothic από τους Lucyfire (project του τραγουδιστή των Tiamat).
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗΣ
8/2/20

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου