1983: H ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΩΝ ANIMALS (Ή ΜΗΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΝΩΡΙΤΕΡΑ;)

Μετά την πρώτη διάλυση των Animals το 1966, ακολούθησαν αρκετές αναβιώσεις τους με βασικό πρωταγωνιστή τον Eric Burdon.  Όμως το  1983 είχαμε μια πολύ δυνατή επαναφορά του συγκροτήματος με όλα τα αρχικά μέλη και κυρίως με ένα πολύ καλό τραγούδι, το “The Night” που έγινε επιτυχία και στη χώρα μας.
Έτσι νόμιζα κι εγώ, αλλά διαβάζοντας το βιβλίο αυτοβιογραφία του Eric Burdon, Χωρίς Παρεξήγηση (2001 εκδ.Ηλέκτρα), ανακάλυψα (!) ότι 6 χρόνια νωρίτερα, οι αυθεντικοί Animals είχαν επανασυνδεθεί και μάλιστα είχαν κυκλοφορήσει ένα άλμπουμ που αγνοούσα, το We Were So Rudely Interrupted.
Την ιστορία των δύο επανασυνδέσεων αλλά και των άλμπουμ τους θα διαβάσετε στο άρθρο που ακολουθεί.
Γράφει ο Αλέξανδρος Ριχάρδος
Η πρώτη επανασύνδεση έγινε το1976 όταν όλοι οι αυθεντικοί Animals (Eric Burdon, Alan Price, Hilton Valentine, Chas Chandler και John Steel) συγκεντρώθηκαν στο σπίτι του Chas Chandler στο Surrey  στο οποίο παλαιότερα κατοικούσε ο Captain Cook! Σιγά σιγά είχαν αρχίσει να βρίσκουν τη φόρμα τους με τη συντριπτική πλειοψηφία των τραγουδιών που πρόβαραν για να ηχογραφήσουν να είναι blues και διασκευές. Το άλμπουμ We Were So Rudely Interrupted κυκλοφόρησε το  1977 με μόνο μια δική τους σύνθεση, το "Riverside County" όπου εμφανίζονται όλοι σαν συνθέτες. Τα”Fire on the Sun" και "As the Crow Flies" είναι από τις καλύτερες στιγμές τους ενώ η διασκευή του “Many Rivers to cross”μπορεί τότε να ακουγόταν ενδιαφέρουσα, σήμερα τη βρήκα σαν μια καλή στιγμή του άλμπουμ και τα τίποτε παραπάνω.  Το We Were So Rudely Interrupted σε γενικές γραμμές είναι άχρωμο, χωρίς την αλητεία που είχαν οι Animals τη δεκαετία του 60.

Η φωνή του Burdon εξακολουθεί να είναι η κινητήριος δύναμις του συγκροτήματος και αυτό  φαίνεται στα Blues τραγούδια του άλμπουμ αλλά έως εκεί. Το άλμπουμ δεν βοηθήθηκε από τη δισκογραφική εταιρεία που ήταν η Barn, μια ετικέτα της Polydor με αποτέλεσμα να σταματήσει στο Νο 70 του βρετανικού chart και να περάσει απαρατήρητο. Απογοητευμένοι από τις πωλήσεις αλλά κι από τη δημοσιότητα που ε03AFε τόσο η επανασύνδεσή τους όσο και το ίδιο το άλμπουμ το συγκρότημα διαλύθηκε συνεχίζοντας ο καθένας την καριέρα του, πρωτοστατούντων βέβαια των Burdon, Chandler και Price.
Για την ιστορία, ο τίτλος του άλμπουμ προήλθε από την στην πρώτη φράση της πρώτης στήλης του William Connor που δημοσιεύτηκε στην Daily Mirror αμέσως μετά τη λήξη του Β Παγκόσμιου Πολέμου: "Όπως έλεγα πριν μας διακόψουν με τέτοιο ανάγωγο τρόπο ...", συνεχίζοντας κανονικά τη στήλη όπως πριν τον πόλεμο!
Κι ενώ τίποτε δεν έδειχνε μια καινούργια επανασύνδεση, με προσπάθειες του αδελφού του ντράμερ των Police Stewart Copeland, Miles Copeland, Προέδρου της I.R.S. Records οι αυθεντικοί Animals υπογράφουν για ένα ακόμα καινούργιο studio άλμπουμ που κυκλοφορεί το 1983 με τίτλο Ark. 

Αρχικά είχαν συγκεντρωθεί οι 4 (Price, Steel, Valentine και Chandler) και όλοι ήξεραν ότι χωρίς Eric Burdon δεν έχει Animals. Ο Burdon σε μετέπειτα συνεντεύξεις του έχει δηλώσει ότι αυτό το reunion το προκάλεσε ο ντράμερ John Steel γιατί είχε ανάγκη χρημάτων. Το άλμπουμ ανοίγει με το grooveάτο και πολλά υποσχόμενο"Loose Change" για να συνεχίσει με το mid tempo reggae "Love Is for All Time" που τότε ήταν της μόδας και κυκλοφόρησε σε single χωρίς επιτυχία. Το τραγούδι που κερδίζει τις εντυπώσεις είναι το "The Night"(Νο48 Αμερική) και μεγάλη επιτυχία στη χώρα μας".
Ένα σημαντικό στοιχείο, είναι η συμφωνία που έκανε ο Burdon με την I.R.S. και τα υπόλοιπα μέλη των Animals, να του επιτρέψουν να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ από την επανασύνδεση. Τα γυρίσματα έγιναν με αρχικό κόστος 15.000$, όλα καλυμμένα από τον Burdon ώσπου σταμάτησε λόγω έλλειψης πόρων. Όταν ζήτησε την οικονομική συνδρομή των υπόλοιπων, αυτοί αρνήθηκαν και τα γυρίσματα διεκόπησαν. Σήμερα υπάρχουν 14 ώρες υλικού αλλά κανείς δεν ξέρει που (σ.σ. αν δεν έχουν σβηστεί).

Tα τραγούδια της περιοδείας Ark tour βασίστηκαν σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στα τραγούδια τους από τη δεκαετία του 60 και βέβαια σε αυτά του Ark καθώς και σε δύο από την προσωπική καριέρα του Burdon ("Heart Attack", "No More Elmore") και στο τραγούδι "Oh Lucky Man, σύνθεση του Alan Price που ήταν το βασικό μουσικό θέμα της ομότιτλης ταινίας του 1973. Στην περιοδεία εκτός των 5 Animals συμμετείχαν και οι Zoot Money πλήκτρα, Nippy Noya περκάσιονς, Steve Gregory σαξόφωνο και Steve Grant κιθάρα. Η περιοδεία είχε πολλές sold lout  συναυλίες, ενώ στις 31 Δεκεμβρίου εμφανίστηκαν στο Wembley Arena, ανοίγοντας για τους Police (σ.σ. το συγκρότημα του Stewart Copeland, αδελφού του Miles!).
Βάση του συμβολίζου που είχαν υπογράψει με την I.R.S. «χρωστάγανε» ένα live άλμπουμ το οποίο κανείς δεν φρόντιζε να ετοιμαστεί αφού μετά την περιοδεία, είχαν διαλυθεί. Ο Burdon με τον κιθαρίστα Steve Grant (σ.σ. που ήταν στην περιοδεία) έκλεισαν studio και χρησιμοποιήσαν τις ταινίες από τη συναυλία στο Wembley Arena, προσθέτοντας τα χειροκροτήματα.΄Ετσι το  1984 κυκλοφόρησε το άλμπουμ Animal Live REiv it Up κλείνοντας την υποχρέωση προς την I.R.S Records. 
Συγκρίνοντας τα δύο studio άλμπουμ, σίγουρα το Ark είναι πιο groove με τη φωνή του Burdon, σήμα κατατεθέν των Animals, όχι μόνο να ξεχωρίζει αλλά να έχει ηγετική θέση στην παραγωγή, όπως της πρέπει! Εξ άλλου το γεγονός ότι το άλμπουμ έβγαλε ένα διαχρονικό hit, το “The Night” λέει πολλά.
ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Ο Eric Burdon που ήταν, κι είναι, το πλέον δραστήριο μελό τους, ηχογράφησε το`1988 το άλμπουμ I Used To Be An Animal.
Αυτό είναι το βιβλίο-αυτοβιογραφία του Eric Burdon Χωρίς Παρεξήγηση (εκδ.Ηλέκτρα) που ήταν ένα από τα βιβλία που διάβασα φέτος το καλοκαίρι.

TRIVIA
Κατά τη διάρκεια των προβών του στο  σπίτι του Chandler μια ημέρα καθυστέρησε πολύ ο Alan Price όπου τελικά τους τηλεφώνησε ότι δεν θα έλθει για την πρόβα επειδή στο διπλανό του σπίτι βρισκόταν σε εξέλιξη επιχείρηση κομάντος του βρετανικού στρατού επειδή μέλη του I.R.A. είχαν απαγάγει 2 ηλικιωμένους και τους κρατούσαν ομήρους!

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
20/8/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου