ZZ TOP: ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΕ ΕΝΑ ΒΟΥΒΑΛΙ, ΜΙΑ ΜΑΚΡΥΚΕΡΑΤΗ ΑΓΕΛΑΔΑ, ΦΙΔΙΑ, 6 ΓΥΠΕΣ, ΑΡΑΧΝΕΣ ΚΑΙ ΚΑΚΤΟΥΣ!

Από τα μέσα της δεκαετίας του 80 και μετά, οι περιοδείες των συγκροτημάτων έγιναν πολυέξοδες και εμπλουτίστηκαν με πολλά θεατρικά στοιχεία. Ο Bon Jovi κρεμόταν με σχοινιά από την οροφή, η ντραμς του Tommy Lee ήταν περιστρεφόμενη, οι φωτιές και τα κοστούμια δεν έφθαναν στους Kiss και είχαν προσθέσει ένα σωρό άλλα θεατρικά στοιχεία, όπως ένα κλουβί το οποίο κατέβαινε από την οροφή με τον Gene Simmons να βγάζει φλόγες από το στόμα του, οι Def Leppard και οι U2 είχαν περιστρεφόμενες σκηνές και ένα σωρό άλλα μάλλον υπερβολικά. Σχεδόν μια δεκαετία πίσω, το 1976 οι ZZ Top, συγκρότημα με ήχο blues hard rock με μόνο attraction(!) τη γενειάδα τους ξεκινούν την Worldwide Texas Tour που βασικό θέμα είχε το σύνθημα “bring Texas to the people”. Πως μεταφράζεται αυτό; Μια σκηνή βάρους 35 τόνων(!) με το σχήμα της πολιτείας του Τέξας και εκτός από τους τρεις ZZ Top, φιλοξενούσε ένα βουβάλι, μια μακρυκέρατη αγελάδα του Τέξας, πολλά δηλητηριώδη φίδια, ταραντούλες, έξη γύπες που όλοι είχαν το ίδιο όνομα, Oscar, όλα ζώα που ζουν στην περιοχή του Τέξας και πολλούς κάκτους.
Ο Αλέξανδρος Ριχάρδος γράφει για εκείνη την ιστορική περιοδεία για την οποία δεν υπάρχουν κινηματογραφημένα στιγμιότυπα!
Η ιδέα που ήταν του manager τους Bill Ham ήταν μεγαλεπήβολη και το περίεργο είναι ότι όχι μόνο πραγματοποιήθηκε αλλά στέφθηκε με επιτυχία. Όταν αποφασίσανε να προχωρήσουν με αυτή την ιδέα, τον πρώτο που πλησίασε ο Ham, ήταν ο ειδικός στα ζώα, Ralph Fisher ο οποίος δεν ήξερε ποίοι είναι οι ZZ Top, οι οποίοι σημειωτέον έως τότε είχαν κυκλοφορήσει 4 άλμπουμ με πιο πρόσφατο το Fandago (1975). Η πρώτη ερώτηση που έκανε ο Ham στον ….θηριοδαμαστή Fisher ήταν αν μπορεί να βάλει ένα βουβάλι μέσα σε κλουβί και να ταξιδέψει με τραίνο. Ο Fisher έμεινε με το στόμα ανοιχτό όταν ο Ham του είπε ότι εκτός από το βουβάλι, θέλει μια μακρυκέρατη αγελάδα (συναντάται στο Τέξας). Τα βρήκε και τα δύο και μετά από σύσταση του Ham, o Fisher άρχισε να τους βάζει δυνατά να ακούνε rock τραγούδια και να αναβοσβήσουν φώτα για να συνηθίσουν τις συνθήκες της συναυλίας! Και όχι μόνο αυτό. Μπροστά από στο έκπληκτο βουβάλι και την αγελάδα, άρχισαν να ανεμίζουν σημαίες και να σκάνε …πυροτεχνήματα και γενικά ότι συνηθιζόταν τότε στις περιοδείες για να συνηθίσουν τα ζώα σε αυτές τις καταστάσεις.
Houston Astrodome Arena.
Όμως και το συγκρότημα δεν έμεινε πίσω. Είχε νοικιάσει το Houston Astrodome Arena για πρόβες ενώ έβαψε τα tour trucks στα χρώματα της περιοδείας βάζοντας το σχετικό λογότυπο όπως και το λογότυπο της εταιρείας management του Ham, της Lone Wolf . Συνολικά υπήρχαν 6 τριαξονικά που μετέφεραν τον εξοπλισμό με τη σκηνή να είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να βλέπουν κι όσοι  κάθονται πλάγια.
Ο καλλιτέχνης που ζωγράφισε το λογότυπο της Lone Wolf στο τραίνο, αντιμετώπισε ένα σοβαρό πρακτικό πρόβλημα. Έχοντας ζωγραφίσει τους κάκτους και το φεγγάρι (δες λογότυπο Lone Wolf), έμενε ο λύκος που όμως για να το ζωγραφίσει ήθελε να τον έχει μπροστά του, ζωντανό μοντέλο. Και επειδή ένας λύκος δεν κάθεται τόσο εύκολα για …μοντέλο ζωγράφου, βρήκε ένα γερμανικό λυκόσκυλο με τον εκπαιδευτή του και το ζωγράφισε. Χαρακτηριστικό είναι ότι για να πετύχει τη συγκεκριμένη στάση με το κεφάλι όρθιο, ο εκπαιδευτής χάιδευε το λυκόσκυλο στο λαιμό του και του έδινε φιστίκια!
Όταν τελείωσε η 35 τόνων σκηνή, διακοσμήθηκε με όλα τα φυτά (κυρίως κάκτους) που ευδοκιμούν στο Τέξας και σε μια πυραμίδα από fibreglass έβαλαν τα φίδια. Φυσικά εννοείται ότι καθ' όλη τη διάρκεια της περιοδείας υπήρχε κτηνίατρος καθώς και συνεχής εφοδιασμός τροφών για τα ζώα.
Το λογότυπο της εταιρείας του Ham με τον οποίο οι ZZ Top έληξαν τη συνεργασίας τους το 2006!
Η συναυλία ξεκίναγε με τα φώτα να χαμηλώνουν, η σκηνή να είναι μαύρη και μόνο ψηλά μέσα από το φως του προβολέα εμφανιζόταν ένα γερμανικό λυκόσκυλο στη χαρακτηριστική πόζα του ουρλιαχτού.  Είπαμε, ότι λύκο δεν μπορούσαν να εκπαιδεύσουν, αλλά ούτε και το λυκόσκυλο μπορούσε να μάθει την ώρα που θα τον φωτίζει ο προβολέας να ουρλιάζει με αποτέλεσμα το ουρλιαχτό να είναι μαγνητοφωνημένο. Αμέσως μετά, η σκηνή φωτιζόταν και προβαλλόταν μια τεράστια φωτογραφία του Santa Elena Canyon, ενός από τα γνωστότερα φαράγγια της Αμερικής που βρίσκεται στο Τέξας. Η σκηνή είχε τους 6 γύπες πάνω σε δένδρα δεμένους με αλυσίδες, ενώ αρκετά μακριά βρισκόταν το βουβάλι και η μακρυκέρατη αγελάδα επίσης περιορισμένες σε δικό τους ξεχωριστό χώρο και δεμένα. Ο κόσμος στην αρχή έμενε με το στόμα ανοιχτό, βλέποντας όλα αυτά μπροστά του για να ξεσπάσει σε ζητωκραυγές με το show που εξελισσόταν.
Φυσικό είναι μια τέτοια συναυλία να έχει πολλά απρόοπτα. Μερικά από αυτά  ήταν τα παρακάτω.
Πριν τη συναυλία στο Richmond, στις 3 Ιουνίου 1976, κι ενώ έστηναν τη σκηνή, ένα γεράκι έκανε βόλτες πάνω από τα κεφάλια τους και ξαφνικά κάθεται δίπλα τους . Ο εκπαιδευτής Ralph Fisher φορώντας το κατάλληλο καπέλο και γάντι το πλησίασε και το γεράκι κάθισε στο καπέλο του. Βλέποντας το περιστατικό ο Billy Gibbons ζήτησε από τον εκπαιδευτή να του μάθει το κόλπο να κάθεται το γεράκι και στο δικό του καπέλο, ιδέα που απορρίφθηκε άμεσα σαν επικίνδυνη.
Σύμφωνα με τον μπασίστα Dusty Hill επικίνδυνοι ήταν οι γύπες (οι οποίοι όλοι είχαν το ίδιο όνομα, Oscar). Μια φορά έκανε το λάθος να περάσει από δίπλα τους κι ένας από αυτούς προσπάθησε να τον αρπάξει.
Ο Ralph Fisher είπε ότι τα φίδια ήταν τα πιο επικίνδυνα γι αυτό ήταν πάντα μέσα σε κουτί και κατά τη διάρκεια της συναυλίας σε fiberglass για να τα βλέπει ο κόσμος. Άλλο μεγάλο πρόβλημα το οποίο λύθηκε ήταν η μεταφορά του βούβαλου και της μακρυκέρατης αγελάδας γιατί ήθελαν πολύ ωφέλιμο χώρο για να κινούνται, ειδικά η αγελάδα με το μεγάλο άνοιγμα κεράτων.
Τη  επίβλεψη όλων είχε ο Bill Ham ο οποίος ‘διοικούσε’ με σιδερένια πυγμή τα πάντα. Το συγκρότημα, το road crew, όλους. Μπορεί να ακουστεί απίθανο αλλά δεν επέτρεπε την κατανάλωση μπύρας από τα μέλη του συγκροτήματος και μετά τη συναυλία άφηνε να έλθει  ο κόσμος σε επαφή με το συγκρότημα (κυρίως γυναίκες) και να πάνε στα δωμάτια τους αλλά όχι για όλο το βράδυ.
Κατά τη διάρκεια της συναυλίας τους στην Atlanta (5 Ιουνίου 1976) ανακάλυψαν κάποιον που πωλούσε μαϊμού tour merchandise προϊόντα. Τούς ακολουθούσε σε κάθε πόλη και έχοντας  ένα μηχάνημα στο βαν του, τύπωνε μπλούζες. Οι άνθρωποι του Ham τον έπιασαν και αφού έγινε μεγάλη φασαρία ακολούθησε σιωπή. Όλοι παραξενεύτηκαν ώσπου εμφανίστηκε ο Ham με τον τύπο αγκαλιασμένοι και με τον Ham να τους τον παρουσιάζει ως «Υπεύθυνο του merchandising.”

Στην εμφάνισή τους στο Three Rivers Stadium του Pittsburgh (12 Ιουνίου 1976), support ήταν οι Aerosmith οι οποίοι ζήτησαν να έχουν τα δικά τους καμαρίνια, πράγμα αδύνατον γιατί οι ZZ Top τα είχαν καταλάβει όλα.  Ο tour manager τους πρότεινε να φέρουν το πολλαπλών χρήσεων tour bus που εκτός από όχημα μετακίνησης διέθετε jacuzzi,  barbecue και υπνοδωμάτια (σ.σ. αυτό ενδιέφερε τους Aerosmith για να φέρουν κορίτσια μετά τη συναυλία). Πάντως σε εκείνη την εμφάνισης τους παρ ότι έγινε στις βόρειες πολιτείες, ο κόσμος υποδέχτηκε τους Aerosmith εν μέσω κουτιών μπύρας, κονσερβών(!) κι ότι άλλο είχαν εύκαιρο.  Το πράγμα έγινε ακόμα χειρότερο όταν κατά τη διάρκεια της εμφάνισης των Aerosmith, κόπηκε το ρεύμα με το πρόβλημα να λύνεται λίγο αργότερα. Η εμφάνιση στη σκηνή των ZZ Top ηρέμησε τα πράγματα αλλά την ώρα που έπαιζαν ό βοηθός του tour manager τον ενημέρωσε ότι πρέπει να πάει αμέσως στα παρασκήνια γιατί οι Aerosmith κάνουν φασαρίες. Πράγματι, τους βρήκε έξω από τα tour buses να πετούν καρέκλες(!) και ketchup στα παράθυρά. Ο λόγος ήταν ότι δεν τηρήθηκαν οι όροι που είχαν θέσει στο συμβόλαιο τους κι ένας από αυτούς ήταν οι πετσέτες να έχουν χρώμα σκούρο μπλε κι όχι ανοιχτό όπως τους είχαν φέρει! Τελικά ο manager τους δέχτηκε να πληρώσει τις ζημιές που έφθασαν τις $15,000.
Όμως οι φασαρίες ‘μεταφέρθηκαν’ και στο κοινό που στο τέλος της βραδιάς μέτρησε 250 τραυματίες, πολλοί από αυτούς από σπασμένα γυαλιά. Υπήρχαν δεκάδες με σπασμένες μύτες αλλά μερικοί σε κακή κατάσταση από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Ο φυσιοθεραπευτής της ομάδας Pittsburgh Pirates που χρησιμοποιούσε το Three Rivers Stadium σαν έδρα, είπε ότι τόσους πολλού τραυματίες δεν είχε ξαναδεί ακόμα και οι νοσοκόμες είχαν υποστεί σοκ βλέποντας τους.  Συνολικά 98 άνθρωποι πήγαν για τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο και 36 από αυτούς νοσηλεύτηκαν. Την επόμενη ημέρα είχε αγώνα η ομάδα και βρήκε το χώρο σε κακή κατάσταση. Έως και περιττώματα ζώων βρήκαν!
Ένα τεχνικό πρόβλημα που ανέκυψε κατά τη διάρκεια της World Wide Texasήταν η φυσική κατάσταση των κάκτων που ήταν αληθινοί και κάθε λίγο ξερενόντουσαν. Έτσι αποφάσισαν όσους μαραίνονται να τους πετούν και να τους αντικαθιστούν με καινούργιους.
Η φύση συνέχισε να τους εκδικείται, με τα φίδια να πέφτουν σε χειμερία νάρκη(!) όταν η περιοδεία έφθασε στις βόρειες πολιτείες εν μέσω χειμώνα. Έτσι άφησαν τα ναρκωμένα φίδια και παρέλαβαν άλλα από το Τέξας.
Η τελευταία συναυλία της World Wide Texas δόθηκε την 31 Δεκεμβρίου 1977 στο Tarrant County Convention Center του Τέξας κι αφού είχαν κυκλοφορήσει το καινούργιο άλμπουμ τους Tejas. H οργάνωση του Ham αλλά και ο επαγγελματισμός των ZZ Top, άφησε όλους τους εργαζόμενους με τις καλύτερες εντυπώσεις. Ειδικά τον εκπαιδευτή ζώων Ralph Fisher που μίλησε με τα καλύτερα λόγια, για την συμπροφορά που είχαν απέναντι στα ζώα και για τη μη χρησιμοποίηση ναρκωτικών σε όλη τη διάρκεια της περιοδείας. Η World Wide Texas διήρκεσε 18 μήνες κι εμφανίστηκε σε 89 πόλεις με σύνολο εισιτηρίων 1.200.000 θεατές.  Έγιναν σκέψεις να έλθει στην Ευρώπη αλλά βρέθηκαν μπροστά σε πολλούς περιορισμούς και δυσκολίες και το σχέδιο εγκαταλείφθηκε.
Τέλος από τους 6 γύπες ζει μόνο ο ένας, ο οποίος έχει ξεπεράσει τα 45 χρόνια ζωής και ’εμφανίζεται’ σε τηλεοπτικές εκπομπές.
ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Το 1976 κυκλοφόρησαν το άλμπουμ τους Tejas (No17 Αμερική).

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
2/2/19



Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου