EAGLES LIVE (1980): ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΜΕΛΩΔΙΕΣ ΝΤΥΜΕΝΕΣ ΜΕ COUNTRY ROCK ΣΤΟΙΧΕΙΑ



Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα όλων των εποχών, έχοντας κυκλοφορήσει ένα από τα κορυφαία album της ιστορίας της μουσικής. Από την στήλη με τα καλύτερα live δεν μπορεί να λείπει το Eagles Live του 1980. Η επιλογή σε σχέση με το δεύτερο live του γκρουπ έγινε αφενός γιατί το Hell Freezes Over δεν είναι αμιγώς live album (περιέχει 4 studio κομμάτια), αφετέρου γιατί το αυτό του 1980 είναι πιο κοντά στην κλασική και άρα πιο αγαπημένη περίοδο του συγκροτήματος.

Παρά το γεγονός ότι οι Eagles το 1980 βρισκόταν στα πρόθυρα διάλυσης, το συγκρότημα ήταν δεσμευμένο με συμβόλαιο από την εταιρία του (Elektra/Asylum Records) για την κυκλοφορία ενός ακόμη album κι αναγκάστηκαν να κυκλοφορήσουν το συγκεκριμένο album που κυκλοφόρησε σε διπλό δίσκο και περιέχει κομμάτια από δύο περιόδους του συγκροτήματος. Η πρώτη από την περιοδεία για το Hotel California βρίσκοντας την μπάντα στο απόγειο της δόξας της και η δεύτερη από την περιοδεία για το The Long Run, όταν πια η διάλυση του γκρουπ λόγω εσωτερικών διαμαχών φαντάζει αναπόφευκτη. 5 από τα κομμάτια προέρχονται από εμφανίσεις τους  τον Οκτώβριο του 1976 στο Forum του Inglewood της California, ενώ τα άλλα δέκα ηχογραφήθηκαν  τον Ιούλιο του 1980 από 3 εμφανίσεις τους στο Civic Auditorium της Santa Monica και μία στην Long Beach Arena στην California. Το album περιέχει συνθέσεις από όλους τους δίσκους του συγκροτήματος, με εξαίρεση το On The Border του 1974, καθώς και δύο συνθέσεις από την προσωπική δισκογραφία του Joe Walsh (All Night Long & Life's Been Good) και μια διασκευή στο Seven Bridges Road του μεγάλου Steve Young. Το μέγεθος των μουσικών του συγκροτήματος, αλλά και όσων τους πλαισιώνουν δεν επιτρέπει αμφιβολία για το τελικό αποτέλεσμα. Σε αυτό το live θα βρεις ό,τι χαρακτηρίζει μουσικά τους Eagles, υπέροχες μελωδίες ντυμένες ιδανικά με τον country / rock ήχο της μουσικής τους. Οι live εκτελέσεις είναι πραγματικά αψεγάδιαστες και ακολουθούν πιστά αυτές του studio, σε βαθμό παρεξηγήσιμο κάποιες φορές. Αυτό όμως ενισχύει τη συνοχή του album μιας δεν πρόκειται για μία live εμφάνιση ή έστω για ηχογραφήσεις μίας περιοδείας. Τα κομμάτια που κλέβουν την παράσταση είναι η κλασική τριάδα από το Hotel California (Το ομώνυμο, το New Kid In Town και το Life In The Fast Line) όπως τα Take It Easy και I Can t Tell You Why από το ομώνυμο album και από το The Long Run αντίστοιχα.

Όταν τελειώσεις την ακρόαση αυτού του album, ένα είναι σίγουρο. Θα θες το ξανακούσεις σύντομα. “You can check out any time you like, But you can never leave!"



TRIVIA
  •  To Eagles Live έχει γίνει 7 φορές πλατινένιο στις ΗΠΑ με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 3.500.000 αντίτυπα.
  • Οι συνολικές πωλήσεις του συγκροτήματος ξεπερνούν τα 100.000.000 albums, ενώ μόνο το Hotel California έχει πουλήσει πάνω από 26.000.000 αντίτυπα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
  • Η ηχογράφηση του Life In The Fast Line είναι από την live εμφάνιση του συγκροτήματος στο πλαίσιο ενίσχυσης της εκλογικής καμπάνιας του μετέπειτα γερουσιαστή  Alan Cranston. Στα παρασκήνια της συναυλίας η ένταση μεταξύ του Glenn Frey (rhythm guitar, keyboards, vocals) και του Don Felder (guitars, harmony and backing vocals) είχε φτάσει σε σημείο που πιάστηκαν στα χέρια. Μετά από αυτή την εμφάνιση ο Frey έπαψε να μιλάει και με τα άλλα μέλη του γκρουπ.
  •  Το εξώφυλλο (και το οπισθόφυλλο) του album εικονίζει κουτί αποθήκευσης του εξοπλισμού, που η μπάντα χρησιμοποιούσε κατά την περιοδεία της. Σε αυτό υπάρχουν δύο στοιχεία με τα οποία το συγκρότημα υπονοεί ότι τελεί υπό διάλυση. Στο εξώφυλλο και οπισθόφυλλο αναγράφεται ο αριθμός 86 αριθμός που στην αμερικάνικη αργκό σημαίνει ξεφορτώνομαι κάποιον (βλ. Frey) ή αρνούμαι να προσφέρω υπηρεσία. Στο οπισθόφυλλο σε αυτοκόλλητα αερομεταφοράς αναγράφεται MIA, ακρωνύμιο της φράσης Missing In Action που αναφέρεται σε αγνοούμενους (ο όρος χρησιμοποιείται κυρίως για να χαρακτηρίσει αγνοουμένους πολεμικών συγκρούσεων). 
  •  Η διαμάχη είχε φτάσει σε τέτοιο σημείο, που τα μέλη αισθάνθηκαν την ανάγκη στα credits του δίσκου να ευχαριστήσουν τους 5 δικηγόρους που μεσολάβησαν για την συνεννόηση όλων των πλευρών.
  •   Η αφίσα που περιέχεται στο βινύλιο είναι από την εμφάνιση της 14/06/1980 στο Yale Bowl του New Haven στο Connecticut. Στην συγκεκριμένη φωτογραφία όμως δεν εικονίζεται η εμφάνιση του γκρουπ, αλλά η εμφάνιση των Little River Band που άνοιξαν τη συναυλία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗΣ
4/8/19




Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου