OI GRAND SLAM KAI ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ PHIL LYNOTT

1983, μόλις έχει τελειώσει η περιοδεία των Thin Lizzy με τελευταία εμφάνιση αυτή της Νυρεμβέργης και τα μέλη του συγκροτήματος, περιμένουν τις αποσκευές τους στο Heathrow. Χαιρετιούνται και φεύγουν για τα σπίτια τους. Ήταν η τελευταία φορά που οι Thin Lizzy ήταν όλοι μαζί, αφού ακολούθησε η διάλυση. Η κατάσταση του Phil Lynott πήγαινε από το κακό στο χειρότερο εξ αιτίας των ναρκωτικών, αλλά η θέληση του να συνεχίσει να παίζει μουσική ήταν δεδομένη.  Έτσι σχημάτισε τους Gland Slam αφού προηγουμένως είχε απορρίψει ονόματα όπως Reactor Factor, Catastrophe, Hell Bent On Havoc και Slam Anthem and Slam. Στο καινούργιο σχήμα του εκτός του ίδιου, μέλη του ήταν ο κιθαρίστας Laurence Archer (πρώην Stampede, Wild Horses, Lautrec), ο επίσης κιθαρίστας Donal 'Doish' Nagle (πρώην The Bogey Boys), ο ντράμερ  Robbie Brennan και ο οργανίστας Mark Stanway (από τους Magnum). Στα αρχικά μέλη τα οποία ήθελε να συμπεριλάβει ο Lynott στο σχήμα ήταν 2 μέλη των Thin Lizzy, o κιθαρίστας John Sykes και ο παιδικός του φίλος Brian Downey στα ντραμς. Κι ο μεν πρώτος, ο Sykes δεν δέχτηκε γιατί είχε καλύτερη οικονομική προσφορά από τον David Coverdale για τους Whitesnake, o δε δεύτερος, ο Downey για προσωπικούς λόγους.

 Όμως και οι δύο είχαν κάνει κάποιες πρόβες μαζί με τον Lynott. Να  σημειωθεί ότι πρώτη επιλογή στη θέση του κιθαρίστα δεν ήταν ο Sykes αλλά ο "Philthy Animal" Taylor των Motörhead που αρνήθηκε. Έτσι τη θέση του κιθαρίστα πήρε ο Laurence Archer, με τον Lynott να αποκτά το ψευδώνυμο Sergeant Rock γιατί κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων στο studio ήταν πολύ αυστηρός. Με ήχο πολύ κοντά σε αυτόν του τελευταίου studio άλμπουμ των Thin Lizzy, Thunder and lighting, οι Grand Slam δεν είχαν εμπορική επιτυχία, έστω κι αν το single "Nineteen"(Νο 76 Μ.Βρετανία) ήταν πολύ καλό, όπως και τα  "Crime Rate" και "Military Man" (συνσύνθεση των Phil Lynott, Laurence Archer και Mark Steinway) που πρωτοεμφανίστηκε στο άλμπουμ του Gary Moore Run For Cover (1985). Ειδικά το "Nineteen" που κυκλοφόρησε σε παραγωγή του Paul Hardcastle, έστεκε σε κάθε άλμπουμ των Thin Lizzy και κυκλοφόρησε λίγες εβδομάδες πριν το θάνατό του Lynott. To συγκρότημα βοήθησε με το παραπάνω την κυκλοφορία του τραγουδιού, εμφανιζόμενοι σε κάθε εκπομπή που τους προσκαλούσαν, αλλά δεν κατάφεραν αν τραβήξουν το ενδιαφέρον του κόσμου. Σε αρκετές από τις τηλεοπτικές/ραδιοφωνικές συνεντεύξεις, δεν απέκλειε την επανασύνδεση των Thin Lizzy, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Scott Gorham, αλλά και συνεργασία με τον Gary Moore. Όλα αυτά βέβαιαι σε φιλολογικό επίπεδο αφού τον πρόλαβε ο θάνατος.
Παρ’ όλη τις πετυχημένες εμφανίσεις τους, οι δισκογραφικές εταιρείες ήταν πολύ συγκρατημένες απέναντι τους λόγω του προβλήματος του Lynott που όλο και μεγάλωνε με αποτέλεσμα το συγκρότημα να διαλυθεί το 1985.
Παράλληλα, ακολούθησε μια περίοδος με τον Lynott να συνεργάζεται με τους Clann Eadair και ηχογραφούν το single "A tribute to Sandy Denny" με τον Phil Lynott στα φωνητικά. Η Sandy Denny ήταν τραγουδίστρια του αγγλικού φολκλορικού συγκροτήματος Fairport Convention. Πιο σημαντική ήταν η συνεργασία του με τον Huey Lewis αλλά ποτέ δεν κυκλοφόρησαν! Μάλιστα τρείς τίτλοι τραγουδιών έχουν διαρρεύσει, “Can’t ger away”, «Still Alive” και “ One Wish”.

Ο μεγάλος Phil Lynott έφυγε από τη ζωή στις 4 Ιανουαρίου 1986 σε ηλικία 36 ετών και τα demos των Grand Slam, κυκλοφόρησαν 15 χρόνια αργότερα, το 2002 με τίτλο The Studio Sessions. Αιτία θανάτου του ηπατική, καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια, λόγω ετών κατάχρησης φαρμάκων και αλκοόλ.

Οι Grand Slam διαλύθηκαν το 1985 χωρίς να καταφερθούν να αποσπάσουν ένα δισκογραφικό συμβόλαιο. Την κυκλοφορία του cd Studio Session επιμελήθηκε ο Mark Stanway όπως και την κυκλοφορία του Grand Slam: Live 1984. Γενικά οι Grand Slam, πέραν του single «Nineteen»  δεν κυκλοφόρησαν τίποτε επίσημο και όσα έχουν δει το φως της κυκλοφορίας κατά διάφορες εποχές είναι bootleg.
Διαβάστε εδώ το άρθρο για το τελευταίο studio άλμπουμ των Thin Lizzy, Thunder and Lighting

Η ΜΙΚΡΉ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ DEDICATION

Το τραγούδι "Dedication" εμφανίστηκε μετά το θάνατο του Lynott και κυκλοφόρησε σαν cd single και συμπεριλήφθηκε στην ομώνυμη συλλογή που κυκλοφόρησε το 1991. Επειδή κυκλοφόρησε μετά το θανατό του, θεωρείται σαν τραγούδι που γράφτηκε για τους Grand Slam κι όχι για τους Thin Lizzy!Συνθέτης του, είναι ο Phil Lynott και το κομμάτι βρέθηκε μισοτελειωμένο σε μια ταινία με τους Scott Gorham και Brian Downey να προσθέτουν κιθάρα και ντραμς. Αρχικά παρουσιάστηκε σαν προσωπικό τραγούδι του Lynott αλλά ο κιθαρίστας Laurence Archer διεκδίκησε συνθετικά δικαιώματα τα οποία κέρδισε και του παραχωρήθηκε ένα μέρος τους.
 
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

The Studio Sessions

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
10/6/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου