CREAM – WHEELS ON FIRE (1968)

Hard rock blues αυτοσχεδιασμοί, εξαιρετικό παίξιμο με τον ένα μουσικό να ανταγωνίζεται τον άλλον κι ένα διπλό αξεπέραστο άλμπουμ όπου ο ένας δίσκος είναι Live κι ο άλλος studio.
Αυτό είναι το  Wheels of Fire(Νο3 Μ.Βρετανία, Νο1 Αμερική) των Cream που κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 1968 κι εκτός από τα παραπάνω, είναι το πρώτο διπλό άλμπουμ που ξεπέρασε το 1.000.000 αντίτυπα στην ιστορία της δισκογραφίας.
Η αρχική ιδέα ήταν να κυκλοφορήσει σαν διπλό studio άλμπουμ, αλλά οι Eric Clapton, Jack Bruce και Ginger Baker όταν άρχισαν να ακούν τις ταινίες από τις live εμφανίσεις τους, σκέφτηκαν να προσθέσουν κι ορισμένα Live κομμάτια. Και μόνο με αυτά τα live θα ασχοληθούμε στο σημερινό,  που περιέχονται στο δεύτερο δίσκο του άλμπουμ και στις πλευρές 3 και 4. Οι τίτλοι τους είναι Crossroads, Sponnfull, Traintime και Toad όπου λόγω της διάρκειας τους ανά δύο φιλοξενούνται σε κάθε πλευρά του βινύλιου.

Από τα 4 αυτά live κομμάτια, τα 2 είναι από τα αγαπημένα μου, το Spoonful σύνθεση του Willie Dixon και το Crossroads, σύνθεση του Robert Johnson. Και ιδιαίτερα το Spoonful, παρ’ όλη τη διάρκεια του (17’ λεπτά) έχει τόσο πλούσιες εναλλαγές, ιδιαίτερα από τον Eric Clapton, που το ακούς και ξανακούς. Φυσικά δεν λείπουν τα σόλο μπάσο/κιθάρα και ντραμς, στο Toad o Ginger Baker δίνει δωρεάν μαθήματα. Εσείς ξεκινήστε την ακρόαση του από το Crossroads που θεωρείται σαν μια από τις καλύτερες rock/blues ηχογραφήσεις που έγιναν ποτέ.
Κι αν σήμερα, τα Spoonful και Crossroads είναι χιλιοακουσμένα, τότε πολλοί από εμάς, όπως εγώ τα ακούγαμε για πρώτη φορά, ο μυαλό μας έκτιζε δικές του φανταστικές ιστορίες. Κι αυτή είναι Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ του δίσκου. Εκτός από το πολύ καλό ψυχεδελικό  εξώφυλλο που επιμελήθηκε ο Martin Sharp που επιμελήθηκε και το εξώφυλλο του άλμπουμ τους Disraeli Gears, το Wheels on Fire υπήρξε φωτεινός οδηγός για τα βρετανικά rock συγκροτήματα της δεκαετίας του 70, όπως Led Zeppelin και Free που έκτισαν τη μουσική τους πάνω στο blues. Πρωτοπόροι οι Cream, συνδύασαν το Blues και το rock με το δικό τους τρόπο,χτίζοντας ένα μοναδικό μουσικό διαμάντι. Γράφοντας αυτές τις γραμμές ακούω το δίσκο και σκέπτομαι πόσα από τα νέα παιδιά μπορούν να μπουν στο πνεύμα όχι μόνο των κομματιών του αλλά και της εποχής. Αλλά κάθε εποχή έχει τις δικές της ομορφίες.....    


TRIVIA
H ιδιαιτερότητα του, ο ένας δίσκος να είναι live κι ο άλλος studio, έκαναν τους υπεύθυνους της δισκογραφικής εταιρείας τους να τον κυκλοφορήσουν και σαν 2 ξεχωριστά άλμπουμ Wheels of Fire (In the Studio) και Wheels of Fire (Live at the Fillmore) με παρεμφερή εξώφυλλα.


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
10/3/19/


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου