MANFRED MANN’S EARTH BAND – “BLINDED BY THE LIGHT”

Οι Manfred Mann's Earth Band έχουν μια πολύ μεγάλη πορεία στη μουσική. Τόσο χρονικά όσο και ποιοτικά. Τους συναντάμε το 1962(!) αρχικά με το όνομα Manfred Mann (Νοτιοαφρικάνος μουσικός που έπαιζε πλήκτρα) να γνωρίζουν πολλές pop επιτυχίες, κατά βάση με συνθέσεις άλλων μουσικών. Σταδιακά μεταλλάσσονται στους Manfred Mann's Earth Band, που από το 1972 και μετά αρχίζουν να κυκλοφορούν άλμπουμ  που τους κατατάσσουν στο progressive rock. Έως και το 1975, αν και έχουν μια σειρά πολύ ενδιαφέροντων άλμπουμ και μουσικής, οι επιτυχίες τους είναι σχετικά λίγες. Το καλοκαίρι του 1976 κυκλοφορούν το 7ο άλμπουμ τους με τίτλο  Roaring Silence και από τις χαμηλές θέσεις του chart βρίσκονται στην κορυφή με ένα «περίεργο και δύσκολο» τραγούδι, το "Blinded by the Light". Την ιστορία αυτού του τραγουδιού θα διαβάσετε σήμερα που παραμένει ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κομμάτια τους.
Χωρίς να μπορεί να χαρακτηριστούν σαν συγκρότημα που ερμήνευαν συνθέσεις άλλων, τόσο οι Manfred Mann όσο και η μετεξέλιξή τους, οι Manfred Mann’s Earth Band έχουν μια σειρά πετυχημένων διασκευών ("Do Wah Diddy Diddy" John Barry/Ellie Greenwich, "Oh No Not My Baby" Gerry Goffin/Carole King, "If You Gotta Go, Go Now" Bob Dylan, "Just Like a Woman"Bob Dylan, "It's All Over Now, Baby Blue" Bob Dylan, "Father of Night" Bob Dylan και για να τελειώσουμε κάπου, "Spirit in the Night" του Bruce Springsteen). Όπως διαβάσατε, έχουν διασκευάσει 4 συνθέσεις του Bob Dylan με πιο πρόσφατη χρονικά τότε, το "Spirit in the Night"του Bruce Springsteen που ο Manfred Mann είχε αρχίσει να του τραβάει την προσοχή. Έτσι άκουσε τον πρώτο δίσκο του, Greetings from Asbury Park, N. J (1973) και την προσοχή του τράβηξε το τραγούδι που άνοιγε το δίσκο, το"Blinded by the Light". «Δύσκολο τραγούδι, ότι έπρεπε για διασκευή» σκέφτηκε ο Mann και προχώρησε σε μια δαιδαλώδη διασκευή, αρκετά διαφορετική σε σχέση με την πρώτη εκτέλεση του Springsteen. Το τραγούδι το συμπεριέλαβε στο δίσκο του Roaring Silence κι όταν από την δισκογραφική εταιρεία του ζητήθηκε η γνώμη του για το ποιο τραγούδι θα μπορούσε να κυκλοφορήσει σε single, ήταν το τελευταίο στη λίστα του! Εξ άλλου ήταν απογοητευμένος από την αποτυχία του "Spirit in the Night" (Νο97 Αμερική) κι έβλεπε τα πράγματα αρκετά διαφορετικά από ότι στο παρελθόν. 


 Η δισκογραφική εταιρεία επιλέγει να κυκλοφορήσει σε single το "Blinded by the Light" που μέσα σε λίγες εβδομάδες από την κυκλοφορία του πηγαίνει στο Νο1 του αμερικάνικου chart μικρών δίσκων, πραγματοποιώντας μια τεράστια έκπληξη και στο Νο6 του Βρετανικού. Δύσκολο τραγούδι, περίεργοι στίχοι, και φυσικά καθόλου μέσα στο ρυθμό της εποχής. Στην 7λεπτη(!) διάρκεια  του που φιλοξενείται στο άλμπουμ, υπάρχει μια γέφυρα Chopsticks με πιάνο που ήταν ιδέα του ντράμερ Chris Slade.Επειδή ήταν αδύνατον πρακτικά να κυκλοφορήσει σε single τραγούδι με τόσο μεγάλη διάρκεια, το edit ήταν μόνο 3:48! Οι Manfred Mann's Earth Band για να το «φέρουν» στα μέτρα τους, έκαναν ορισμένες αλλαγές στους στίχους του, με πιο σημαντική το στίχο που λέει "cut loose like a deuce" που μετατράπηκε σε "revved up like a deuce" πράγμα που δεν άρεσε καθόλου στον Springsteen γιατί του θύμισε διαφήμιση γυναικολογικών προϊόντων καθαριότητας! Όμως το πρόβλημα δεν σταμάτησε εκεί, αφού η αμερικάνικη δισκογραφική εταιρεία αντιμετώπισε πρόβλημα με το airplay του τραγουδιού στις νότιες πολιτείες ακριβώς με αυτό το στίχο και την υποτιθέμενη αναφορά σε ποιόν γυναικείας υγιεινής. Ο ίδιος ο Springsteen έχει πει ότι πολλοί στίχοι γράφτηκαν με τη λογική να κάνουν ρίμα και μάλιστα συμβουλεύτηκε και λεξικό! Πολλές αναφορές είναι εντελώς προσωπικές όπως ο στίχος "Madman drummers, bummers (αναφέρεται στον ντράμερ Vini Lopex γνωστό και σαν Mad Man), “and Indians in the summers( η ομάδα του στο Baseball) και “with a teenage diplomat" (αναφέρεται στον ίδιο τον Springsteen και είναι αυτοβιογραφικοί).

TRIVIA
Και ο Springsteen είχε κυκλοφορήσει το τραγούδι σε single αλλά δεν μπήκε ούτε στο Top 100 του Billboard!
ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΑΝ
Το 2002 οι Δανοί Funkstar De Luxe κυκλοφόρησαν μια disco διασκευή τους, ενώ το διασκευάσαν και οιThe Eagles of Death Metal για την ταινία Super Troopers 2 (2018).
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
11/1/20
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Απ΄τις πιο ονομαστές διασκευές! Απ' αυτές μάλιστα, που η διασκευή βγαίνει καλύτερη απ' το original! Μάστορες σ' αυτό οι Manfred Mann. Να θυμίσω και μια άλλη, εξαιρετική διασκευή τους στο Mighty Quin του Bob Dylan.

    ΑπάντησηΔιαγραφή