Η ΕΡΤ ΤΙΜΑ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΠΑΘΑ 27/1/20 ΠΑΛΛΑΣ. Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙ

8 μήνες μετά το θάνατο του Γιάννη Σπαθα, η ΕΡΤ έκανε αυτό που έπρεπε: Διοργάνωσε μια μουσική βραδιά στη μνήμη του, με  κινητήριο δύναμη την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Αραβίδη και τη συμμετοχή στο πρώτο μέρος των Βασίλη Λέκκα και Νανάς Μπινοπούλου και στο δεύτερο μέρος του ντράμερ των Socrates, Γιώργου Τρανταλίδη και των Jacks Full.
Σε ένα γεμάτο Παλλάς, μπροστά σε ένα κοινό που ηλικιακά ήταν πάνω από τα 50 χρόνια, η βραδιά ξεκίνησε με την 49μελή(!) Ορχήστρα της ΕΡΤ που διασκεύασε μια σειρά τραγουδιών του Γιάννη Σπάθα από τη δεύτερη φάση της καριέρας του που ασχολήθηκε με το έντεχνο τραγούδι όταν ηχογραφούσε τα άλμπουμ "Σύντομα Όνειρα", "Κλασσικά Εικονογραφημένα", "Τα Μυστικά τοιυ Δρόμου" και "Οπωσδήποτε Παράθυρο"'. Ο Βασίλης Λέκκας και η  Νανά Μπινοπούλου, ερμήνευσαν τα τραγούδια με το γράφοντα να έχει δύο παρατηρήσεις: Η πρώτη έχει να κάνει με το πόσο καλά ήταν προβαρισμένη η Ορχήστρα και η δεύτερη ότι οι ενορχηστρώσεις ήταν αρκετά χαλαρές, με αποτέλεσμα να υπάρξουν στιγμές βαριεστημάρας.

Για να είμαι ειλικρινής, δεν ήξερα τα περισσότερα τραγούδια κι αυτό με κούρασε.  Το δεύτερο μέρος, με τη συμμετοχή του συγκροτήματος του γιού του, Νίκου Σπάθα, των Jacks Full σίγουρα είχε περισσότερο ενδιαφέρον αφού ήταν rock και έπαιξαν με τη συνοδεία της Ορχήστρας που είχε διακριτικό ρόλο. Breaking Through, Born again, Mr.wc, Lady, Killer (από εδώ ξεκίνησε η έντονη συμμετοχή του κόσμου), Queen of the Universe, Stray dogs (Plaza), Mountains (καταχειροκροτήθηκε) και το Starvation με το οποίο έκλεισαν, αποτέλεσαν το set list του Rock Προγράμματος, όπου τα τραγούδια ερμήνευσαν η Μαρκέλλα Παναγιώτου και ο μπασίστας Χάρης Αρπατογλου που ήταν καλοί. Σίγουρα, η εναλλακτική ερμηνεία με γυναικεία φωνητικά στα τραγούδια των Soctates, που έχουμε συνηθίσει να τα ακούμε από τη φωνή του Αντώνη Τουρκογιώργη, είχε ενδιαφέρον και δεν ενόχλησε κανέναν. Πολύ καλός ο γιός του Νίκος που είναι κι αυτός κιθαρίστας, πολύ καλή η επανεμφάνιση του Γιώργου Τρανταλίδη, που είχαν χρόνια να τον ακούσω. 
Χάρης Αρπατόγλου, Μαρκέλλα Παναγιώτου, Γιώργος Τρανταλίδης
 

Καλή προσπάθεια που καταλαβαίνω ότι χρειάστηκε πολύ κόπο για να γίνουν οι απαραίτητες ενορχηστρώσεις. Θα ήθελα στο μέλλον να δω και μια rock βραδιά με όλους εκείνους τους συνοδοιπόρους του από άλλα συγκροτήματα της εποχής αλλά και πρώην μέλη των Socrates να αποτίουν το δικό τους φόρο τιμής στη σκηνή. Η παραγωγή είχε ετοιμάσει ένα πολύ καλό και πλούσιο πρόγραμμα με πληροφορίες για τα τραγούδια αλλά και όλους τους συντελεστές! 
Θα κλείσω με μια παρατήρηση που πηγάζει από τη χθεσινή βραδιά. Κατηγορούμε, και μάλλον, δικαιολογημένα την ΕΡΤ που γίνεται  ουρά κάθε κυβερνώντος κόμματος. Από την άλλη πλευρά όμως τη χθεσινή βραδιά κανένα ιδιωτικό κανάλι ή και ….rock ραδιόφωνο δεν θα …τολμούσε να διοργανώσει. Η ΕΡΤ ήταν εκεί, την οργάνωσε, τη βιντεοσκόπησε και σε άλλες εποχές που θα υπήρχε δισκογραφία, θα κυκλοφορούσε και σε δίσκο.
Βασίλης Λέκκας.
Κείμενο: Αλέξανδρος Ριχάρδος
Φωτογραφίες: Γιώργος Μολδοβάνος

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment