ΕΦΥΓΕ Ο ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΤΑΝΙΔΗΣ

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών ο ηθοποιός Γιώργος Κοτανίδης  από τις σημαντικές σημερινές παρτουσίες των γραμμάτων και της τέχνης. Τους τελευαίους μήνες αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και το τελευταίο διάαστημα είχε παρουσιάσει ειλεό ο οποίος δεν αντιμετωπίστηκε σωστά από τους γιατρούς και αυτό οδήγησε σε περαιτέρω προβλήματα με την καρδιά του.Είχε γεννηθεί στις 5 Φεβρουαρίου 1945 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και έπαιξε στο θέατρο, την τηλεόραση, τον κινηματογράφο. Χαρακτηριστικό είναι ότι τις ημέρες που έφυγε από τη ζωή, παιζόταν ένα διαφημιστικό στη τηλεόραση, όπου πρωταγωνιστούσε. Συμμετείχε στη δημιουργία του «Ελεύθερου Θεάτρου», όπου έμεινε ως το 1975κι από τότε συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους και σκηνοθέτες, ερμηνεύοντας σημαντικούς ρόλους σε όλα τα θεατρικά είδη.  Το 2004 ίδρυσε το θίασο «Σαλτιμπάγκοι» και ανέβασε τα έργα «QED ή Τι απέδειξε ο κύριος Φάινμαν» του Πίτερ Παρνέλ, «Δέκατη έβδομη νύχτα» του Απόστολου Δοξιάδη, «Bal-Trap» του Ξαβιέ Ντιριγκέρ, «Low Level Panic» της Κλερ Μακ Ιντάιρ, «Μια τρελή μέρα» του Ερίκ Εμανουέλ Σμιτ, «Οι αγνοούμενοι» του Βασίλη Κατσικονούρη και σε συνεργασία με την Adam Productions το «Rock 'n' Roll» του Τομ Στόπαρντ, το οποίο σκηνοθέτησε. Επίσης συνεργάστηκε με την Κατερίνα Ευαγγελάτου στο «Cock» του Μάικ Μπάρτλετ, καθώς και με το «Εθνικό Θέατρο». Στη διάρκεια της «επταετίας» συμμετείχε ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα, ενταγμένος στην επαναστατική αριστερά. Βασανίστηκε και φυλακίστηκε επανειλημμένα. Την περίοδο 1980-85 συμμετείχε στη δημιουργία του εκδοτικού οίκου «Ιθάκη» που εξέδωσε βιβλία για το θέατρο, τον κινηματογράφο και τη μουσική.
Στον κινηματογράφο έπαιξε σημαντικούς ρόλους σε ελληνικές και διεθνείς παραγωγές. Έγραψε το σενάριο της ταινίας «Πάμπτωχοι Α.Ε.» Εμφανίστηκε σε κωμικούς και δραματικούς ρόλους τηλεοπτικών σειρών της κρατικής και της ιδιωτικής τηλεόρασης, σε θεατρικά έργα για την τηλεόραση, καθώς και σε διεθνείς τηλεοπτικές παραγωγές. Ο Γιώργος Κοτανίδης τα Χριστούγεννα μπήκε στο νοσοκομείο προκειμένου να υποβληθεί σε μια επέμβαση ρουτίνας και όπως υποστηρίζουν οι συνάδελφοί του και δεν «πήγαν καλά» με αποτέλεσμα να προκύψει μια σειρά επιπλοκών που τελικά του στέρησε τη ζωή.
Τελευταία του δουλειά το θεατρικό έργο Το δείπνο (2018) ενώ έπαιξε και στα Πρόβα νυφικού (2014), Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα (2013), Περικλής (2011), Δυτική αποβάθρα (2014). Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη συγγραφή. «Οι σαλτιμπάγκοι» είναι το δεύτερο μυθιστόρημά του. Το 1995 εκδόθηκε η νουβέλα του «Περί Μαιάνδρου» και το 1999 το μυθιστόρημα «Απρόσμενα αισθήματα» από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδης. Έγραψε επίσης το σενάριο της ταινίας «Πάμπτωχοι Α.Ε.».
29/1/20
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου