ACCEPT" - FAST AS A SHARK" Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΑΚΙ ΤΟΥ 1830!

Αθήνα 1986. Βρίσκομαι για επαγγελματική επίσκεψη στα γραφεία της ελληνικής δισκογραφικής εταιρείας FM Records του Νίκου Κούρτη, στην οδό Κρήτης 6 ένα μικρό στενάκι στο Γαλάτσι. «Πήγαινε στην αποθήκη και πάρε ότι θες» μου λέει μόλις τελειώσαμε τη συνάντηση κι ένα από τα άλμπουμ που πήρα ήταν το Restless and Wild των άγνωστων τότε σε εμένα Accept.Όλα έδειχναν ότι ήταν ένα Heavy συγκρότημα και όταν πήγα αργά το απόγευμα σπίτι μου ήταν το πρώτο που έβαλα να ακούσω στο πικ απ μου, ένα Dual 701 (σ.σ. δεν είμαι σίγουρος για τον τύπο). Η έκπληξη ήταν το πρώτο συναίσθημα που αισθάνθηκα όταν άκουσα την εισαγωγή του πρώτου τραγουδιού που άνοιγε το άλμπουμ, του "Fast as a Shark". Ένα παιδικό(;) γερμανικό τραγουδάκι, παραδοσιακό όπως έμαθα αργότερα με τίτλο Ein Heller und ein Batzen (A Farthing and a Penny) που τελειώσει σε λίγα δευτερόλεπτα για να ακολουθήσει το τράβηγμα της βελόνας του πικ απ (σ.σ. την πρώτη φορά θεώρησα ότι ήταν του δικού μου πικ απ και ίδρωσα), ένα ουρλιαχτό και μετά ένα απίστευτο speed metal με μια φωνάρα, ενός τύπου που λεγόταν Udo Dirkschneider κι αμέσως μπήκε στη δεκάδα των αγαπημένων μου τραγουδιστών. Τι κομματάρα ήταν αυτή, τι καταιγίδα! Χρόνια είχε να με συναρπάσει ένα τραγούδι τόσο πολύ κι ευτυχώς σχεδόν ολόκληρος ο δίσκος ήταν υψηλού επιπέδου. Σε ένα απόγευμα είχα γνωρίσει ένα άγνωστο έως τότε γερμανικό συγκρότημα και έως αργά το βράδυ το "Fast as a Shark" έπαιζε και ξανά έπαιζε στο πικ απ μου. Εννοείται ότι όταν πρωτοσυνάντησα τον Udo στην promo επίσκεψη του στην Αθήνα για συνεντεύξεις, το πρώτο πράγμα που τον ρώτησα ήταν πως τους ήλθε η ιδέα να βάλουν αυτό το παιδικό παραδοσιακό απόσπασμα στην αρχή ενός τόσο εμβληματικού metal τραγουδιού! Η απάντηση ήταν ότι ήταν ιδέα του Hoffman να ξεκινάει ο δίσκος με κάτι ιδιαίτερο. Ηχογραφούσαν στο studio του παραγωγού Dieter Dierks (σ. σ. ο γνωστός Dieter Dierks με την πολυετή συνεργασία με τους Scorpions) και αφού εξάντλησαν ότι ιδέα είχαν να πουν, ρώτησαν τη μητέρα (!) του Dierks τι θα τους πρότεινε και αυτή με τη σειρά της, έφερε μια σειρά δισκάκια από τραγούδια που άκουγε ο γιός της όταν ήταν μικρός. Όταν επέλεξαν το Ein Heller und ein Batzen δεν ήξεραν ότι το αφελές παραδοσιακό τραγουδάκι, θα τούς έβαζε σε μπελάδες γιατί μπορεί οι ρίζες του να φθάνουν στο 1830 αλλά αυτό που δεν ήξεραν οι Accept ήταν ότι το τραγούδαγαν οι ναζί (σ.σ.σαν Marching song) με αποτέλεσμα να γίνουν οι αρνητικοί συσχετισμοί. Και δεν έφθανε αυτό, ο Udo εμφανιζόταν με στρατιωτικό παντελόνι και κοντό μαλλί, πράγμα σπάνιο για metal τραγουδιστή.  Ευτυχώς το θέμα ξεπεράστηκε και δεν ‘φορτώθηκε’ στο συγκρότημα μια ναζί ετικέτα.
Για την ιστορία, το “Fast as a Shark” είναι σύνθεση των Peter Baltes, Udo Dirkschneider, Wolf Hoffmann και Stefan Kaufmann  και πρωτοκυκλοφόρησε στο άλμπουμ Restless and Wild  το 1982, όπου τότε δεν υπήρχε διανομή της εταιρείας Brain στη χώρα μας. Λίγο αργότερα τη διανομή της την πήρε η FM η οποία με τη σειρά της τα πρώτα χρόνια έως ότου αποκτήσει δική της αποθήκη, διανεμόταν από την Polygram.
Το “Fast as a Shark” έχουν διασκευάσει οι Witchery, Helloween, Holy Grail, Rage, Forte, Altar Steel Prophet και Debauchery.
TRIVIA
Τότε, στα μέσα της δεκαετίας του 80, δεν ξέραμε τον τίτλο του παραδοσιακού τραγουδιού και το λέγαμε heidi heido heida από τους πρώτους στίχους που ακούγονται.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

27/7/19

 
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου