ROCK INCIDENT 99: ΓΙΑΤΙ ΟΙ REO SPEEDWAGON, BRYAN ADAMS KAI COREY HART ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔHΣΟΥΝ ΤΟ DANGER ZONE ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝIΑ TOP GUN!

Το 1986 ήταν μια καταπληκτική χρόνια, τόσο για τη μουσική όσο και για τον κινηματογράφο. Μια από τις πλέον πετυχημένες ταινίες που χαρακτήρισαν εκείνη τη χρονιά ήταν και το Top Gun, που εκτόξευσε την καριέρα του Tom Cruise. Όμως εκτόξευσε και την καριέρα του Kenny Loggins που συμμετείχε στο soundtrack με 2 τραγούδια, το “Danger Zone”(No2 Αμερική, Νο 45 Μ.Βρετανία) σύνθεση των Georgio Moroder και Tom Whitlock και το “Playing with the Boys’”. Οι παραγωγοί της ταινίας είχαν επιλέξει τη μουσική του Harold Faltermeyer για το κυρίως θέμα της ταινίας (σ.σ όπου κιθάρα παίζει ο Steve Stevens). O Faltermeyer τους παρουσίασε περί τα 30 μουσικά θέματα κι έκλεισαν χρόνο σε studio, για να αρχίσουν να βάζουν τις μουσικές πάνω στα γυρίσματα για να δουν κι ακούσουν πιο ταιριάζει καλύτερα. Κι ενώ είχαν ταιριάξει  όλες τις σκηνές ταινίες με μουσική, τους έλειπε κάτι που θα απογείωνε την ταινία. Οι υπεύθυνοι της δισκογραφικής εταιρείας CBD που θα κυκλοφορούσε το soundtrack, προσπάθησαν να οδηγήσουν τους παραγωγούς σε καλλιτέχνες της, όπως του Judas Priest που εκείνη την εποχή ηχογραφούσαν το άλμπουμ Turbo. Οι παραγωγοί τους ζήτησαν το τραγούδι “Reckless” το οποίο θα ακουγόταν στο τέλος της ταινίας, αλλά με την προϋπόθεση ότι δεν θα το συμπεριελάμβαναν στο άλμπουμ τους. Οι Judas Priest αρνήθηκαν κι απευθύνθηκαν στον Giorgio Moroder για να τους γράψει ένα τραγούδι. Κι αυτός τους έγραψε μαζί με τον Whitlock που έγραψε τους στίχους,  το ‘Danger Zone’”
Στο demo το τραγούδι ερμηνεύει ο Session τραγουδιστής Joe Pizzulo, που άφησε καλές εντυπώσεις στους παραγωγούς της ταινίας, οι οποίοι δεν είχαν απορρίψει την ιδέα να το τραγουδήσει άλλος. Έτσι ο Whitlock άρχισε να ψάχνει κι άλλες φωνές πουν θα μπορούσαν να το ερμηνεύσουν και ένας από αυτούς ήταν ο Bryan Adams, ο οποίος απέρριψε την ιδέα γιατί θεώρησε ότι το έργο ήταν πολεμοχαρές. Το τραγούδι απέρριψε και ο Corey Hart που τους είπε ότι θα ήθελε να τραγουδήσει ένα δικό του τραγούδι. Την ίδια αρνητική απάντηση έδωσαν και οι REO Speedwagon που κι αυτοί είπαν ότι θα ήθελαν να τραγουδήσουν  ένα δικό τους τραγούδι. Το επόμενο συγκρότημα που πλησίασαν ήταν οι Toto οι οποίοι αρχικά ήταν στη λίστα των τραγουδιών του soundtrack με το τραγούδι τους “Only You” που θα έκλεινε την ταινία. Τελικά προτίμησαν να κρατήσουν το “Only You” για το άλμπουμ τους που κυκλοφόρησε το 1992 με τίτλο Kingdom of Desire.
Έτσι, οι παραγωγοί της ταινίας και οι Moroder και Whitlock είχαν στα χέρια τους ένα μελλοντικό hit που κανείς δεν ήθελε να τραγουδήσει! Τότε το σύμπαν συνωμότησε όπως θα έλεγε κι ο Umberto Eco και την ίδια ώρα βρέθηκαν στο studio οι Moroder και Whitlock και ο Kenny Loggins, ο οποίος ηχογραφούσε το τραγούδι του 'Playing With the Boys'” για τις ανάγκες του soundtrack! O Whitlock σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να το τραγουδήσει και τον επισκέφτηκε σπίτι του, ζητώντας του να κάνει ένα demo. Μετά από λίγες ημέρες, ο Loggins τους παρουσίασε το τραγούδι με λίγες αλλαγές και οι 2 συνθέτες ενθουσιάστηκαν. Το ηχογράφησε κι αμέσως μπήκε στο άλμπουμ.

Η επιτυχία του δεν ήταν πρωτόγνωρη για τον Αμερικάνο συνθέτη και τραγουδιστή, αφού το 1984 είχε πάει στο Νο1 του αμερικάνικου chart με το τραγούδι “Footloose” από την ομώνυμη ταινία. Το αμέσως επόμενο προσωπικό του άλμπουμ ήταν το Back to Avalon (1988) που περιείχε το τραγούδι"Nobody's Fool που ήταν το θέμα της ταινίας Caddyshack II (Νο 8 στην Αμερική)n the U.S.), ενώ ένα χρόνο, πριν, το 1987 είχε άλλη μια επιτυχία και πάλι από soundtrack με το τραγούδι "Meet Me Halfway" (Νο11 Αμερική) από την ταινία Over the Top. Το soundtrack Top Gun μόνο στην Αμερική ξεπέρασε τα 9.000.000 αντίτυπα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
18/2/20


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου