FLOCK: ΜΕ ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΗΧΟ ΤΟΥ ΒΙΟΛΙΟΥ ΤΟΥ JERRY GOODMAN

Για ακόμα μια εβδομάδα από τη στήλη Ποιος Θυμάται, ένα ακόμα άγνωστο συγκρότημα. Οι Αμερικάνοι Flock με καταγωγή από το Chicago, κυκλοφόρησαν 3 άλμπουμ τη δεκαετία του 70 ενώ ακολούθησε ένα live το 2004 κι το studio με τίτλο 2131 South Michigan Ave (2009) χωρίς όμως ιδιαίτερη σημασία. Όμως η μεγάλη ιστορία τους γράφτηκε την 6ετία 1969-1975 όταν κυκλοφόρησαν τα πρώτα τρία studio άλμπουμ τους. Στην Ελλάδα έγιναν γνωστοί με το τραγούδι “The Clown”από το πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο το όνομά τους (Νο 48 Αμερική) που είναι και το καλύτερό τους. Το “The Clown” είναι ένα αντιπροσωπευτικό κομμάτι του ήχου της Αμερικής στα τέλη της δεκαετίας του 60, που έψαχνε τον ξεχωριστό ήχο. Ο ήχος τους κατατάσσεται στο jazz rock και χαρακτηρίζεται από το βιολί του Jerry Goodman που μετά την ηχογράφηση του 2ου άλμπουμ τους Dinosaur Swamps (1970, Νο 95 Αμερική), έφυγε για να γίνει μέλος των Mahavishnu Orchestra. Οι Flock δεν γνώρισαν την εμπορική επιτυχία των άλλων jazz-rock συγκροτημάτων της εποχής, όπως Chicago και Blood Sweat & Tears αλλά είναι από τα συγκροτήματα που χαίρουν το σεβασμό των rock fans για τον πρωτοποριακό ήχο τους.  
Το πρώτο άλμπουμ τους είχε πολλά στοιχεία jazz fusion, ενώ το δεύτερο "Dinosaur Swamps" ήταν στα ηχητικά βήματα του πρώτου με το κομμάτι "Big Bird" να ξεχωρίζει. Μετά την κυκλοφορία του"Dinosaur Swamps", το συγκρότημα διαλύθηκε για να επανασυνδεθεί 4 χρόνια αργότερα και να κυκλοφορήσει το άλμπουμ Inside Out για να ξαναδιαλυθεί οριστικά. Στο Live in Europe(2004) βιολί παίζει ο Michael Zydowsky και συμμετέχουν τα αρχικά μέλη Fred Glickstein, Jerry Smith και Ron Karpman.



TRIVIA
H πρώτη επιλογή για τη θέση του βιολιστή στους Mahavishnu Orchestra ήταν ο Γάλλος βιολιστής Jean Luc Ponty αλλά δεν κατάφερε να πάρει visa κι έτσι στη θέση του πήραν τον Goodman. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
The Flock (1969) 
Dinosaur Swamps (1970)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
3/2/20
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου